tirsdag 10. mai 2011

Sykehuskrisen - og vår helse

Fremstøt 98.  Innlegget ble sendt til media 20. juli 1994. Ikke antatt av Aftenposten.

Ifølge Dagbladet forleden står nå ialt 180.000 i sykehuskø her i landet - hvorav 60.000 med garanti for behandling innen seks måneder. Ved mange sykehus overskrides denne garanterte ventetid - og det fortviles over store budsjettoverskridelser. Og køene bare vokser!

Sykehuskøene overgår nå endog ledighetskøene i antall og må så avgjort sies å være langt mere forskrekkende og helt uverdig vårt velstands-Norge med alt sitt fremragende helsestell. Man må faktisk kunne spørre om hvordan dette har kunnet skje? Vårt høyeste helsefaglige ansvarlige organ - såvidt vites det nye Statens Helsetilsyn - burde da forlengst ha hengt ut en rødglødende varsellampe om at her må der gjøres noe drastisk i forebyggende og opprettende retning for å stanse denne akselererende utvikling - nå med alkohol og narkotikaforferdelighetene på toppen av det hele. Alle kjente virkemidler burde forlengst vært satt inn med tyngde - anvist av de faglig ansvarlige. Man kan virkelig spørre seg om man ikke lenger har et topp ansvarlig faglig upolitisk rådgivende organ som kan slå i bordet når det gjelder vår helse totalt - slik Helsedirektoratet skulle være det iflg. Stortingsvedtak i sin tid. Det ble f.eks. ikke løftet en finger da Regjeringen for en tid siden ville kutte ned på den lille grunnleggende undervisningen i skolene om ernæring og helse, dvs. om hvordan styrke imunforsvaret, noe som er særlig viktig å lære i oppvekstårene når foreldregenerasjonen kan så lite. Og hva nå med Sosial- og Helsedepartementets forslag til ny lov om å behandle syke, som nærmest vil begrense slik utøvelse til kun vår skolemedisinske ekspertise som eneste tillate. En holdning av selvgodhet man nå også fornemmer i EU-debatten - om at vi kanskje ikke passer inn i det mere åpne samarbeidende Europa - med større helsefrihet og der alternative terapier er på full fart inn - bl.a. kostterapi der fullverdighet og giftfrihet er grunnleggende. Heldigvis ser man utslag av sunt folkevett her hjemme ved at Sosialkomiteen i Stortinget, i en enstemmig merknad til en Stortingsmelding om forebyggende helsearbeid, går imot en slik monopolisering i den nye lov. Men hva sier vår helseansvarlige ekspertise? Og når skal det egentlig skje noe samordnet opprettende så det monner. Det burde etterlyses og det hele tas opp i våre media i store oppslag. I vår statskanal NRK er programmer om helse livskvalitet en ren sjeldenhet. Honnør foresten her til vår ernæringsprofessor Kaare Norum som slapp til med et slikt program forleden sammen med vår matekspertise Espelid Hovig om ernæring og helse. Og hvor blir det av våre øvrige kanaler og media ellers om alt som rører seg internasjonalt i forebyggende og alternativ retning !

Om vår helse generelt hjelper det lite med kjempeinnsats i et "Friluftslivets År 93"og et “Alt folket i form til OL" når folkehelsen totalt sett bare går ad dundas Det må en samkjøring til av alt helsepåvirkende og av alle påvirkende innstanser såvel frivillige som offentlige. Hva om vårt politisk nøytrale nye Helsetilsyn - eventuelt sammen med alle våre like nøytrale offentlige ekspertråd vedrørende vår helse - kunne ta initiativet til et "Folkehelsens År 95" - med formål en gang å få vekk sykehuskøene og få en bedre folkehels totalt! Med oppslutning fra alt folket, Regjering og Storting!? Men først måtte den nye loven om sykebehandling - ja også om naturmidler - gjøres formålstjenlige - og slik at Helsetilsynet kan medvirke til orden og seriøsitet også i det alternative. Noe helhetlig må gjøres. Om Helsetilsynet ikke er tilstrekkelig - lage et nytt suverent altomfattende nøytralt helseråd til å stå over og vise veg ut av all den sykelige elendigheten. Det haster! Helst før helse- sosialkostnadene sprenger hele statsbudsjettet.

Signert Fredrik Lütken, en av de heldige utenfor helsekøen, tidligere leder i Bios

Kopi til: Sosial- og Helsedepartementet, Sosialkomiteen i Stortinget, Statens Helsetilsyn og Statens Ernæringsråd