torsdag 5. mai 2011

Helsekost inn i dagligvarehandelen

Fremstøt 12. Dette ble trykket over 2 sider i Hjemmet 19. august 1981 og i bladet Helsekost.
Papirkopien var dårlig og litt av sidene på et par kolonner var kuttet. Derfor kan en detalj eller to være feil satt inn i dette dokumentet.
Bios Helsekostsenter i Oslo kan i år feire 30-årsjubileum. Randi Borch har hatt et møte med disponent Fredrik Lütken, administrerende leder for Bios-gruppen, og han kan fortelle at helsekost nå kommer ut i dagligvarehandelen på en langt mer omfattende måte enn hittil. I jubileumsåret har Bios bygd ut et distribusjonsapparat med 10 distriktsgrossister som betjener 800 dagligvareforretninger, hvorav bare 35 er rene helsekostbutikker. Randi Borch har plukket frem forskjellige varer fra helsekosthyllene, tilbud til dem som foretrekker et alternativt kosthold.
30 år siden helsekosthandelen i Norge ble startet
Det er i år 30 år siden helsekostforetningen A/S Bios ble startet, forteller disponent Lütken. Og dermed var også grunnlaget for helsekosthandelen i Norge lagt. Bortimot 350 ernæringsbevisste personer gikk sammen i et selskap på ideell basis for å omsette helsekost og drive opplysning om kosthold. Dessverre har det vært mange tunge år med uforklarlig motarbeidelse fra det offentliges side. Men vi har klart å overleve, og en ting er sikkert: Helsekost går for full fart frem i hele landet, sier disponent Lütken.
Det er med den største glede vi kan presentere helsekostprodukter i mer enn 800 dagligvareforretninger, og om ikke lenge tror jeg tallet er oppe i 9000. Jeg vet nemlig at kjøpmenn flest nå begynner å bli seg sitt ansvar bevisst. Vi må også selv gjøre en innsats for å ta vare på vår helse!
Enkle basisvarer
Hva vi alltid må ha i huset er mel, og gjerne også en eller annen form for gryn. Kornprodukter er viktige i helsekost, og vi bruker dem i den form som gir oss størst næringsinnhold, med de fleste vitaminer og mineraler i behold. Hvitt raffinert (finsiktet) mel forekommer ikke innen helsekost. Sammalt mel fås både grovt og finmalt, og kornet bør være biologisk dyrket.
Hvete: Hel hvete, knust hvete, grov sammalt hvete, fin sammalt hvete, hveteflokker, hvetekli.
Rug: Hel rug, knust rug, grov og fin sammalt rug, rugflokker.
Bygg: Byggryn, knust bygg, sammalt bygg, byggflokker.
Ris: Her bør vi bruke ubehandlet naturris, rund ris til grøt, avlang til risretter.
Havregryn, havreflokker og kornflokker: Passer godt til for eksempel frokostretter.
Soyamel: Lages av soyabønnen og er ualminnelig proteinrik. I soyabønnen finner vi de samme stoffer som i kjøtt, melk, egg, nøtter og mange grønnsaker. Soyaprodukter kan trygt brukes av diabetikere og folk med allergi. Soyamel kan nytes i rå form, erstatte egg i en rekke middagsretter og brukes som bindemiddel i stedet for egg. Tilsettes også ofte ved baking.
Lettvinte middagsretter finner du også i helsekosthyllene
Makaroni og spaghetti er laget av sammalt mel. Serveres for seg eller i sammenkokte retter. Sugo er en italiensk krydret tomatsaus som sammen med makaroni og spaghetti utgjør et helt måltid. Et lettvint måltid, til middag eller aftens, kan man også få med de kjøttpuddinglignende Tartex Snitter. De kan serveres varme eller kalde. Tartex postei minner om leverpostei. Fritini er en ferdig “biffblanding” som bare trenger litt vann som tilsetning. Av farsen lager du tynne “biffer” som serveres varme. Du kan også bruke Fritini i ovnsbakte retter. Soya Cubes er næringsrike vegetabilske buljongterninger. Frugola er en vegetabilsk og velsmakende buljongekstrakt. Supper fins i et stort utvalg, næringsrike og lettvinte.
Forskjellige drikker
I helsekosthyllene er det et rik utvalg av forskjellige drikker. Urteteer fins i en mengde varianter både i boks og som lettvinte “bags”. Av koffeinfri kaffe kan vi nevne Pioner, et sveitsisk instant produkt, basert på rene kornvarer. Vi har også funnet frem noen grønnsakjuicer: Rødbetmost som er rik på jern og bloddannende. Gulrotmost av nyhøstede gulrøtter, rik på karotin som omdannes til vitamin A. Gunstig for hud og øyne. Grønnsakcocktail er laget av gulrøtter, rødbeter, tomater, hvitkål, agurker, blomkål, selleri og paprika. Fin og styrkende som aperitiff til måltidet. Også god som tilsetning i sauser og supper, eller oppvarmet og servert som selvstendig suppe. Fruktnektar er en deilig selskapsdrikk for hele familien, med minst 60% fruktmost.
Eddik, olje, havsalt
Til salater vil de fleste ha en dressing med olje og eddik, enten med litt søtsmak eller litt salt - eller begge deler. Eplesidereddik er laget av hele epler, og er rik på viktige organiske syrer og mineraler. For dem som gjerne vil ha en søtsmak, fins eplesidereddik blandet med like deler honning. Særlig barn liker denne smaken. Vi bør bruke kaldpressede oljer til dressinger, for eksempel solsikkeolje. Men vær oppmerksom på at kaldpresset olje ikke må oppvarmes. Havsalt inneholder alle mineraler og sporstoffer som fins i havet.
Kosttilskudd, vitamin- og mineralpreparater
Av kosttilskudd, vitamin- og mineralpreparater fins det et rikt utvalg i helsekostbutikkene. Det er ikke alltid så lett å orientere seg, så vi går litt nærmere inn på en del av produktene.
LejGuar er et nytt fiberprodukt fra den indiske bønneplanten “Guar”. Ifølge svensk forskning skal dette fibermelet ha følgende egenskaper:
1. Det senker innholdet av kolesterol i blodet betraktelig.
2. Det senker høyt blodsukkernivå i forbindelse med måltidene.
3. Det virker maveregulerende.
Granufink er granulerte avskallede gresskarfrø, som siden oldtiden er blitt brukt mot blærelidelser. Brukes som tilsetning i frokostblandinger, desserter med mer.
Hvetegress, skånsomt tørket, fins pulverisert i hermetisk boks. Ifølge den amerikanske ernæringsekspert dr. Ann Wigmore den mest livgivende klorofyllholdige grønnsak, rik på vitaminer og mineraler (basisk). Blandes i drikk eller mat, gjerne i frokostblanding.
Pollitabs sportstabletter er et konsentrat av cernitin fra blomsterpollen av usprøytede vekster. Anerkjent energigivende og brukt av mange idrettsutøvere.
Propolis er et vokslignende bikubeprodukt, fra, gammelt av kjent for sin antibiotiske virkning.
Grande A egner seg for tygging (noen få korn tas i munnen), gunstig ved sår hals og forkjølelse.