onsdag 11. mai 2011

Jordbruksoppgjøret - WTO og bærekraftig utvikling og matproduksjon!

Fremstøt 188. Innlegget ble sendt til media 2. juli 2007 med anmodning om spalteplass og oppfølging.

I debatten om Norge kan få opprettholde den nåværende støtte til landbruket på ca 11,5 milliarder årlig til matproduksjon og kulturlandskap, er vel dette meget avhengig av i hvilken grad vi følger opp FNs tusenårsmålsetting fra Johannesburg i 2002 om en fremtidig bærekraftig utvikling! Samtlige 191 medlemsland besluttet da å gå inn for og sikre alt liv på denne kloden gjennom bærekraftig utvikling på alle områder - bl.a. energi, klima og naturressurser. Sult og fattigdom skulle bekjempes gjennom bærekraftig matproduksjon (økomat) og være halvert frem til 2015! Noe alle forpliktet seg til å delta aktivt i både lokalt i eget land og globalt! Norge v/Børge Brende ble endog valgt til første leder i Verdenskommisjonen for gjennomføringen, og Bondevik-regjeringen besluttet å ville nå 10 % omlagt til bærekraftig matproduksjon i 2010. Ifølge Soria Moria erklæringen tar Stoltenberg-regjeringen sikte på å nå 15% omlagt i 2015! Dette jo meget langt fra en halvering!

Vi har pr. idag bare nådd ca. 5% omlagt i jordbruket, mens naturlandskapet vanskjøttes - og støtten til fremme av det bærekraftige landbruk er blitt avspist med snaue 1% av de ca 11 milliarder årlig siden vedtaket i 2002! Det har da heller ikke vært nevneverdig folkeopplysning om hvorfor det er nødvendig med en omlegging og om bærekraftig utvikling generelt! Vi er blitt sinke i egen oppfølging; mens for eksempel Sverige stormer frem i bærekraftig forståelse!

Når våre politikere først nå i år 2007 har våknet til forståelse av alvoret i miljøsituasjonen, med klimagassutslipp og det hele, er det på tide at det skjer noe skikkelig opprettende efter vekkelsesmøtet i Tromsø på miljøverndagen - 5.juni! All ære og takk til alle de religiøse ledere som nå går i spissen for å redde skaperverket! Og hva nå Norge - efter alle oppfordringene til å handle!?

Søkkrike olje- og gassNorge - som utenforland med særlig ansvar for nordområdene - må nå gå i front i oppfølging av FNs redningsaksjon for vår moder Jord! I reduksjon av gassutslipp, i utvikling av bærekraftig energi og i å verne og ta vare på alle våre naturressurser! Ikke minst må vi være aktive i kampen mot sult og fattigdom gjennom bærekraftig matproduksjon for minst å nå en halvering, også lokalt, frem til 2015! Ikke bare nå 15% Stoltenberg! Det må strammes kraftig inn på all ressurssløsende energiforbruk og på alt ellers vi gjør galt i helse-miljøsammenheng! Vi må primært kunne bruke overføringene i landbruket til å gjøre Norge til et bærekraftig mønsterland i helse- miljøsammenheng - slik at vi kan bli forstått og akseptert både i WTO, FN og i EU for vår vedvarende egenrådighet! Med forhåpninger!

Bios Stiftelse

Lucas Fredrik Lütken daglig leder