tirsdag 10. mai 2011

Økomat - Norge vedvarende sinke ?

Fremstøt 119  Innlegget ble refusert av Aftenposten, deretter sendt til andre media 5. januar 1998.

I løpet av denne høst har vel nå all meningsberettiget ekspertise fått ytret seg i media om økolandbruk og økomat. Debatten startet vel for alvor opp med ganske sterke skyts imot økolandbruk ved professorene Strand og Nissen ute på Ås landbrukshøgskole - med bl.a. uttrykk som tull, ideologi, bløffmakeri og endog svindel. Noe som imidlertid ble overbevisende og grundig imøtegått av forsker Sissel Hansen (28/7) ved Norsk senter for økologisk landbruk på Tingvoll.

Godt støttet opp av den internasjonalt samarbeidende helsekostbransjen - omfattende bl.a. 14 europeiske land (Norge med fra 1950 av) som jo har økologisk dyrket planteføde, uten tilsetningsstoffer, som sitt primære tilbud i sitt varespekter helt fra starten av. I Norge det aller meste ved import. Avisene har i den senere tid hatt helsider om økomat og at efterspørselen er stadig økende. Men produksjonen er minimal og prisene høye. Med uttalelser, nå senest i Dagbladet (24/ll) både fra Statens Næringsmiddeltilsyn ved direktør Atle Ørbeck Sørheim og Statens Ernæringsråd ved professor Kåre Norum, sa begge seg enige i at økologisk drift er bra for miljøet generelt.

Ørbeck Sørheim hadde ingen synspunkter på økomat - om det er spesielt sunt. Mens Norum mente at plantevernmidler anvendt i det tradisjonelle landbruk ikke har noen helsemessig effekt på mennesker. Ernæringsrådet holder således fast ved at tradisjonelt dyrket/produsert mat innbefattet alle E-tilsetningsstoffene - nå også merket "Godt norsk" - er godt nok for helsen - bare man nå spiser mere frukt og grønt, brød, fisk og ellers magert! Dette i en situasjon der livsstil og vårt kosthold særlig, kommer mer og mer i fokus som årsak til sykdom - bl.a. kreft - og der nå hver tredje av oss vil bli rammet. Samtidig som vårt helsevesen nærmest må melde pass!

Men til sak. Ute i Europa er økomat forlengst opplest og vedtatt som det beste for helsen - ifølge ernæringsforskningen. Vel meget takket være vår hjemlige ekspertise, er vi blitt sinke i omleggingen av vårt jordbruk til forsvarlige økologiske driftsformer, med bare ca 1,5 % hittil. Dette mens det øvrige Europa er kommet så meget lenger i en planmessig omlegging, 8 - 10 % og enda mere. I Sveits tar man sikte på en total omlegging frem til år 2002 - da støtteordningene til det tradisjonelle jordbruket vil opphøre! Når vil våre ansvarlige myndigheter, Regjering og Storting våkne til handling? Med en henvendelse nå i brevs form (22/10) fra Helsekostbransjens Detaljistforbund til vårt nye Storting og vår nye verdifokuserte Regjering med anmodning om nå å foreta en gradvis omprioritering av overføringene til landbruket - slik at høyverdige øko planteprodukter og melkeprodukter kan tilbys forbrukerne til konkurransedyktige/akseptable priser - er det å håpe at vi kan ta igjen litt av forspranget. Helsebevisste forbrukere krever det faktisk i dag, og Brundtlandrapporten forplikter!

Fredrik Lütken, leder i Bios Stiftelse og tidligere daglig leder i a/s Bios.