tirsdag 31. mai 2011

Innledning

Helse Helhet og Miljø
med økologisk vegetarmat, riktig ernæring og mosjon.

Om Fredrik Lütkens arbeide i Bios, Bios stiftelse, Bios venner
og Fellesrådet for Helse Helhet og miljø.




Han gikk Birkebeinerrennet 60 ganger, under mottoet
“På plantekost for norsk øko-landbruk”

Fredrik Lütken blir ofte kalt Lucas. Denne websiden heter derfor Lucas Helsekost.

Fredrik Lütken er en av pionerene i helsekostbransjen. Han har gjennom 75 år arbeidet utrettelig for helse, helhet og miljø; med økologisk vegetarkost, riktig ernæring og mosjon som sentrale elementer. I sitt yrkesaktive liv var han daglig leder av a/s Bios. I 1978 var han med å danne Helsekostbransjens Leverandørforening. I 1986 var han med å danne Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø, der han har vært styremedlem og sekretær. I mere enn 20 år av sin pensjonisttilværelse drev han Bios stiftelse og Bios Venner sammen med sin hustru Dagmar.

Verdiene og synspunktene som Dagmar og Fredrik Lütken har kjempet for gjennom et langt liv, er like aktuelle i dag som tidligere, både på et personlig helseplan og i et globalt miljøperspektiv.

Fredrik Lütken nummererte 192 av sine fremstøt for helsekost og miljø, og han laget en liste over dem. Fremstøtene ble vanligvis sendt til både media, myndighetene og Helsekostbransjen.

Denne web-siden inneholder fremstøtene skannet inn til elektronisk tekst. Fanen Fremstøt inneholder en liste over fremstøtene, med en kort omtale av hvert enkelt fremstøt. Listen fungerer som en innholdsfortegnelse med linker til fremstøtene.

To av fremstøtene skiller seg ut som de mest sentrale. Det er informasjonsbrosjyren for Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø, og den tilsvarende brosjyren for Bios. Fordi de er så sentrale er de lagt under egne faner, nemlig Bios og Helse Helhet Miljø. Alle anbefales som et minimum lese disse to fanene og innledningen som du nå leser i Start fanen. Det gir en god basisforståelse av arbeidet til Lucas for å fremme økologisk vegetarmat og et bedre miljø. Fremstøtene i Fremstøt fanen er også verdifulle å lese. De behøver ikke å leses sammenhengende.

Om web-siden

Hans Petter Jacobsen, Stangsgaten 7c, 3179 Åsgårdstrand, hjalp Fredrik Lütken vinteren og våren 2011 med å gjøre fremstøtene tilgjengelige både på web-siden som du leser nå og samlet i ett dokumentet. Han fikk låne papirkopiene fra Bransjerådets leder Turid Backer. Han fikk også noen papirkopier direkte fra Fredrik Lütken. Papirkopiene ble skannet inn til elektronisk tekst vha et OCR (Optical Character Recognition) program. Papirkopiene hadde veldig varierende teknisk kvalitet, tildels med understrekinger og håndskrevne tilføyelser, noe som kompliserte OCR prosessen. Det var derfor nødvendig med tildels omfattende korrekturlesing og korreksjoner etterpå.

Noen få av fremstøtene ble ikke skannet inn fordi innholdet i dem er dekket av andre fremstøt eller er perifere i forhold til temaet Lucas Helsekost. Tekst som Hans Petter la til i listen over fremstøt og i selve fremstøtene, er skrevet i kursiv.

“jeg” og “mitt” referer til Fredrik Lütken, og “vi” referer til han og hustru Dagmar.

Alle papirkopiene er systematisert og samlet i 2 ringpermer, og skal leveres tilbake til Turid Backer.

Hans Petter er venn av Dagmar og Fredrik Lütken og av deres sønn Jan. Hans faglige bakgrunn er Teknisk Kybernetikk fra Norges Tekniske Høyskole (NTNU). Han har ingen faglig bakgrunn innen helsekost eller økologisk landbruk; her fungerer han som en formidler av Fredrik Lütkens arbeid.

Web-siden er laget på ideelt grunnlag uten kommersiell interesse. Den er ment som en faglig biografi over Fredrik Lütkens arbeide for økologisk vegetarmat, helse, helhet og miljø. Bakgrunnen er hans sterke ønske om at hans arbeide innenfor disse feltene skal være tilgjengelig elektronisk for alle. Intensjonen er at web-siden ikke skal skade noen hverken økonomisk eller på annen måte. Vennligst gi tilbakemelding som kommentar under eller direkte til Hans Petter hvis du mener at intensjonen ikke følges alle steder.

Aktualitet i 2011

Dagmar og Fredrik Lütken har gjort en imponerende innsats for å fremme økologisk landbruk, vegetarmat, helse, helhet og miljø i den offentlige debatten. I sin pensjonisttilværelse har de, uten verken lønn og driftsmidler, jevnlig kopiert opp og sendt ut fremstøt til opp mot 100 adressater. De gangene Aftenposten og andre media refuserte innlegg, sto de på, justerte innlegg og titler, sendte inn på nytt, ofte med det resultat at de ble trykket likevel.

Fredrik Lütken var initiativtager til og første leder av Helsekostbransjens Leverandørforening. Foreningen lever i dag videre som Bransjerådet for naturmidler, se http://www.brn.no/.

I en alder av 95 år er Fredrik Lütken fremdeles levende engasjert i debatten om helse og miljø.

Verdiene og synspunktene som han og Dagmar har kjempet for gjennom et langt liv, er like aktuelle i dag som tidligere, både i et personlig helseplan og i et globalt miljøperspektiv. Her er noen eksempler som illustrerer det.

Økologisk vegetarmat promoteres i dag av mange organisasjoner og privatpersoner, med den samme argumentasjonen som i fremstøtene til Fredrik Lütken. Se websidene til:
Sykdomsforebyggelse med riktig kosthold. Den fransk-amerikanske legen og forskeren David Servan-Schreiber har i de siste 14 årene studert forskning som er gjort på sammenhengen mellom kosthold og kreft. Han har skrevet flere bøker, bl.a. “Anticancer”. Den er oversatt til 35 språk (norsk titell “Kreft og terrenget ditt”) og solgt i over 1 million eksemplarer. Du kan lese om den på http://www.anticancerbook.com/. Fredrik Lütkens argumentasjon er helt overenstemmende med Servan-Schreibers konklusjoner. Servan Schreiber referer bl.a. til at World Cancer Research Fund i 2007 utga en stor rapport som sammenfattet flere tusen forskjellige studier. Rapporten anslår at minst 40% av krefttilfellene kan unngås med enkle justeringer i kosthold og fysisk aktivitet. Andre rapporter, bl.a. en som følger 20 000 testpersoner gjennom12 år, opererer med reduksjon i krefttilfeller på mere enn 60% for personer som har gått over til en sunnere livsstil.
Servan-Schreiber legger stor vekt på økologisk kosthold. Han er spesielt bekymret over coctaileffekten når vi får i oss mange typer pesticider og tilsetningsstoffer.

Overvekt. Fredrik Lütkens sterke argumentasjon mot sukker og hvitt mel er i dag akseptert som sentral m.h.t. overvekt. Servan-Schreiber viser til undersøkelser som viser klar sammenheng mellom fedme og visse kreftformer.

Jordsmonn. Fredrik Lütken er bekymret over at konvensjonelt landbruk ikke er bærekraftig ved at det utarmer jordsmonnet. Lester Brown er en av verdens mest anerkjente miljøvernere. Han har vært styreformann i World Watch Institute, og han leder nå Earth Policy Institute. I sin bok “Plan B 4.0”, utgitt i 2009, skriver han at den største utfordringen i årene som kommer er å brødfø jordas voksende befolkning. To av problemene i denne forbindelsen er at moderne jordbruk utarmer både jordsmonnet og andre ressurser, og at for mange av oss spiser for høyt i næringskjeden, d.v.s. for mye kjøtt.

Forbruk. Fredrik Lütken argumenterer mot vårt ressurs-ødende forbruk. Denne argumentasjonen passer som hånd i hanske med f.eks. organisasjonen “Framtiden i våre hender”.

Norge er en sinke.Framtiden i våre hender har i 2011 skrevet et notat om økologisk mat i Norge, som bekrefter det Fredrik Lütken hevdet i mange av innleggene sine. Norge er en sinke, og ligger langt bak f.eks. Sverige og Danmark. Framtiden i våre hender mener at årsaken er en kombinasjon av dårlig markedsføring og manglende satsing i offentlig sektor. De skriver bl.a. at “Regjeringens mål om at den økologiske andelen av matvaresalget skal stå for 15 prosent innen 2020 kommer ikke til å bli nådd – med mindre det iverksettes drastiske tiltak.” De skriver også at den økologiske andelen av offentlige matinnkjøp er 10 prosent i Sverige og bare 1 prosent i Norge. Dette på tross av godt arbeid fra flere organisasjoner, som bl.a. vises på de nettopp omtalte web-sidene. Organisasjonene er kanskje ikke ivrige nok i å delta i den offentlige debatten, slik Fredrik Lütken gjorde ?

Hvordan lese fremstøtene

Fremstøtene ble av praktiske årsaker lagt inn som blogg-innlegg.

Bloggarkivet for mai 2011 i det høyre sidefeltet viser tittelen på fremstøtene som er skannet inn. Ved å klikke på en titell blir fremstøtet vist i det venstre hovedfeltet.

Vi anbefaler imidlertid å klikke på fanen Fremstøt. Her står det et kort resyme av hvert enkelt fremstøt etterfulgt av en link til fremstøtet. Web-siden er lagt opp til at du bruker disse linkene for å få vist fremstøtene.

Kommentarer

Du kan gi tilbakemeldinger som kommentarer i Start fanen som du er inne på nå.

Epilog

Fredrik og Dagmar bodde sammen på Ammerudhjemmet de siste årene de levde. Fredrik døde 8. september 2013, godt over 97 år gammel. Dagmar døde 22. september 2018, en snau måned før hun ville ha blitt 103 år gammel. 

Iver Mysterud skrev i Helsemagasinet i juli 2015 pene ord om innsatsen til Fredrik og Dagmar. Artikkelen ligger fremdeles åpen på nettet.

Liste over Fremstøt

Dette innlegget inneholder den samme informasjonen med de samme linkene som i fanen Fremstøt. Linkene er dublert slik at de som fra Innledningen i Start fanene klikker på Eldre innlegg kommer rett til listen.

Dette innlegget inneholder liste over 192 fremstøt for økologisk vegetarmat, helse, helhet og miljø. De fleste har Fredrik Lütken selv skrevet eller initiert. Han nummererte fremstøtene fortløpende, og sendte dem til Helsekostbransjens Leverandørforening (HL) for arkivering. HL er nå en del av Bransjerådet for Naturmidler (BRN).

De aller fleste fremstøtene er lagt inn som egne innlegg på denne web-siden. Du kommer til dem ved å klikke på linkene i listen under.

Basis

1. Det Internasjonale Selskap for Utforsking av Sivilisasjonssykdommer og Miljø - en orientering om Selskapet. Bios var assosiert tilknyttet fra start. Se dokumentet ved å klikke her.

2. Definisjonen av helsekost utarbeidet av Bios, Dagens Kost m.fl. efter henvendelse fra Forbrukerombudsmannen foranlediget av Statens Ernæringsråd.
Definisjonen er en del av Bios infobrosjyre, se fanen BIOS.
Denne definisjonen ble vedtatt som retningsgivende for bransjen ved etableringen av Helsekostbransjens Leverandørforening i 1978. Fredrik Lütken ble valgt til foreningens første formann, og Helge Aarseth i Norges Grossistforbund ble ansatt som sekretær på halv dag.

3. Bios infobrosjyre Riktig Kost - Bedre Helse - med bl.a. 10 matvettregler.
Formannen i Helsekostbransjens Leverandørforening presenterte dette i 1978 på årsmøtet til The European Health Product Manufacturers (EHPM ). EHPM består av14 samarbeidende land. Dette bidro til deres “Definition of Health Products”. Les infobrosjyren under fanen BIOS.

4 og 5. “Definition of Health Products” er retningslinjer for EHPM (European Health Product Manufacturers). Første utgave, fremsatt av komite nedsatt i 1978, ble vedtatt av årsmøtet i EHPM 3/4 1982 i Brighton. Neste utgave ble vedtatt i EHPMs årsmøte i Brighton, 18. april 1986.
Fredrik Lütken referer ofte til denne definisjonen. Se dokumentet ved å klikke her.


Ellers i dato/års rekkefølge:

6. "Animalsk kontra vegetarkost". Artikkel i Bios-info 1976 ved Ingrid Faale, med referanse til bl.a. Den Amerikanske Legeforening (AMA). Ytterligere kommentarer ved Fredrik Lütken. Se omtale av brevet og kommentarene ved å klikke her.

7. Jan.78 - "Livskvaliteter og livsverdier" Innlegg med 20 punkters vedlegg om folkehelsen i Norge. Dette ble sendt til media. Se innlegget ved å klikke her.

8. 2/6 1979 “Svenske forsøk med faste og råkost - et medisinsk under.” En orientering sendt til norske media. Se orienteringen ved å klikke her.

9. 1980 -"Helsekost og helsebot i fjellheimen" Innlegg om maten på turisthyttene.
Sendt til DNT og media. Se innlegget ved å klikke her.

10 1980 -"Bios 30 år - helsekost nå ut i all dagligvare" Sendt til media. Se dokumentet ved å klikke her.

11. 30/6 -81 "Vi spiser oss mest ihjel!" - følgeskriv til media (pressen og TV).
Papirkopiene er dårlig. Stoffet er dekket av andre fremstøt.

12. 11/8 -81 "Helsekost inn i dagligvarehandelen" Artikkel på to helsider i Hjemmet og i bladet helsekost. Se artikkelen ved å klikke her.

13. Bios Helsekostsenter 30 år - en invitasjon i 22 punkter. Se invitasjonen ved å klikke her.

14. 1982 "Sover våre politikere" Innlegg sendt til NTB, media og TV. Se innlegget ved å klikke her.

15. 1982 - "Det haster med helsekosten" Artikkel i Bedriftsidrett nr.12.
Dette er fremstøt 14 tatt inn i badet Bedriftsiderett. Bare tittelen på innlegget er endret.

16. 12/1 -83 - Brev til statsminister Kåre Willoch om helse- og sosialbudsjettet. Se brevet ved å klikke her.

17. 1983 - "Helsekost - og hvorfor" - Innlegg sendt til media. Se innlegget ved å klikke her.

18. 1983 - " Bios og helsekost " og Bios matvettregler i "Mat og Helse".
Dette fremstøtet er en oppdatering av fremstøt 3, Bios infobrosjyre Riktig Kost - Bedre Helse. Alt er dekket i tidligere fremstøt.

19. 1983 - “Store fremskritt innen kreftforskningen”. Artikkel i bladet Bios informasjon. Se artikkelen ved å klikke her.

20. Sept. -83 "Riktig kosthold antas å forebygge kreft". Artikkel i bladet Bios informasjon med referanse til 13 manns komite nedsatt av det Amerikanske Vitenskapsakademis Nasjonale Forskningsråd. Se dokumentet ved å klikke her.

21. 19/9 -83 Brev fra Sosialdepartementet om helsekost. Brevet informerer at departementet arbeider med sikte på å komme frem til et felles nordisk regelverk.

22. 13/10 -83 Freia's Twist er 25 år. Det var Freia som startet ernæringsforskningen i Norge. Brevet er en honnør til Freia som startet opp ernæringsforskningen i Norge i 1920.

23. Des. -83 “Bios 7. sans for 1984” blir sendt ut. Se følgebrevet ved å klikke her.

24. 6/1 -84 "Kostholdets 7. sans" - Artikkel på Familiesiden i Aftenposten! Dette er et sammendrag av fremstøt 23.

25. 1984 - "Litt om Helsekost" -Artikkel om historikk, bl.a. milliardsluket til helse- sosialkostnader. Antagelig er artikkelen sendt til media. Se artikkelen ved å klikke her.

26. 1/2 -84 1. februar 1984: Kommentarer til Prosjektet alternativ framtid. Dette brevet er svar på en høring av en rapport fra Gruppen for ressursstudier. Se kommentaren ved å klikke her.

27. Febr. -84 “For og imot kjøtt". Dette er fra en konferanse i Stuttgart der Fredrik Lütken deltok.
Brevet med mange vedlegg er sendt til Statens ernæringsråd, departementer og media.
Se brevet ved å klikke her.
Se utdrag av paneldebatten om for og mot kjøtt ved å klikke her.
Se beskrivelse av Reformhaus ved å klikke her.

28. 4/4 -84 "Helsekostmidlene og lovgivningen" - Innlegg på debattside i Aftenposten. Se innlegget ved å klikke her.

29. 3/7 -84 "Helsevesenet - et ubegrenset pengesluk!"
Innlegg sendt til Aftenposten og media ellers. Se innlegget ved å klikke her.

30. 20/7 -84 Brev til statsminister Kåre Willoch, fra sykkeltur i Telemark. Se brevet ved å klikke her.

31. oktober 1984. Bios melding om helsefilm og ny leder Svend Rommerud.
Til alle helseinteresserte gjennom media. Se meldingen ved å klikke her.

32. 1983/84 Bios - brosjyre - invitasjon - stadig først med nye helsetilbud. 22 punkter.
Dette er en brosjyre som inneholder samme info som fremstøt 13 og utdrag fra fremstøt 31.

33. 31/10 -84 "Forslag til nytt kosthold i fengslene" i Aftenposten med kommentarer!
Artikkelen er skrevet av Jenny Lippestad. Papirkopien er av dårlig teknisk kvalitet.
Kommentaren til Fredrik Lütken virker privat og er dekket av andre fremstøt.


34. 11/12 -84 "Fyr løs på Regjeringen" Spørsmål til regjeringen i helsesektoren v/Fredrik Lütken. Se spørsmålet ved å klikke her.

35. Des. -84 Bios 7. sans for 1985 (8. utg.) - med ønsker for nyåret. Se følgemeldingen ved å klikke her.

36. 28/2 -85 “Nytt serviceorgan for helseopplysning”. Artikkel i Aftenposten av Aslaug Bisseberg. Fredrik Lütken kommenterer artikkelen i fremstøt 37. Se artikkelen ved å klikke her.

37. 1/3 -85 Bravo i åpent brev til Heløe og Mork om det nytt serviceorganet for helseopplysning. Se brevet ved å klikke her.

38. 6/3 -85 Takk fra Sosialminister Leif Arne Heløe - bl.a. 218 mill.til foreb.arbeide - med enda et bravo tilbake 11/3 -85. I det nye tilbakespillet gjentas noen punkter fra fremstøt 37.

39. 9/3 -85 "Mot sykdommer med milliarder" - å debattside i VG.
Fremstøt 37 trykkes uendret i VG under titellen ”Mot sykdommer med milliarder”.

40. 12/4 -85 Forslag om Nicolay Eeg-Larsens Pris for 1985 til Bios for opplysningsinnsats om kosthold og helse. Sendt til Statens Ernæringsråd. Forslaget ble ikke tatt til følge. Forslaget er en fin oppsummering av arbeidet til Bios og HL frem til 1985. Se forslaget ved å klikke her.

41. Mai -85 Bios-info om "Hälsoguide 85" sett med norske øyne ved Fredrik Lütken.
Guiden er utgitt av Hälsokostrådet i Sverige. Guiden distribueres meget vidt i Norge av Bios. Se Fredrik Lütkens kommentarer ved å klikke her.

42. Sept. -85 "Stopp flåsingen om helsekost!" i Osloposten2. Dette er redaksjonelt stoff med intervju av Fredrik Lütken. Les intervjuet ved å klikke her.

43. 12/9 -85 "Hvordan gjøre det bedre i helse- sosialsektoren".
Åpent brev til Regjering, Storting og alle media. Se brevet ved å klikke her.

44. 23/9 -85 "Hvordan kan vi bedre helsen" i Aftenposten. Dette innlegget i Aftenposten er det samme som fremstøt 43 med bare noen små kosmetiske endringer.

45. 14/10 -85 "Forebyggende helsepolitikk - et folkekrav" Sendt til alle media. Se innlegget ved å klikke her.

46. 24/10 -85 "Bios 35 år - og nå med raske skritt inn i fremtiden". Informasjon sent til media om lederskifte i Bios og om etablering av "Bios Stiftelse for fremme av folkehelsen". Sistnevnte er for å ivareta Bios' ideelle virksomhet i fremtiden. Se Informasjonen ved å klikke her.

47. 21/11 -85 "Hvordan gjøre det bedre i helse og sosialsektoren”.
Brev til formannen i Oslo Høyre. Se brevet ved å klikke her.

48. 24/11 -85 “Opprop om sykekøene, milliardene og felles nordisk regelverk.”
Sendt til Regjering, Storting, Sosialdepartement og Helsedirektorat fra over 100 helsekosthandlere. Se oppropet ved å klikke her.

49. Des. -85 Bios 7. sans for 1986 (9. utgave). Følgebrev med 3 hovedønsker for nyåret, bl.a. om Bionova Helsehotell og Bios Stiftelse. Se følgebrevet ved å klikke her.

50. 25/1 -86 Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø (FHHM) ble stiftet.
Fredrik Lütken er sekretær og styremedlem fra start.
- Se FHHM informasjonsbrosjyren under fanen Helse Helhet Miljø.
- Se vedtektene til FHHM ved å klikke her.
- Se listen over de 41 medlemsorganisasjonene i FHHM ved å klikke her.


51. 25/2 -86 "Helsekost - det best oppnåelige" Innlegg i Aftenposten.
Det ble også sendt til øvrige media. Se innlegget ved å klikke her.

52. 27/2 -86 Sosialminister Heløe takker for innlegg om Skattelettelse og eldreomsorg - og orienterer om en nasjonal helseplan - del 1. og del 2. Brevet fra Heløe er skrevet av en personlig rådgver. Det inneholder vage vyer og ingen forpliktelser, og er lite interessant.

53. Mai -86 "Idégruppen har glemt forebyggende helse" publisert i Høyre-bladet "Oslo og Vi". Innlegget inneholder konkrete forslag til et helhetlig forbyggende helse- og miljøprogram. Se innlegget ved å klikke her.

54. Juli 1986 "Hvorfor helsekost og kosttilskudd - og hva helsekost er internasjonalt idag".
Dette innlegget ble sendt til samtlige media, og bl.a. tatt inn i juli nummeret 1986 til "Vi over 60". Se innlegget ved å klikke her.

54b 23/4-86 Invitasjon fra Norsk Forening for Ernæringsfysioloqer, seminar kosttilskudd.
BIOS inviteres til å holde et innlegg. Det står ikke noe om BIOS gjorde det, og hva de ev. sa.

55. Des. 86 Bios 7. sans for 87 (10.utgave) - med nyårsønsker i 5 punkter.
Innholdet er praktisk talt likt informasjonen om den 7. sansen for 1986, se fremstøt 49.

55b 17/12-86 "Bestråling av næringsmidler for konservering”. Nyttig informasjon fra Helsedirektoratet i brev til Fredrik Lütken. Se brevet ved å klikke her.

56. 29/12 -86 Til Groupment Europeen des Associations des Maisons de Reforme - om "Verbraucher gegen Lebensmittel-Bestrahlung" og om etableringen av Helsekostbransjens Detaljistforbund som herefter overtar Bios' mangeårige europeiske samarbeide (fra 1950) på detaljistsiden! Fredrik Lütken håper at forbindelsen er blitt opprettholdt! Brevet er på tysk. Fredrik Lütken informerer at han har oversendt brev til norske myndigheter.

57. 29/1 -87 "Hva er galt med Helse-Norge ?" - Sendt til Aftenposten. Dette ble litt senere trykket i Aftenposten, se fremstøt 58. Bare titellen og den første setningen ble endret.

58. 18/2 -87 "Hva feiler helse-Norge?" - Trykket under Aktuell debatt i Aftenposten. Se innlegget ved å klikke her.

59. 14/2 -87 VGs jubelstipend - Hva med et friskere Norge? En idé tilVG - efter en helhetlig forebyggende helseplan! Dette er praktisk talt samme tekst som i fremstøt 58.

60. 26/3 -87 "Kan vi forbygge noe av eldrenøden og sykeligheten ?" Innlegg i debatten i "Vi over 60" i nr 5 mai 1987. Dette er praktisk talt samme tekst som i fremstøt 58.

61. 23/4 -87 “Grunnleggende problemer.” Brev fra Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø til Regjering, Storting m.fl. om grunnleggende problemer. Det er om alt det gale innen helse og miljø - om at det er feil ved selve det grunnleggende helsekonsept - i selve måten det moderne samfunn forstår sine problemer på. Se brevet ved å klikke her.

62. 2/7-87 Svarbrev fra Miljøverndepartementet på brevet i fremstøt 61. Se svarbrevet ved å klikke her.

63. 1988 ? Oppfølgingsbrev fra Fellesrådet om helhetlig forebyggelse - med den nye presentasjonsbrosjyre (8 sider) i 6 hovedpunkter. Sendt samtlige som sist 23/4 , media og NTB. Se brevet ved å klikke her.

64. 16/8 -87 Intervju av Fredrik Lütken ved Svein Byhring i "Hopla vi lever" NRK-program. Se utdrag av intervjuet ved å klikke her.

65. 22/10 -87 " Helsekøene " Helhetlig forebyggelse må til - og politisk handling. Sendt til Aftenposten uten å bli antatt, heller ikke etter purring 3 uker senere. Se innlegget ved å klikke her.

66. 10/12 -87 Bios 7. sans 1988 (11 årg.) - med ønske for nyåret om forebyggelse - basert på Brundtland-raporten. Innholdet i følgebrevet er veldig likt følgebrevet om den 7. sansen for de foregående årene, se fremstøt 49.

67. 11/5 -88 Innkalling til Konstituering av Bios Venner og Bios Stiftelse - fra interimsstyret.
Aksjonærene som har overføre aksjene sine til stiftelsen blir innkalt til konsyituerende møte.eller selge til Magne Indahl. Se brevet fra året før (1987), om salg av Bios aksjer eller overføring til Stiftelsen, ved å klikke her.
Se referat og vedtekter i neste fremstøt, dvs. 68. Det er mere interessant enn selve innkallingen.

68. 31/5 -88 Referat fra stiftelsesmøte for Bios Venner og Bios Stiftelse, og vedtektene for begge Fredrik Lütken ble valgt som daglig leder og Dagmar Lütken som sekretær. Se referat og vedtekter ved å klikke her.

69. 29/7 -88 Brev fra Høyre v/ Per-Kristian Foss - med takk for gode råd om å arbeide for miljø og en helhetlig helsepolitikk. Han skriver at rådene er oversendt til Høyres Miljøutvalg som ledes av stortingsrepresentant Kaci Kullmann Five.

70. 1988 Vervebrev for medlemskap i Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø. Les vervebrevet ved å klikke her.

71. 6 06 -88 Avslag fra Helsedirektoratet på søknad om støtte til utgivelse "Riktig Kost - Bedre Helse. Avslaget begrunnes med stor søkemasse og begrensete midler.

72. 24/10 -88 Søknad om støtte fra Eckbos Legater til Bios 7 sans for 89.
Søknaden forteller litt om Bios og Bios stiftelse, slik det fremkommer i tidligere fremstøt.

73 12/12 - 88 Bios 7.sans (Helsekalender) for 1989 (12 årg.). Følgebrev med ønsker for valgåret 89. Les følgebrevet ved å klikke her.

74. 21/1 -89 Innlegg ved Fredrik Lütken i paneldebatt på SVs Grønne konferanse om bl.a. tilsettingsstoffer og gifter i mat. Innlegget er dekket av tidligere fremstøt.

75. 8-12/2 -89 "Helse for Alle" messen 1989. Fellesrådet har stand sammen med Eikstein Forlag. Artikkel i Helseposten om Fellesrådet, med intervju av Fredrik Lütken. Les artikkelen ved å klikke her.

76. 6/2 -89 Brev fra Fellesrådet til de politiske partiene, Regjering, Storting, Fylkeskommunene og Økokommunene. Det handler om Helse, Miljø, helhetlig forståelse og nytenking. Les brevet ved å klikke her.

77. 16/2 -89 "Om seldrap og dyreavliving generelt" sendt til samtlige media. Les innlegget ved å klikke her.

78. 25/4 -89 "Vårt landbruk og EFTA / EF". Krav fra Bios Stiftelse om nedtrapping av kjøttproduksjonen, og at støtteordninger kun skal gis til miljøvennlig økologisk produksjon av matplantevekster og melkeprodukter. Artikkel i helseposten som også ble trykket i flere aviser, bl.a. i Nationen. Les artikkelen ved å klikke her.

79. 19/5 -89 Til Venstre om miljøpolitikken - Norge feie for egen dør. Venstres Odd Einar Dørum har skrevet en replik i Aftenposten der han kritiserer regjeringens oppfølging av Brundtlansrapporten. Fredrik Lütken sender støttebrev til han med tidlere fremstøt som vedlegg.

80. nr. 9/89 "Vi trenger en helhetlig satsing". Intervju av Fredrik Lütken i “Vi over 60” ved Siri Anniken Tveita. Les intervjuet ved å klikke her.

81. Sept.-89 "Livsstil - helse - miljø" som fag i skolene. Innlegget ble sendt til alle media. Det står ikke om hvor innlegget ble trykket. Det inneholder informasjon dekket av tidligere fremstøt.

82. 6/11 -89 Brev til venner av Bios med spørsmål om støtte til 13. utgave av Bios 7. sans. Les brevet ved å klikke her.

83. Des. -89 Bios 7. sans 1990 (13 utg.) Helsekost 40 år i Norge med bl.a. - nyårsønske. Da ikke nevneverdig støtte er det meste betalt med egne midler. Les følgebrevet ved å klikke her.

84. 11/12 -89 Brev til “Felleskampanjen for Jordas miljø og utvikling” om fremtidig samarbeide. Ble imøtekommet med en representant fra Fellesrådet (Lita Heiding) i etterfølgende kampanjeråds-møter frem til Rio-møtet. Brevet inneholder en kort presentasjon av FHHM.

85. Jan -90 Brev til Kirke- og undervisningsdepartementet v/statsråden - om Livsstil helse miljø som obligatorisk fag i undervisningen. Les brevet ved å klikke her.

86. 21/12 -90. Svarbrev fra Sosialdepartementet på innlegget Livsstil, Helse og Miljø. De “ser frem til et postivt samarbeide”.

87. 2/8 -90 Brev til HD og HL om en fortsatt utgivelse av en Bios 7. sans - helsekalender - for 1991 (14. utg.) Endog med spørsmål om Helsebransjen selv kunne ta over utgivelsen som en 7. sans helsekalender. Tatt opp av Fredrik Lütken under et senere HD - landsårsmøte. Bes vennligst overveiet av det nye HD-styret!? Les brevet ved å klikke her.

88. 4/10 -90 "Løfterikt fra trontalen - om livsstil, helse og miljø" Innlegg sendt til media.
Det ble antatt i Aftenposten, se fremstøt 89.

89. 22/11 -90 "Livsstil, helse og miljø" Innlegg trykket i Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.

86. 21/12 -90 Svar fra sosialminister Tove Veierød på innlegg om "Livsstil, helse og miljø". Departementet ser frem til "et godt og konstruktivt samarbeid". Greit brev uten noen forpliktelser.

90. 10/11 -90 Søknad til Statens Ernæringsråd om støtte til ny infobrosjyre om "Riktig Kost - Bedre Helse" - med nærmere begrunnelse. Planen er å distribuere 100.000 brosjyrer til først og fremst ungdom. Søknaden avvises. Søknaden summerer opp arbeidet til Bios og Bios venner, og er dekket av tidligere fremstøt.

91. 14/12 -90 Brev fra Statsminister Gros kontor med takk for debattinnlegg - med bl.a. kopi av tiltredelseserklæringen av 6/11 -90. Les brevet fra SMK ved å klikke her.

92. 26/4 -91 Innlegg på generalforsamlingen i Hydro (som aksjonær) - om anvendelsen av kunstgjødsel i landbruket med flengende kritikk. Les innlegget ved å klikke her.

2/6 -91 “Alt for helsekosten”. Fredrik Lütken intervjues av Jenny Lippestad i Aftenposten i forbindelse med sin 75-årsdag. Les intervjuet ved å klikke her.

93. 27/7 -92 "Lite helse i vårt helsevesen" til Aftenposten. Det ble antatt som debattinnlegg 9. august 92 med titell "Sannhet". Les innlegget i Aftenposten ved å klikke her.

94. 1/2 -93 "Mat mot kreft". Innlegg sendt til media. Les innlegget ved å klikke her.

95. 22/5 -93 "Ernæring - helse og hva med vårt nye Helsetilsyn ?"- til media. Papirkopien er for dårlig til å skannes inn. Innlegget er dekket av tidlere fremstøt.

96. 16/10 -93 "Forebyggende innsats - nye helsekontroller". Trykket i Aftenposten 23/10-93. Les innlegget ved å klikke her.

97. 1993 "Helsefag i skolen". Trykket i Aftenposten efter at helseminister Christie fremmet forslag om nedtrapping av undervisningen. Les innlegget ved å klikke her.

98. 20/7 -94 “Sykehuskrisen - og vår helse" Innlegg ble sendt til media. Det ble refusert av Aftenposten. Les innlegget ved å klikke herInnlegget ble også sendt til Lita Heiding i "Vi og Vårt" 29/8 -94 sammen med et følgebrev. Les følgebrevet ved å klikke her.

99. 14/7 -95 "Kommunevalget - Sykehuskøene og kriminaliteten". Innlegg sendt til alle media efter at det ble refusert av Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.

100. 26/7 -95 Brev til Høyre v/ ordførerkandidat Per Ditlev-Simonsen - og Oslo Høyres svarbrev 15/8 -95 (om køene og kriminaliteten). Papirkopien er for dårlig til å skannes inn. Innholdet er dekket i tidligere fremstøt, med unntak av avsnitt om vekstfilosofien som du kan lese ved å klikke her.

101. 30/1 -95 "Krisen i vårt helsevesen" - til media. Tatt inn i Aftenposten, se fremstøt 102.

102. 29/2 -96 "Forebyggelse viktigst" i Aftenposten. Dagens debatt: Helsevesenet. Les innlegget ved å klikke her.

103 15/9 -96 "Naturbestemt føde ?" Aftenposten refuserte innlegget, men VG trykket det over en hel side på Verdens matvaredag 16 okober 1996. Les inlegget i VG ved å klikke her.

104. 30/9 -96 Brev fra TV 2 "Lønning direkte" efter møte med redaksjonen og fremleggelse av diverse materiale for et ev. fremtidig program. I brevet sier de at de kanskje vil følge opp, men at de ikke kan love noe.

105. 11/l2 -96 Brev fra Sosial- og Helsedepartementet om "Nasjonal forebyggende handlingsplan". Fredrik Lütken tviler på om vi blir noe klokere eller friskere av alt som står i brevet. Vi må nok ha krav fra helsebransjen og andre om høyverdig økologisk dyrket matvarekvalitet - uten tilsetninger! Brevet avslutter med “Nasjonale strategier for mat- og ernæringspolitikken synes vel ivaretatt gjennom disse dokumentene” Fredrik Lütkens håndskrevne kommentar er at brevet ikke inneholder noe om kvalitet.

106. 3/2 -97 Brev til NRK TV programsjef Eva Bratholm om et mulig oppfølgingsprogram til et "Redaksjon 21" debatprogram om det forsvarlige ved å ta dyreliv. Dette også på grunnlag av Fredrik Lütkens "Naturbestemt føde"- innlegg på Verdens matvaredag i VG. Efter telefonsamtale er det ikke helt utenkelig at det også i denne kanal kan bli et slikt åpent debattprogram ledet av Anne Grosvold, Terje Svabø eller en annen. Les brevet ved å klikke her.

107. Februar 1997 " Våkn opp " - helsides intervju i Helsekosten. - for en stor ære! Les intervjuet ved å klikke her.

108. 21/4 -97, Som aksjonær hadde jeg (Fredrik Lütken) et innlegg under generalforsamlingen i Hydro, vedrørende den mangesidige miljørapport. En rapport som faktisk er blitt fremlagt i eget hefte hvert år siden jeg for 6 år siden i 91 rettet en ganske sviende kritikk overfor selskapets miljøprofil - hva gjaldt skadevirkninger for helse og miljø ved bruk av Hydros kunstgjødsel over tid. Gledelig derfor denne gang - ut fra Hydros erklærte målsetting, "Prinsipperklæring for miljøarbeidet" - bl.a. internasjonalt forpliktende samarbeid og gjennom opplysningsvirksomhet, jordanalyser m.m. at selskapet nå går inn for en bærekraftig utvikling - at gjødningsproduktene skal bevare jordens fruktbarhet på lang sikt også i helse- miljøsammenheng. Den fremlagte skrevne kommentar vedlegges. Så får vi bare håpe! Les kommentaren ved å klikke her.

109. 23/4 -97 I partileder dabattmøte mellem Jagland og Petersen (Ap-Høyre) fremlas ved møtestart til møteleder likelydende spørsmål til begge duellantene (vedlagt). Det ble iflg. møteleder tilslutt ikke tid til å besvare de fire konkrete spørsmål, men de lovet begge efter møteslutt å gi/oversende sine svar! Spørsmålene ble trykket i Dagbladet, se fremstøt 112.

110. 28/4 -97 Brev til Aftenposten for å få svar fra samtlige partiledere på de fire spørsmål. Men i retur - da ikke plass! Se fremstøt 112.

111. 5/5 - 97 Brev til Dagbladet for å få svar fra samtlige partiledere på de fire spørsmål.
Det ble antatt av dagbladet, se fremstøt 112

112. 14/5 -97 "Hvem kan best styre landet". På Kort&godt debattside i Dagbladet fikk vi - min kone og jeg som møtedeltakere 23/4 - endelig fremsatt de fire spørsmål åpent - overfor samtlige partiledere. Ansvarsbevisste velgere burde jo få noe å forholde seg til! Les innlegget ved å klikke her.

113. 9/2 -97 Brevutkast til Regjering og Storting om"Milliardoverføringene til landbruket - og Gen-mat" fremlagt i HDs landsmøte på Leangkollen. Enstemmig vedtatt videre bearbeidet. Det ble sendt uten noe om Gen-mat! (i samråd styreleder og Fredrik Lütken.) Det er bare tilgjengelig en dårlig kopi av et utkast. Innholdet er dekket av tidligere fremstøt.

8/5 - 97 Deltok begge som aksjonærer i Orklas generaforsamlinq i Sarpsborg, og der fikk jeg (tilsvarende som i Hydro) anledning til et innlegg om betydningen av fremtidig å satse på miljøvennlige høyverdige giftfrie økologisk dyrkede råvarer - uten kunstige tilsetningsstoffer - i alle sine varer til dagligvarehandelen - som jo største leverandør i Norge! Dette helst før Samvirkelaget og ev. andre kommer dem i forkjøpet. Nevnte bl.a. at helsekostbransjen nå krever omprioritering av milliardoverføringene til landbruket fremtidig kun til støtte for økologisk matproduksjon slik at øko-matprodukter blir å få i all daglivarehandel til akseptable priser. Ut fra all sykeligheten idag er dette meget blitt et folkekrav. Jfr våre naboland og EU-land forøvrig. Orklaledelsen med konsernleder J.P.Heyerdahl var synlig lydhøre. Aksjonærene ville sikkert godta et noe mindre utbytte til fordel for en kvalitetsheving på matvarene, fikk jeg fremholdt! Vil lønne seg på sikt for oss alle, også HD!

114. 6/10 -97 "Økologisk landbruk - helse og miljø" Innlegg i Aftenposten. Les det ved å klikke her.

115. 22/10 -97 Brev fra HD til den nye regjering og det nye storting om "Overføringer til landbruket og folkehelsen" - efter utkast/forslag v/ Fredrik Lütken under HD-landsmøte i februar. Brev til Dagbladet 25/11 -97 om HDs brev og økologisk landbruk "Vi vil ha økomat".
Fremstøtet er en oppfølging av innlegget i Aftenposten omtalt i fremstøt 114.

116 nr. 10/97 "Helseprofeten som ikke gir seg".
Intervju av Fredrik Lütken ved Ove S. Berntsen i Sunnhetsbladet. Les intervjuet ved å klikke her.

117. fra 1980 Foredrag - momenter om helsekost - 6 sider! Papirkopiene er i stikkordsform og inneholder en del håndskrevne kommentarer. Det er ikke mulig å lage et fornuftig sammendrag av foredraget basert på dette 30 år etter.

118. fra 1977 Adresseliste for utsendelse av Bios helsekalender - utgitt/utsendt i 13 år 1977 til 1990, 7. sans i opplag 500 - 1000. Sendt årlig til alle i HD, HL. og forøvrig alle tenkelige helse-medansvarlige. Det er en imponerende fordelingsliste, men ikke så interessant nå i 2011.

119. 17/12-97 "Økomat - Norge vedvarende sinke" Innlegget ble refusert av Aftenposten. Deretter ble det sendt 5/1 -98 til Dagbladet, VG, Arbeiderbladet og Vårt Land. Usikkert om det ble trykket i disse avisene. Les innlegget ved å klikke her.

120 8/1 -98 "Verdikommisjonens oppgave" Sendt til Aftenposten 8. januar 1998. Sendt til øvrige media etter at Aftenposten refuserte innlegget. Usikkert om det ble trykket. Les innlegget ved å klikke her.

121. 19/1 -98 Samme innlegg om "Verdikommisjonens oppgave" sendt til VG, Dagbl., Arbeiderbladet, Vårt Land og Sunnhetsbladet. Dessuten også til statsminister Kjell Magne Bondevik. Se fremstøt 120.

122. 12/1 -98 Svarbrev fra statsministerens kontor til HD - med takk for synspunkter om overføringer til landbruket. Temmelig intetsigende om at noe vil skje. Fra bransjehold, bl.a. fra Bios, har det været gjort fremstøt efter 1950 overfor alle de skiftene regjeringer (ikke Jaglands) - og våre synspunkter er høflig blitt erkjent mottatt, men intet har hittil skjedd. SVs forslag til øket støtte til omlegging til økologisk landbruk ble nedstemt i Stortingsmøte 6/3 -97! Helsekostbransjen må nok fortsatt stå på - og bør vel samlet nå fremlegge håndfaste dokumentasjoner om nødvendigheten av en omprioritering av overføringene til landbruket! Brevet fra Statsministerens kontor er, som Fredrik Lütken skriver, høflig men totalt uforpliktende.

123. Jan.-98 Lucas Fredrik og Dagmar Lütken - en biografi hentet fra nyutkommet bok om "Slekten Lütken”. Les utdrag av biografien ved å klikke her.

124. 5/2 -98 Brev til den nylig oppnevnte Verdikommisjonen ved leder Hanne Sophie Greve, med Stiftelsens ønske/håp om kommisjonens oppfølging av "en helhetlig forebyggende/opprettende helse- miljøpolitikk". Les brevet ved å klikke her.

125. 22/5 -98 "Livsstil og kvalitet må læres!" Til Aftenposten og øvrige media, TV bl.a.:
Eneste "napp" i Dagsavisen 30/5 -98 ! Les innlegget i Dagsavisen ved å klikke her.

126. 8/3 -99 "Livsstil, helse og miljø -Hva sier Verdikommisjonen?”
- Stort oppslag på debattsiden i Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.

127. 12/4 -99 Hva sier og gjør Helsekostbransjen inn i år 2000 ? Brev til Helsekostbransjen HL, HD og HH om helse miljø og økomat m.m. Les brevet ved å klikke her.

128.i mai 1999 "Sunn sjel i et sunt legeme" - håp for alle i år 2000!? - til media v/ trim - helseansvarlige. Dette ble antatt i aftenposten 11. mai 1999. Riktignok litt avkortet ved at avslutningen, inneholdende en del detaljer på siden av hovedbudskapet, ble fjernet. Det som ble fjernet er godt dekket i tidligere fremstøt. Se fremstøt 129 for innlegget i Aftenposten.

129. 11/5 -99 "Et friskere liv i år 2000". Trykket under lesernes mening i Atenposten. Les innlegget ved å klikke her.

130. 18/10 -99 "Økomat i Norge - en sinke i økologisk jordbruk"
Trykket på debattside i Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.

131. 29/12 -99 "Bedre helseforebyggelse i år 2000?"
Trykket på debattside i Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.

132. 13/12 -00 "Sinke i Europa" Trykket i Dagsavisen. Les innlegget ved å klikke her.

133. 24/2 -01 "Helse- og Miljø Norge en sinke i Europa!" Trykket på Debattside i Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.

134. 6/8 -01 "Matkontroll og tilsyn" Trykket på debattside i Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.

135. 28/8 -01 “Ny matlov - og ny matkontroll”. Brev til Sosial-og helsedepartement.
Vedlagt europeisk “Definition of Health Products”. Les brevet ved å klikke her.

136. 14/11 -01 "Mattilsyn og forbrukervern i nytt departement ?" Pressemelding til til NTB. Les meldingen ved å klikke her.

137. 18/1 -02 "Sponheim tar feil !" Sendt til Aftenposten. Usikkert om det ble trykket.Les innlegget ved å klikke her.

138. 30/3 -02 "Nei til egen idrettsminister!" Til media. Samme innlegg som fremstøt 139, se dette.

139. 4/4 -02 "Egen idrettsminister! - hva sier regjeringen?! Sendt til Aftenposten og til regjeringen. Les innlegget ved å klikke her.
9/4 -02 Svar fra statsminister Kjell Magne Bondevik om ingen endring!
3/6 -02 Svar fra kultur- og kirkedep v/statsråd Valgerd Svarstad Haugland - om ingen endring.

140. 1/5 -02 Partiprogram om helse- og miljøoppretting. Brev til landsstyret i Høyre !
Les brevet ved å klikke her.
13/5 -02 Svar fra Høyres hovedorganisasjon. Neste programbehandling er våren -05!

141. l./5.mai -02 "Helse- og Miljøinnsats - i verdens rikeste land" 4 sider til Regjeringen og til Stortinget om unnlatelser, helse, pengebruk, øko-landbruk/økomat, utfordringer m.m. - sendt til ca 100 adresater, media, pol. ansvarlige, partiledere statsråder m.fl.
Les dokumentet ved å klikke her.
9/5 -02 Statsminister Bondevik takker for brev og synspunkter. - Kopi er sendt til Miljøverndep, Landbr.dep, Helsedep.
24/5 -02 Norges Bondelag takker for hyggelig og interessant brev med viktige momenter og innspill - tas til etterretning i videre arbeid med økologisk landbruk i Norge!
27/5 -02 Langt takkebrev fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke - svært så oppmuntrende - "verdifull virksomhet!"

142. 27/5 -02 "Lavprismat i et høykost-Norge!" - til media.
Innlegget er for det meste dekket av tidligere fremstøt.

143. 20/8 -02 "Pådriverrolle forplikter!" Om Verdenstoppmøte aug. -02. Sendt til media, vet ikke om det ble antatt.
Les Fredrik Lütkens innlegg ved å klikke her.
Les Sponheims kronikk ved å klikke her.

144. 10/9 2002 "Økologisk mat - en menneskerett !?" Innlegg med referanse til FNs handlingsplan fra 1996. Sendt til Aftenposten og øvrige media, Regjeringen og Stortinget. Refusert av Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.

145. 23/9 2002 Brev til Regjeringen i anledning ettårsfeiring og oppfølging av FNs handlinsplan mot sult ved bærekraftig matproduksjon!? Les brevet ved å klikke her.

146 6/11 2002 "Produksjonsstøtte og bærekraft i landbruket" - til Aftenposten og øvrige media.
14/11 Takkebrev fra NRK for forslag til debattprogram!
20/11 fra Statens landbruksforvaltning - "en politisk sak"
26/11 i retur fra Aftenposten. Les innlegget ved å klikke her.
12/12 Langt brev fra Norges Bondelag til forsvar for den bestående støtteordning -"ikke bevis for at økomaten er bedre for helsen". Dog ønske om lykke til videre! Brevet er antagelig sendt fordi fremstøt 147 ble trykket i Aftenposten. Les Bondelagets svarbrev ved å klikke her.

147 2/12 2002 “Bærekraft i landbruket" sendt til Aftenposten. En forkortet versjon ble trykket 9. desember 2002. Les innlegget slik det ble trykket i Aftenposten ved å klikke her.

148 10/12 2002 "Bærekraftig matproduksjon - en menneskerett også i Norge". Sendt til media med kopi til Regjering, Storting mfl. Brevet inneholder den samme argumentasjonen som fremstøt 147, pluss spørsmål om hva politikere og Storting mener om dette.
18/12 Takk for brev fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe - oversendt nærings komiteen.

149 26/12 2002 Brev til Forbrukerrådet om bærekraftig produsert mat - med ønske om rådets støtte til å sikre den lille jorden vi har for bærekraftig matproduksjon i fremtiden. Lovet svar v/avdelingsleder Stine Sem! Les brevet ved å klikke her.

150 18/1 2003 Brev til Forbrukerrådet med søknad om deltagelse i forbrukerpanel for Oslo/Akershus. Det skal opprettes 7 paneler, hver med 9 forbrukere, for å gi regjeringen matråd. 31/1 svar fra Forbrukerrådet - jeg står på venteliste! Les søknaden ved å klikke her.

151 20/2 2003 "Forbrukerpanel - vårt nye matråd!?" med utfordring til forbrukerpanelene om å fremme økologisk bærekraftig matproduksjon ved bl.a. prioritering i landbrukstøtten.
11/3 Denne artikkelen kom på debattside i Aftenposten - bravo. Les innlegget ved å klikke her.
12/3 KrFs Stortingsgruppe takker for interessante synspunkter.


152 13/3 2003 Til media. "Forvirring i norsk matpolitikk".
Innlegget er dekket av fremstøt 151 og 149.

153 17/4 2003 til Aftenposten."Landbruket må reddes" - i retur - sendt NTB forgjeves - ny pågang til Aftenposten. 2/5 inntatt redusert. Les innlegget slik det ble trykket i Aftenposten ved å klikke her.

154 27/3 2003 "Bærekraftig matproduksjon" Brev fra Landbruksdepertementets statsråd Lars Sponheim om å nå 10% i 2010! (Stortingsvedtak). Les brevet ved å klikke her.

155 7/4 2003 Svarbrev til Landbruksdepertementets statsråd Lars Sponheim om prioritering av øko-matprodksjonen i jordbruksavtalen, vedlagt 10 fremstøt! Les svarbrevet ved å klikke her.

156 11/4 Brev til Biosvenn Olav Thon om forestående 80 år, og spørsmål om ev. ny støtte? Les brevet ved å klikke her.

157 25/6 2003 Brev til Olav Thon i anledning 80 års dagen og St.Olav. Med mere informasjon og invitasjon til Birken! Les brevet ved å klikke her.

158 mai 2003 “Alder ingen hindring!” Mat&Helse, ved Mysterud, intervjuer Fredrik Lütken. Les intervjuet ved å klikke her.
6/5 Brev fra Dag Viljen Poleszynski i Mat&Helse om gratis abonement og honnør for "pionerarbeid og innsats for helsekost og økologisk matproduksjon"!
25/6 takk+info til M&H v/red.Poleszynski ernæringsprofessor! Les takkebrevet ved å klikke her.

159 2/6 2003 Brev fra Forbrukerrådet med vedlegg om bærekraft. Matprod.
Les brevet ved å klikke her.
5/7 Takkebrev til seksjonsleder Stine Sem, med mange vedlagte fremstøt.
Les svarbrevet ved å klikke her
.


160. 3/7 2003 “EUs landbruksreform - utfordring til Norge!” Innlegg sendt til Aftenposten.
14/7 Refusert av Aftenposten med begrunnelse ikke plass!
19/7 Sendt på nytt til Aftenposten. Ble denne gang akseptert og trykket på debattside 25. juli. Les debattinnlegget i Aftenposten ved å klikke her.

161 9/7 2003 Brev til styremedlem Peder Alhaug om diverse fremstøt fra 1988 til 3/7 -03 - også om Fellesrådets helhetlige info! Les brevet ved å klikke her.

162 21/8 2003 "Flott Brende,men hva med bærekraft i landbruket ?” Innlegget ble sendt til Aftenposten debattredaksjon. Det ble refusert. Les innlegget ved å klikke her.

163 26/8 2003 “Økologisk/bærekraftig landbruk og produksjon av øko-mat i Norge”
Brev til Senter for økologisk landbruk på Tingvoll om Bios innsats, bl.a. i internasjonalt samarbeid. Les brevet ved å klikke her.
15/9 Svarbrev fra forskningsleder Grete Lene Serikstad ved senteret, med takk og ros for innsats for økomat og kopier av egne fremstøt! Les om svarbrevet ved å klikke her.

164 10/9 2003 Brev fra SVs Stortingsgruppe med takk for innlegg i Aftenposten m.m.
Det er et takkebrev helt uten forpliktelser.

165 9/11 2003 “Forslag til helhetlig, opprettende/forebyggende helse- miljøpolitikk”
Brev til Høyre med Fellesrådets infofolder vedlagt. Les brevet til Høyre ved å klikke her. Infofolderen kan du lese i fanen Helse Helhet Miljø.

166. 19/9 2003 Takkebrev fra Børge Brende. Han er imponert over vårt engasjement - vil selv følge opp vedtak fra Johannesburg og egen Nasjonal handlingsplan NA21, fått tilsendt over 200 sider! Les brevet ved å klikke her.

167. 3/11 Brev til Regjeringen v/statsråd og FN-komisjonsleder Børge Brende om norsk oppfølging i bærekraftig landbruk. Videre også vår skuffelse over at Helsekostbransjen ikke er blitt tatt med som høringsinstans overfor den nasjonale handlingsplan NA 21. Kopi med vedlegg er sendt til alle tenkelige impliserte/støttespillere - inkludert Aftenposten for ev. oppfølging! Hva med et utspill fra Helsekostbransjen selv, som er forbigått!? Les brevet ved å klikke her.
12/11 2003 Brev fra Høyres stortingsgruppe med takk for forslag til en helhetlig forebyggende/opprettende helse-miljøpolitikk (Fellesrådets). Vil bli vurdert av programkomiteen først for perioden 2005-2009!
10/2 2004 Svarbrev fra Landbruksdepartementet. Høflig og informativt. Les det ved å klikke her.

168. 12/11 2003 Brev til styrene og daglig leder i HD og HL. Det er om Bios Stiftelses videre fremstøt efter at dens leder nå snart er 88 år. Brevet inneholder uttalte håp om at Helsekostbransjen nå best selv kan følge opp til beste for egen fremgang. Les brevet ved å klikke her.

169. 6/12 -03 “Kjøpefest og bærekraft”. Innlegg sendt til Aftenpostns politiske redaktør H.Stanghelle om kjøpefest og rabatter til Jul - neppe noe produsert bærekraftig! Heller ikke alt på julebordene! Innlegget ble trykker noe redusert 29. desember 2003. Les innlegget ved å klikke her.

170. Julebrev 2003 fra Bios v/Fredrik Lütken (i Dagmars sykefravær) til alle de vanlige og ellers alle tenkelige (Totalt til ca 50 med litt varierende innhold). Brevet omhandler bl.a. FN møtet i Johannesburg 2002 med beslutning om bærekraftig utvikling og bærekraftig matproduksjon (økomat!) mot sult og fattigdom. Les julebrevet ved å klikke her.

171. Februar 04 “Helsekost fortsatt et fremmedord” Mat&Helse's Iver Mysterud i samtale med Fredrik Lütken. Les intervjuet i Mat&Helse ved å klikke her.

172. Februar 04 "Har han funnet ungdomskilden". Jannike Østervold i Pengevirke snakker med Fredrik Lütken om forebyggende helse-miljøpolitikk. Les intervjuet ved å klikke her.

173. 2/5 2004 "Jordbruksoppgjøret - og hva med øko-landbruket?". Innlegg sendt til Aftenposten. Det handler om å prioritere støtte til øko-landbruket i Jordbruksavtalen! Vi er sinke - handling må følge ord! Kopi sendt til forhandlerne og angj statsråder. Artikkelen er dekket av tidligere fremstøt.

174. 11/5 -04 Forkortet utgave av artikkelen i fremstøt 173. Den ble sendt til øvrige media og NTB. Artikkelen er dekket av tidligere fremstøt.

175. August september -04. "Stortingsvalget 2005, bærekraftig utvikling og hva med landbruket?" Innlegget ble sendt til Aftenposten, øvrige media og NTB med kopi til regjering, storting, alle politiske partier, og programkomiteer og helseblader. Vedlagt Fellesrådets info om helhetlig forebyggende helse-miljøpolitikk. Hyggelige reaksjoner med takk fra flere partier.
Innlegget ble trykket i Dagsavisen 12. september 2004. Les innlegget ved å klikke her.

176. Julebrev 2004 - med "årsrapport" om vår egen situasjon bl.a. der vi har bedt styret om avløsning, og efterlyser ny leder om noen føler seg kallet. Ellers om Norges manglende oppølging av bærekraftig forståelse/handling - med ønske om godt valgår med nye folkevalgte som er sitt miljøansvar mere bevisst. Sendt til ca 100 adressater! Les brevet ved å klikke her.

177. 20/2 2005 “Stortingsvalget - og hva med vårt medansvar?”. Vi er ikke lenger bare er oss selv 4,5 millioner, men over 6 milliarder. Vi må tenke og handle solidarisk for å sikre fortsatt liv på jorden. Innlegg sendt til alle media. Usikkert om det ble trykket. Les innlegget ved å klikke her.

178. 3/4 2005 Brev til Helsekostbransjens Detaljistforbund og Naturmiddelindustriforeningen.
Litt historikk og med ønske om å bli innkalt til årsmøte i egenskap av æresmedlem. Les brevet ved å klikke her.

179. 30/7 2005 Til media om Landbruksstøtten - WTO og valget! Ingen fremdrift i WTO-forhandlingene. Om Norge sinke i omleggingen til bærekraftig matproduksjon. Av ca 11 milliarder i årlig støtte til landbruket er bare ca 0,1% til fremme av det bærekraftige landbruk! Hva sier partiene i sine valgprogrammer? Sendt samtlige media. Samme tekst som fremstøt 180.

180. 16/8 2005 “Landbruket, WTO og valget!” Innlegg sendt til media og de politiske partier, med referanse til Sunnhetsbladet 9-05. Les innlegget ved å klikke her.

181. 20/9 2005 Brev til de Rød-Grønne forhandlere på Soria Moria om:
1.- fortgang i omleggingen til bærekraftig landbruk ved å prioritere støtte til økolandbruket.
2.- Etablere et helomfattende Forebyggende Helse- og Omsorgsdepartement - med egen statsråd!
3.- Gjøre fortgang i å integrere alternative terapier i vårt helsevesen!
Les brevet ved å klikke her.

182. 20/11 2005 Takkebrev til Helsekostbransjen v/ Bransjerådet, Detaljistforbundet, Leverandørforeningen og Helios. Med takk for flott gave ved rådets Tom Myhre på besøk hjemme, med hyggelige ord også fra Alternativ Mat! Alternativ mat sier at Fredrik Lütken har vært en av premissgiverene for det moderene kostholdet i Norge i dag. Les takkebrevet til Helsekostbransjen ved å klikke her. Les takkebrev til Eckbos Legater ved å klikke her.

183. "Årsrapport - Julen 2005” Brev til alle som kan medvirke til fortgang i bærekreftig utvikling, dvs. regjering, storting, partiene, organisasjonene, avisene, venner, familie - totalt over hundre i alt!
Fått takk fra bl.a. statsminister Jens Stoltenberg 4/1 06! Les årsrapporten ved å klikke her.

184. Påskeønsker 2006 - Sendt i mars til Aftenposten, øvrige media gjennom NTB, Regjering og alle berørte organisasjoner og personer, ialt 18. Om Norge som sinke i bærekraftig utvikling i helse- og miljøsammenheng, særlig i økomat-produksjon. Les påskeønskene ved å klikke her.

185. 19/6 2006 "Regjeringen må satse på miljø og bærekraftig utvikling". Innlegg sendt til Aftenposten, NTB og øvrige media med referanse til stortingspresident Jagland i Aftenposten 16/6 06. Les innlegget ved å klikke her.

186. "Årsrapport" - Julen 2006” Julehilsen til alle Bios venner, styremedlemmer, administrasjon og styrene i HD og HL. Det ble sendt til Aftenposten v/red. Knut Olav Åmås og øvrige media gjennom NTB. Det er også sendt til regjering og storting. Dette er en variant av fremstøt 187, se det.

187. "Årsrapport - Julen 2006” - med fremhevet hovedpunkter og om vår sendrektighet i oppfølgingen som enda ikke har ført til konkrete tiltak fra regjeringens side. Tema er bl.a. oppfølging av FNs tusenårs-mål fra 2002 om bærekraftig utvikling, og om handling også i eget land! Det ble sendt til over hundre ansvarlige og medansvarlige - som med årsrapporten siste år! Les årsrapporten ved å klikke her.

188. 02/7 2007 "Jordbruksoppgjøret - WTO og bærekraftig utvikling og matproduksjon!"
Innlegg sendt til Media, med fremhevelse av at søkkrike Norge nå må gå i front for gjennomføring av FNs beslutning om en bærekraftig utvikling for å nå minst en halvering av sult og fattigdom frem 2015! Les innlegget ved å klikke her.

189. 28/9 2007 "Markedsføring av Økomat i Norge". Brev til KSL Matmerk v/dir Gabriella Dånmark. Vedlagt div om Bios og helsekost fra start i 1950, info fra Fellesrådet FHHM, innlegg på årsmøter i Hydro og Yara, fra Bioforsk om kunstgjødsel m.m. og regelverk fra Debio. Les brevet ved å klikke her.
Les vedlegget fra Bioforsk om at økomat er solidarisk ved å klikke her.

190. Desember 2007. “Årsrapport 2007 med forhåpninger” Brevet ble sendt til Børge Brænde som første leder av Verdenskommisjonen for bærekraftig utvikling, med kopier til bl.a. Regjering, Storting og media. Det er om alle våre unnlatelser, og med krav om fortgang og handling. Les årsrapporten ved å klikke her.

191. 31/12 2007. Årsrapporter 2006 og 2007 sendt i brev til gårdbruker Kronprins Haakon og til Bygdøy Kongsgårds forvalter. Det inneholder ros for omlegging til økologisk bærekraftig drift og økomatproduksjon. Der Kongsgården ved forvalter Jan Tore Sørsdal er igang (oppstart i 2008) med omlegging til økodrift i følge inngått avtale - Bravo!
Dette er samme brev som årsrapportene for 2007 i fremstøt 190.

192.07/07 2008 “Helse- Miljø- Fattigdom-Utvikling og Tusenårsmål - Kronprins Haakon engasjerer seg!” Innlegget ble sendt til Aftenposten og øvrige media. Les innlegget ved å klikke her.

2008 “IKT-bruker Lütken”. Fredrik Lütken ble intervjuet av bladet Seniornett i forbindelse med at han byttet ut PC-en sin. Det handler om både helsekost og IKT. Les intervjuet ved å klikke her.

onsdag 11. mai 2011

IKT-bruker Lütken

Fredrik Lütken ble intervjuet av bladet seniornett i 2008 i forbindelse med at han oppgraderte PC. Intervjuet står i ringpermen på vanlige A4 ark, antagelig for korrekturlesing av Fredrik Lütken. Han har med håndskrift notert navnet Thomas Røgeberg, som antagelig var journalisten som gjorde intervjuet. Det står ikke om det ble trykket i bladet. Intervjuet gir en god oversikt over Fredrik Lütkens arbeid og pågangsvilje.


Kan mennesker ha ni liv? Og håpe på enda ett?

Primært er Seniornett's oppgave å motivere aldersgruppen 55+ til å innse at de ennå kan ha mye ugjort. Og at fornuftig og tilpasset bruk av IKT kan være med til å berike fortsettelsen.

Vi ser en øket tendens til at dagens seniorer holder seg lenger aktive både på jobb og privat. Mange "godt voksne" har av eget initiativ tatt IKT i bruk på begge områder. Høy alder er ikke noen hindring for å lære nytt. Når et ubetydelig dataproblem lager midlertidig stopp for slike mennesker, er det meningsfylt å bidra til å hjelpe dem med å komme videre.

Nedenstående beskrivelse kan være typisk når det gjelder hva slags problemer som kan dukke opp. I dette tilfellet synes vi imidlertid forhistorien - personens "før-data-karriére" er så interessant at den rettferdiggjør den relativt lange innledningen:

LUCAS FREDRIK LÜTKEN

er født 2 juni 1916. Han begynte som IKT-bruker i 1998 - 82 år gammel, og er medlem av Schafteløkken Seniornettklubb på Frogner i Oslo siden 2006.

KOSTHOLD, NATUR, MILJØ

Lütken har en lang fortid som utrettelig forkjemper for sunt kosthold, bærekraftig utvikling, økologisk jordbruksproduksjon, sammen med sin kone Dagmar.

De var med på etableringen - på ideelt grunnlag - av helsekostfirmaet Bios i 1950. Han satt i styret fra starten, og var daglig leder 1973-85. Han stiftet Helsekostbransjens leverandørforening, og var dens første formann i 1978. Senere har han og Dagmar arbeidet på frivillig basis som henholdsvis daglig leder og sekretær i Bios stiftelse, for å realisere den opprinnelige målsettingen.

Her har de stått for en omfattende informasjonsvirksomhet om miljøvennlig landbruk og helsekost, mv., skrevet artikler, leserinnlegg, henvendelser til offentlige myndigheter, og har hele tiden arbeidet for å holde saken høyt på dagsorden. Det betyr bl.a. å følge opp FN's enstemmige vedtak om å bekjempe sult og fattigdom globalt gjennom bærekraftig matproduksjon (økomat), og å nå halvveis, dvs. 50%, i 2015. Med regjeringens Soria Moria erklæring, hvor målsettingen er redusert til 15%, er Norge blitt en sinke i egen omlegging!

Vi kommer tilbake til hans idrettskarriére nedenfor. Gjennom Seniornetts kontakt med Lütken har han konsekvent betont betydningen av sunt kosthold når det gjelder idrettslige prestasjoner - ved siden av regelmessig trening og mosjon. Hans holdninger på dette område går langt tilbake i ungdommen.- Samtidig er han nøye med å advare mot ekstreme utslag den "andre veien". Han er skeptisk til ensidigheten som moderne konkurranseidrett kan medføre.

Helsekostbransjen påskjønnet innsatsen ved en felles gaveoverrekkelse i 2005. I referatet fra Helsekostfagdagene 2006 heter det bl.a.:

"Årets mest imponerende deltager må vel sies å være Fredrik Lütken. Han var aktiv, både under utstillingen og ikke minst på festmiddagen..... Den som kan få lov til å være så sprek når man er 91 år! ... Fredrik er bransjens eneste hedersmedlem, og et verdigere medlem skal man lete lenge etter. Vi håper å få seg deg også ved neste samling Fredrik."

BIRKEBEINER.

Birkebeiner-rennet fra Rena til Lillehammer, 54 km i kupert skog- og høyfjellsterreng, er Norges mest profilerte tur-renn. Mange vanlig spreke skiløpere ser det som en målsetting å ha fullført rennet minst en gang i livet. For dem med høyere ambisjoner er Merket et mål. For å oppnå Birkebeinermerket, må du fullføre innen en tidsgrense på gjennomsnitt av de 5 beste i din aldersklasse, med tillegg av 25%. Mao: Er gjennomsnitt av fem beste tider: 4 timer (kan vel være representativt for de noe høyere aldersklassene), må du gå under 5 timer.

Lütken debuterte i 1937, det året han nådde aldersgrensen 21. (Hadde den, som i dag, vært 16, ville han nok fått med seg de seks første også!). Etter 1937 stilte han fram til 2004. Han kan skilte med 60 av 60 mulige deltakelser 1937-2004, og 55 merker. En rekord det skal bli vanskelig å slå. (Likevel er han selv litt opptatt av de fem gangene han ikke greide merket - og alle smøreproblemene!)

I forbindelse med rennet framholder han at det sosiale miljøet blant Birkebeiner- konkurrenter og treningskamerater betyr mye. 30 ganger tok gjengen returløypa til Rena som en avslappende hyggetur dagen derpå. Vi kan vel formode at begivenheter og føreforhold ble behørig kommentert under rastepausene.

DANSER

Også dette er en aktivitet Lütken har drevet det meste av livet, siden han begynte på danseskole som tiåring. Karrieren begynte imidlertid å ta av da han i 18-årsalderen fikk kontakt på Svae's danseskole med Dagmar Cock-Johnsen, som hadde danset ballett. De bestemte seg raskt for å satse på konkurransedans - en relativt ukjent idrett den gangen.

Rekrutteringen var begrenset til Oslo-området, men helt fra begynnelsen medførte aktiviteten hard trening: 2-3 ganger i uka, flere timer hver gang.

Samarbeidet mellom dansepartnerne ble etter hvert utvidet til den private sfære. Dagmar og Fredrik giftet seg i 1941. Dette førte ikke til noe tilbakefall i dansekarrieren: Konkurransedansen fortsatte de med - etter hvert i seniorklassen 35+ - til langt over de 70. Hylla i stuen er full av pokaler som konkrete manifestasjoner av innsats på høyt nivå: Oslomesterskap, norgesmesterskap, nordisk mesterskap. De har representert Norge på dansefestivalen i Blackpool, England - et "dansernes VM", hvor de 125 best rangerte par stiller.

Som formann i Norsk Amatør Dans Union (NADU) har han slåss for, og fått aksept for dansens status som idrett: "Topp fin idrett for par fra barnsben til støvets alder." Uansett nivå, så er dans sunn mosjon - (anbefales for folk med ryggproblemer!) foruten at det følger humør og glede ved utøvelsen. Det er betegnende at Norges Danseforbund i dag er et av de største idrettsforbundene på ungdomsssiden.

ROER

Lütken forteller at hans karriere til sjøs fikk en litt tilfeldig begynnelse: Som tenåring fikk han overta sin eldre søsters kajakk, og drev det til en kort karriere i konkurransepadling. - Han forteller bl.a. om en konkurranse med innlagt svømmeøvelse: Deltakerne måtte ut av kajakken (med fast grep om padleåren!) og om bord igjen ved egen hjelp.

Fra fylte 20 har han drevet med roing både som konkurranse og trim. Han er bl.a. norgesmester i single- og dobbeltsculler, firer og åtter. Som styremedlem, bl.a. formann i Norske Studenters Roklub var han med i hyttelaget som sto for forvaltningen av hytteeiendommen på Midtskogen (Krokskogen). Og helt opp i generasjonen 60+ er det nok mange som har minner fra klubbaftenene med dans i selskapslokalene på Bygdøy. "Byens beste dansegulv!" - Ellers engasjerte Lütken seg i å bedre treningsforholdene for roerne generelt, et arbeid som etter hvert manifesterte seg i dagens flotte rostadion på Årungen i Ås utenfor Oslo.

LÜTKEN, IKT-BRUKEREN

Denne karrieren startet i 1998. Lütken innså tidlig at moderne tekstbehandling og bruk av e-post ville effektivisere produksjon og forsendelse av brev og dokumenter og lette informasjonsvirksomheten. Det varte imidlertid en stund før prisutviklingen førte til at datautstyr kunne tilpasses hjemmebruk, men i 1998 hadde han en "produksjonslinje" klar:

En IBM Aptiva stasjonær PC, 20 Gb harddisk, 64 Mb Ram, diskettstasjoner, USB og "vanlig" analogt modem, skriver og scanner. Programvaren besto av Windows 98 og Lotus smartsuite tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy.

Med fortsatt høyt aktivitetsnivå fikk Lütken stor nytte av PC-utstyret, et toppmoderne anlegg på den tiden. Selv med omfattende produksjon, så har harddisken fortsatt god plass til arkivet med avsendte og mottatte dokumenter.

Men etter snart 10 års bruk har Lütken også fått stifte bekjentskap med noen av ulempene ved moderne teknikk: Med stor nytteeffekt av utstyret, øker også avhengigheten av at det fungerer. Samtidig er brukerens egne muligheter for å drive vedlikehold begrenset. En PC er et komplisert oppbygd system av mange komponenter, og feil i en av dem kan fort gi full stopp.

I Lütkens tilfelle førte feilene til fullt avbrekk av produksjon og forsendelse/mottakelse av dokumenter. Feil på batteriet som driver BIOS medførte at det ble rot i dokumentarkivet på disken. Dokumentene ble merket med feil dato. Dessuten sviktet modemet, slik at forbindelsen med Internett og e-post-serveren ble brutt.

Dette er ikke elementære feil som en vanlig IKT-bruker kan fikse selv. Lütken (91) søkte imidlertid hjelp i Schafteløkken Seniornettklubb i Oslo, hvor han var medlem siden 2006. (Nettopp et tilfelle hvor nettverket som en slik klubb representerer, kan være nyttig).

Det ble fort klart at full fornyelse av utstyret måtte til, men innenfor økonomiske rammer som en pensjonist's budsjett setter. Det ble funnet en løsning som tilfredsstilte Lütken's behov, med hovedvekt på tekstbehandling og e-post. Løsningen ble en FSC Amilo Pro PC, Celeron prosessor med l GB hukommelse, 1,6 Ghz prosessor, 80 GB harddisk, analogt modem samt Windows Vista Business med Open office tekstbehandler.

Etter hvert har det lyktes å få overført tekstdokumentene fra harddisken på gammel maskin til den nye. Når Lütken snart har lært seg den nye tekstbehandleren - Open Office - kan vi ønske ham velkommen til sin annen tilværelse som IKT/ PC-bruker.

Da kan han glemme teknikken, og igjen konsentrere seg om bruken: Gjenåpne dokumentarkivet - flere hundre avisinlegg artikler og brev, og bruke e-post i det fortsatte arbeidet med å utbre kjennskapet til betydningen av sunn livsførsel. Og med det mener han en livsførsel hvor mennesket lever i likevekt og harmoni med naturen rundt oss, og ikke på tvers av den: "Gjennom en bærekraftig utvikling på alle områder for å sikre tilværelsen på vår klode."

Helse - Miljø - Fattigdom - Utvikling

Fremstøt 192. Sendt til media 7. juli 2008 med anmodning om spalteplass.

HELSE - MILJØ - FATTIGDOM - UTVIKLING og TUSENÅRSMÅL
KRONPRINS HAAKON ENGASJERER SEG!

Av tusenårs ønskemålene fra Kyoto er vel FN vedtaket i Johannesburg 2002 om å bekjempe sult og fattigdom gjennom økologisk bærekraftig matproduksjon, og nå en halvering globalt innen 2015 - noe av det viktigste. Vi må jo sikre jordsmonnet slik at vi kan oppnå mest mulig Debio-godkjent økomat i all fremtid, bl.a. uten kunstgjødsel! I Johannesburg ble endog Norge ved Børge Brende for en periode valgt til leder av Verdenskommisjonen for bærekraftig utvikling. Vi må jo få bindende avtaler om bærekraftig handling i alt vi gjør galt idag innen energi, utslipp av klimagasser osv - før Kyoto-avtalen utløper i 2012. Vi må bare håpe at man kommer til enighet om det meste i København i 2009!

Hva gjelder matproduksjon i vårt eget landbruk har vi nå halvveis i tid bare omlagt ca. 5% til bærekraftig drift og vil neppe nå regjeringens mål 15% omlagt til 2015 - og så langt fra nå en halvering som vi har forpliktet oss til! Vi er blitt sinke i omleggingen. Som verdens rikeste utenforland - med særlig ansvar for nordområdene - burde vi forlengst ha vært i front i omlegging på alle områder. Vi kan da ikke vedvarende bare kjøpe oss fri fra egen handling med milliarder i klimakvoter til bærekraftig utvikling i fattige land - og selv fortsatt leve i sus og dus med bl.a. ubegrenset bilbruk og billigflyreiser omkring, dette også i alle næringer og etater!

I denne situasjon er det da gledelig at kronprins Haakon nå står frem som ambassadør for FNs utviklingsprogram med særlig ønske om å få fortgang i fattigdomsbekjempelsen. Endog med solide kunnskaper og engasjement! Og han kan gjøre det i trygg forvissning om å ha alt folket med seg (Aftenposten 07/06/08) . Vi må da også håpe at kronprinsparet vil fremstå forbilledlig innen jordbruket ved omlegging av driften på Skaugum - til et Debio godkjent bærekraftig mønsterbruk! De får jo over 600.000 i produksjonsstøtte i 2008 (iflg VG og Statens lanbruksforvaltning) . Likeså håpe at slik omlegging også skjer på “farsgården” Bygdø Kongsgård med ca 480.000 i støtte. Alt noe som ville være en kraftig spore til å komme ut av dødvannet.

Med bl.a. årlige støtteoverføringer til landbruket på nå over 12 milliarder må vi under motto “Alt for fedrelandet” kunne gjøre rike Norge til et bærekraftig mønsterland i alt!


Bios Stiftelse

Lucas Fredrik Lütken daglig leder                    Dagmar Lütken sekretær


Vedlegg: Om økomat i Norge


Som kommentar har Fredrik Lütken skrevet avsnittet under. Det er usikkert om dette var med i innlegget sendt til media.

Gledelig at Kronprins Haakon nå står frem som ambassadør for FNs Utviklingsprogram - med kunnskaper og engasjement - og at oppfølging nå skjer på Kongsgården og forhåpentlig også på Skaugum! Jfr brev 07.07.08 til begge. Oppfølging begge steder ville være en kraftig spore til å komme ut av dødvannet idag. Dessverre har ennå lite skjedd av omlegging til økodrift på Skaugum. Gårdsbestyreren sier seg “ikke interessert!” Vi må bare håpe at gårdbrukeren selv, kronprins Haakon, ser viktigheten av å følge opp. Vi ligger så langt etter her til lands i omleggingen! Mattilsynet viser også liten forståelse til økomat!?

Årsrapport 2007 - med forhåpninger!?

Fremstøt 190. Årsrapport 2007 ble sendt i desember 2007 til mange adressater.

Nok ett år er omme. Som noe tilårskomne pensjonister er vi fortsatt i jobb på hobbybasis for Stiftelsen og med i Fellesrådet - for en mere helhetlig, opprettende, forebyggende og bærekraftig helse- miljøpolitikk! For bl.a. handling vi forpliktet oss til i Johannesburg i 2002! Endog med Børge Brende som første leder i Verdenskommisjonen for gjennemføring av en bærekraftig utvikling - globalt som lokalt! Jfr rapporten for 2006 om våre unnlatelser! (vedlegg) Selv med biskop Tutus apell til hele Verden om å redde skaperverket på miljøverndagen 5. Juni dette år i Tromsø - skjedde det ikke noe nevneverdig her til lands før på slutten av året!

Av tiltak ifølge Soria Moria erklæringen har vi i landbruket bare nådd ca 5% omlagt til bærekraftig matproduksjon! (økomat) Vi vil ikke nå regjeringens målsetting 15% - og langt fra nå FNs målsetting - en halvering dvs. 50% omlagt i 2015! Noe alle 191 medlemsland forpliktet seg til i 2002 - mot sult og fattigdom! Med Norge i front!

Først ved fredsprisen til Al Gore og FNs klimapanel har vi våknet til handling - med hele 9 milliarder over 3 år til bekjempelse av klimagassutslipp i regnskogene! Som litt av en månelanding på Bali -og utfordring der til alle rike land som jo samtlige gjør så meget galt! - Med USA som versting og bremsekloss!

Helt på tampen av året overrasket finansministeren med oppstart av klimakvotekjøp for 4 milliarder til å kutte utslipp ved utbygging av et vannkraftverk i Kina! Forhåpentlig ikke for å unlate å gjøre noe i eget land - frem til nytt møte i København i 2009!? For avløsning av Kyoto-avtalen i 2012! Det er på tide at de energi- helse- miljø- og matansvarlige kommer på banen - med bl.a. bærekraftige energiløsninger, redde klimaet, sikre natur og drikkevann - drive folkeopplysning om økomat og kun gi støtte til økologisk drift! I det minste slik at alle offentlige sykkehus, sykehjem og kantiner nå kan servere økologisk mat og drikke! Alt ifølge FN og WHO! Vi er jo her blitt langt tilbakestående blandt vestlige land! Også med økomat i restaurangnæringen og i dagligvarehandelen!

Vi kan da ikke bare fortsatt leve i "sus og dus" og håpe at oljerike Norge kan kjøpe klimakvoter til bærekraftig utvikling i fattige land - og sette rekord i omsetning og ressurs-sløsende forbruk i all fremtid! Noe Bios har søkt å motvirke, ved oppbygging av helsekostbransjen fra start i 1950 - i internasjonalt samarbeide, på basis av anerkjent forskning og med særlig vekt på øko plantemat! Helhetlig og bærekraftig gjennom Fellesrådet fra 1986! Alt i håp om fremvekst av et helse- miljøansvarlig Norge i front i FN - for et sikrere og bedre liv for alle på denne kloden!

Med alle gode ønsker for helsekostbransjen i 2008! Beste hilsen!

Lucas Fredrik Lütken daglig leder og Dagmar Lütken sekretær sykmeldt

OBS! "Budskapet" og diverse vedlegg sendt bl.a. Regjering, Storting og Media!

Økomat er solidarisk

Notatet gjengitt under er skrevet av rådgiver Grete Lene Serikstad, Bioforsk Økologisk, ca august 2007. Det ble brukt av Fredrik Lütken som vedlegg i brev til KSL Matmerk (fremstøt 189).

Helse, rettferdighet, økologi og varsomhet - dette er prinsippene som økologisk landbruk internasjonalt bygger på. Driftsformen er i stadig utvikling, etter hvert som kunnskap om økologi, biologi, agronomi og teknikk øker, og i takt med økt miljøbevissthet i samfunnet generelt. Økologisk landbruk drives på 310 millioner dekar, i 120 land over hele verden. Markedsverdien av disse produktene hadde i 2006 en verdi på 40 milliarder amerikanske dollar.

I økologisk landbruk er målet å utvikle et vedvarende, bærekraftig jordbrukssystem. Det er årsaken til at kunstgjødsel ikke brukes. Råstoffene kalium og fosfor er ikke-fornybare ressurser, fosforkildene vil ta slutt om ca 100 år. Framstilling av nitrogen krever store mengder energi i form av olje og gass og produksjonen medfører store utslipp av lystgass, som er en langt sterkere klimagass enn karbondioksid. Flere undersøkelser viser at energiforbruket i konvensjonelt landbruk er høyere enn i økologisk landbruk. Framstilling og bruk av kunstgjødsel er en viktig årsak til denne forskjellen. Kunstgjødsel gir også mulighet for overskudd av plantenæring, som kan medføre forurensning i elver og hav. I økologisk landbruk brukes isteden husdyrgjødsel, kompost og belgplanter som samler nitrogen fra lufta. I land som Norge vil avlingene bli noe lavere ved økologisk drift, mens avlingene i mange utviklingsland øker ved omlegging til økologisk drift.

I økologisk landbruk skal husdyras naturlige adferd og behov sikres i størst mulig grad. Det betyr at alle dyr på økologiske garder skal ut - hele året, hvis forholdene tillater det. Forskjellen mellom økologisk og vanlig landbruk på dette området er derfor størst for gris og fjørfe, hvor dyrene i vanlig landbruk holdes innendørs hele året.

I følge det offentlige regelverket for økologiske mjølkekyr kan opptil 40 % av foret på årsbasis bestå av kraftfor. Siden storfe er drøvtyggere, og dermed har et fordøyelsessystem som er tilpasset grovfor som gras, silo og høy, gir økologiske produsenter gjerne mindre mengder kraftfor til dyra sine. Arealene der kraftforet dyrkes kan dessuten isteden brukes til produksjon av menneskemat. Grovforbasert husdyrproduksjon omdanner gras til menneskemat, fra arealer som ofte ikke kan brukes til å produsere menneskemat direkte. Mange økologiske husdyrbrukere opplever mindre sykdom blant dyra ved omlegging til økologisk drift.

Bruk av kjemiske sprøytemidler er heller ikke tillatt i økologisk landbruk. Slike midler kan ha skadelig effekt på andre organismer, redusere biologisk mangfold og gi rester i matvarer, med skadelige virkninger for de som spiser dem. Isteden brukes ulike forebyggende tiltak for å hindre at skade av ugras, skadedyr og sykdommer på plantene oppstår. En del direkte tiltak kan også benyttes, blant annet radrensing og ugrasharving mot ugras, insektduk mot skadedyr og rovorganismer i veksthus.

Salget av økologisk mat øker. Nå er det ikke lenger bare helsekostbutikker og gardsutsalg som tilbyr slike varer. De fleste av de store matvarekjedene bestreber seg på å ha et godt utvalg av økologiske produkter. De økologiske produktene er underlagt de samme krav til ytre kvalitet som andre varer. Undersøkelser viser at økologisk frukt, bær og grønnsaker ofte har et høyere innhold av antioksidanter enn tilsvarende varer produsert konvensjonelt. Melk fra økologiske kyr har en ernæringsmessig gunstig fettsyresammensetning, noe som blant annet skyldes mye beiting og høy andel av kløver i foret.

FN's mat- og jordbruksorganisasjon FAO har nylig konkludert at det er mulig å dekke verdens matbehov gjennom økologisk landbruk. Det er gledelig at stadig flere får øynene opp for at denne driftsformen kan bidra til en mer miljøvennlig og solidarisk matvareproduksjon. Norske bønder kan være med på denne utviklinga ved å legge om til økologisk drift, og samtidig dekke en stadig voksende etterspørsel etter økologisk mat.

Markedsføring av Økomat i Norge

Fremstøt 189.  Brev til til KSL Matmerk v/direktør Gabriella Dånmark 28. september 2007

"Omleggingen til økologisk bærekraftig matproduksjon har nesten stoppet opp og Mageplask" - lyder det i Ren Mat nr 4 -07 fra OIKOS!

I regjeringens Soria Mora-målsetting om å nå 15% omlagt i 2015 har vi nå halveis bare nådd ca 5% omlagt! Dette i relasjon til FNs tusenårs-vedtak i Johannesburg 2002 om å sikre jordkloden for våre efterkommere gjennom en fremtidig bærekraftig utvikling på alle områder - og konkret at sult og fattigdom skulle bekjempes gjennom bærekraftig matproduksjon og være halvert frem til 2015! Noe alle 191 medlemsland forpliktet seg til å delta i og å gjennomføre globalt - dvs. også i eget land! Endog med Norge ved Børge Brende som første leder i Verdenskommisjonen for gjennomføringen!

Når vi er blitt sinke i gjennomføringen lokalt - både i økomatproduksjon og i målsettingen - og det heller ikke har vært nevneverdig folkeopplysning om hvorfor omlegging efter vedtaket i 2002 - er det litt av en utfordring KSL Matmerk har fått ved nå å bli betrodd markedsføringen! Økomat er jo så langt fra et nisjeprodukt som bare skal nå 15%! Vi bør jo nå 50% omlagt i 2015 som vi har forpliktet oss til! Oppdraget/utfordringen er formidabel! Ja også overfor OIKOS og våre to øvrige bondelag! Ikke minst har Landbruksforvaltningen, vår landbruks- og matminister - ja hele regjeringen, et hovedansvar for at bare ca 1% av den årlige støtten til landbruket på ca 11 milliarder går til fremme av bærekraftig produksjon! Det bør bl.a. skje en reduksjon i vårt store kjøttkonsum!

Hva gjelder økomat er den internasjonalt samarbeidende helsekostbransjen vel den fremste i omlegging/volum fra ca år 1900 å regne - med hovedvekt på øko plantemat - ifølge anerkjent forskning! Norge kom med fra 1950 gjennom Bios, Helios fra 1965. De fleste EU-land er med idag. Forbrukersamvirket Coop har fulgt opp - også internasjonalt med økomatvarer. Matvarehandelen ellers ganske så smått - med noen hederlige unntak som bl.a. Jacobs og Meny i Oslo.

Om forringelse av jordsmonn og matkvalitet gjennom bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler (ikke tillat i økolandbruket) har Bioforsk økologisk forskningssenter, Tingvoll grundig belyst dette - se vedlegg. Dette har vi i Bios stadig tatt opp på årsmøtene i Hydro/Yara som aksjonærer! - se vedlegg. Alt regelverk om kontroll, godkjennelse og fremdrift fåes jo fra Debio, Bjørkelangen.

Forbrukerrådet og Fellesrådet FHHM (vedl) har lenge slått til lyd for at vi, som i flere EU-land, må få et helomfattende forebyggende og opprettende Helsedepartement - innbefattet bl.a. øko-matproduksjon og alternative terapier! Vi ligger så langt efter!

Vi ønsker i alle fall lykke til i dette livsviktige oppdrag for folkehelsen i landet - og står om ønskes gjerne til rådighet.

Vennlig hilsen fra Bios Stiftelse

Dagmar sekretær sykmeldt og Lucas Fredrik Lütken daglig leder.

Vedlegg:
Årsrapport 2006 med PS - Jorbruksoppgjør WTO Økomat media - Bios og Helsekost - Riktig kosthold Bedre helse - Økomatproduksjon v/Bioforsk - Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø - Årsmøter i Hydro/Yara - Heder fra OIKOS - Info LFL og DL om bakgrunn m m.