onsdag 11. mai 2011

Svarbrev på Bærekraftig matproduksjon

Fremstøt 155 Brev til Landbruksdepertementets statsråd Lars Sponheim 7. april 2003.

Vi takker så meget for brev av 27.03.03 om alt som gjøres for å nå Stortingets målsetting i 1999 om at 10% av vårt jordbruksareal skal være økologisk bærekraftig drevet innen år 2010. Undertegnede takker også for hyggelig telefon-hilsen med ønske om god tur over fjellet i "Birken" 22. mars! Noe så oppmuntrende at jeg (86) ble klassevinner i min 59 gangs deltagelse - vedvarende under motto:

"På plantekost for norsk øko-landbruk!"

Når statsråden viser til vårt brev av 31.01.03 kan vi ikke se å ha skrevet noe brev av denne dato. Men kan ikke dette ha noen betydning da jeg - som styremedlem fra start av a/s Bios i 1950, daglig leder i 15 år og som pensjonist fra 1985 daglig leder i Stiftelsen (på hobbybasis) - kan vise til over 150 registrerte fremstøt (brev og artikler) fra Bios i arbeidet for en mere helhetlig forebyggende/opprettende mat-helse- og miljø- politikk - med særlig vekt på biologisk organisk og dynamisk dyrket plantekost - idag betegnet som økomat. Alt noe det også legges vekt på i EU-land med De Grønne i posisjon.

Med miljøpartiet Venstre i regjeringsposisjon og venstrelederen selv som ansvarlig for matproduksjonen i landbruket, sendte vi ved halvårsmarkeringen et åpent brev både til Regjeringen og Stortinget v/partiledere (dat.5.mai-02), der vi efterlyste tiltak og fremmet forslag på flere, efter manges mening, kritikkverdige mat- helse- og miljøpolitiske områder. Under ettårsfeiringen i SAS- hotellet fikk samtlige berørte i regjeringen en kopi av dette ubesvarte brev og både statsminister Bondevik og landbruksminister Sponheim qa uttrykk overfor undertegnede at de ville la høre fra seg.

Ansporet av statsrådens kronikk i Aftenposten 16.08.02 om "Retten til mat" og regjeringens rolle som pådriver i FNs handlingsplan mot sult - og vår plikt til også egen oppfølging (nasjonalt) - har vi gjort flere fremstøt i media, både før og efter Johannesburg-toppmøtet for en fortgang i omleggingen av vårt eget landbruk i økologisk bærekraftig retning - hver gang med kopi til Regjeringen og Stortinget ved angjeldende statsråder, parti- og komiteledere.

Med bakgrunn i statsrådens eget ønske om et mest mulig økologisk bærekraftig økologisk landbruk og alt hva regjeringen har fulgt opp med av helse- og miljøinnsats gjennom statsrådene Høybråten, Brende og Frafjord Johnsen - er vi overbevist om at regjeringen vil få støtte i dagens Storting i en omlegging som forpliktet overfor FN ved en prioritering av økomat-produksjonen i jordbruksavtalen - konkretisert i vårt vedlagte innlegg til Aftenposten 31.03.03. Med sterkt ønske om Venstre i varig regjeringsposisjon gjennom bl.a. en oppfølging her - følger kopier av alle Bios-fremstøt efter 5/5 -02 til statsrådens orientering.

I håp om regjeringens forståelse og oppfølging. S.U.

Vennligst

Fredrik Lütken, daglig leder Bios Stiftelse.