onsdag 11. mai 2011

Påskeønsker 2006

Fremstøt 184. Ønskene ble sendt til media, regjering og andre, toltalt 18 adressater.

ved daglig leder Lucas Fredrik Lütken

Helse-miljø-Norge - sinke i bærekraftig utvikling!

For de mange som ønsker å sikre all dyrket mark og all øvrig natur og enorme havområder i vårt land for våre efterkommere - er det nedslående å måtte konstatere at Norge er blitt sinke i å følge opp tusenårsmålene for egen del i å sikre/ta vare på vårt naturmangfold.

Det gjelder bl.a. vernet areal som jo er betraktelig utvidet og skjøtsel av det hele. Der våre svenske naboer satser det mangedobbelte både i areal og penger til skjøtsel! Uten at vår nye miljøvernminister Helen Bjørnøy kan gi løfter om ekstra innsats. Dette efter Børge Brendes oppløftende start - i FN lederrolle sågar! (Jfr. ''Norge en natursinke" av Einar Haakaas i Aftenposten 14/3 -06).

Like ille, om ikke verre, er vår trege sikring av dyrket mark. Der FNs 191 medlemsland i 2002 enstemmig besluttet at all mat fremtidig skulle produsereres økologisk bærekraftig, lokalt som globalt. Dette slik at sult og fattigdom i Verden ble halvert frem til 2015! Når Bondevik-regjeringen besluttet å nå 10% av landbruket omlagt til bærekraftig produksjon frem til 2010 - og Stoltenberg-regjeringen følger opp med bare å nå 15 % omlagt i 2015 - sier det seg selv at Norge vil ligge langt efter FNs globale målsetting frem til 2015! Da skal også alle ferskvannskilder være sikret gobalt! Alt noe vi har forpliktet oss til å medvirke til!

Når våre folkevalgte nærmest gir blaffen i å følge opp lokalt - og bare fortsetter å støtte matproduksjonen med ca 11 milliarder årlig gjennom jordbruksavtalen - hvorav bare ca 1% går til støtte for det økologisk bærekraftige alternativ som vi har forpliktet oss å legge om til - må der være noe galt med våre politikere i å forstå sine forpliktelser og sitt ansvar overfor verdenssamfunnet. Vi må også ta med vår enorme sløsing med ressursene i vårt forbruk! Disse nødvendige opprettinger var ikke engang tema under valgkampen sist og kom heller ikke særlig til uttrykk i forpliktende innsats i valg-programmene. Den nye regjeringen og partiene i opposisjon er vedvarende bare opptatt av å sikre oss fortsatt i å ha det best i verden og i å sikre vår rikdom med å plassere oljeformuen i virksomheter ute i verden som gir beste avkastning. Men det skjer jo en oppvåkning nå - forhåpentlig i en solidarisk ansvarlig retning!

Generalsekretær Rasmus Hansson i Verdens naturfond (WWF) har alt i lang tid ytret fortvilelse over vårt ressurs-sløsende forbruk og vår unfallenhet i oppfølging av bærekraftig utvikling. Nå også om vår mangel på forvaltningsplan for vernede arealer og vår manglende satsing på skjøtsel som hårreisende! Europarådgiver i WWF Rasmus Reinvang uttalte nylig til Bergens Tidene at mens EU-landene følger opp sine forpliktelser i å redde naturmangfoldet, har ikke Norge holdt det vi har lovet verden og henger efter selv fattige EU-land som Slovakia!

Hvordan skal vi vekke våre politikere til handling slik vi har forpliktet oss til? Biskop Finn Wagle, preses i bispekollegiet, har modig slått til lyd for å redde skaperverket slik verdenssamfunnet forventer. Han burde jo få med seg hele bispekolegiet i å vekke våre folkevalgte og øvrige ansvarlige til folkeopplysning om hvorfor bærekraftig utvikling generelt og fordelene med bærekraftig matproduksjon for varig sikring av en best mulig matkvalitet - med vekt på plantekost, slik ernæringsforskningen og den internasjonalt samarbeidende helsekostbransjen er kommet frem til. Noe også alle de Grønne partier slår til lyd for.

Hva gjelder våre folkevalgte utfordres vår fremste, stortingspresident Thorbjørn Jagland som også tidligere har engasjert seg til sammen med de øvrige i presidentskapet - å klubbe i bordet og få alle med på å få rike Norge til å oppfylle sine forpliktelser i bærekraftig utvikling på alle områder - globalt som lokalt! At vi følger opp skikkelig både i vernet areal og i skjøtsel av disse - også i våre havområder! At også all støtte til matproduksjonen i landbruket fremtidig går til fremme av bærekraftig drift og at vi i det minste når FNs globale målsetting frem til 2015! Slik at vi også kan bli forstått av WTO!

Ellers flott at kronprins Haakon har gått inn for rettferdighet, moral og brobygging mellem det globale og det lokale blant skoleungdom. Bl.a. i å tenke globalt og handle lokalt - og være aktiv i nærmiljøet! Han ser jo alvoret og viser ekte engasjement - og ser vel også mulighetene i sitt eget nærmiljø. Hva med å være litt i front med å legge om eget landbruk på Skaugum til bærekraftig drift - slik vi forplikter overfor FN? Han kunne vel også få med seg farsgården Bygdøy Kongsgård til også å bli et bærekraftig mønsterbruk?

Vi trenger i høyeste grad naturvenlige samfunnstopper til å gå foran. Slike som Olav Thon - med toppinnsats til støtte for friluftsliv i fjellheimen og i Marka - og som vel enda ikke har helt klart for seg hva han skal engasjere seg i gjennom sin nye stiftelse til støtte for samfunnsnyttige formål!? Det er sikkert mange flere som vil støtte slike formål?

Å følge opp en helhetlig bærekraftig opprettende helse-miljø-politikk i vårt land - i bl.a. mulighetene for bærekraftig utnyttelse av vår dyrkbare jord og vår store utmark til småfedrift, jakt, fiske og annen nyttig matauk bl.a. i sopp og bær. Noe det trengs forståelse for og innsats av midler til i både forskning og realisering. Noe vi alle må bidra til - og som oljerike Norge må kunne satse på: Å gjøre hele Norge til et bærekraftig mønsterland som vi fortsatt kan fortjene å få leve i! Vi vil jo kunne få tifold igjen - i form av bl.a. bedre helse og miljø!

Med ønske om fine påskedager for alle i vårt herlige land!

Bios Stiftelse

Lucas Fredrik Lütken daglig leder                   Dagmar Lütken sekretær sykmeldt
deltatt 60 ganger i "Birken" på helsekost !