fredag 6. mai 2011

For og imot kjøtt

Fremstøt 27. Dette er fra en konferanse i Stuttgart i februar 1984.
Vedleggene fra selve konferansen er egne innlegg.
De andre vedleggene er tidligere fremstøt. Fredrik Lütken er med i ordskiftet.
Brevet og alle vedleggene er sendt til Statens ernæringsråd, alle departementer og alle media.


Til:
Statens Ernæringsråd
Sosialministeren
Helsedirektoratet
Landbruksministeren
Miljøvernministeren
Sosialkomiteen i Stortinget

For og imot kjøtt - et vest-tysk bidrag i debatten

Som norsk deltager i det europeiske helsekostdetaljhandlerforbunds årsmøte (GEAMR 14 land), som sist fant sted i tilknytning til den internasjonale fagutstilling for sunnhet og natur "Pro Sanita 83" i Stuttgart, arrangert av Deutsche Gesellschaft für Gesundheitsbildung m.fl. - se rammeprogram (vedl.), var undertegnede bl.a. tilhører til en interessant paneldebatt vedrørende ovennevnte tema. Debatten - som fant sted i en fullsatt messehall (over 2000 tilhørere) under ledelse av en kjent tysk TV-kommentator og med topp anerkjente faglige kapasiteter som deltagere på begge sider i panelet, med presentasjon av disse og alle innleggene - foreligger nå på norsk og følger vedlagt - i håp om at det hele kan gi en forståelse av hva reformkost er - og medvirke til å skape en offentlig holdning til dette alternativet (helsekost) også her hjemme.

På bakgrunn av at Norge var det første land i verden som kom med en ernæringsmelding (i 1976) og oppfølgingsmelding (i 1981) med bl.a. etablering av en styringsgruppe, men at man allikevel først i 1983 begynner å innse at man trenger et nytt regelverk for å legalisere helsekosthandelen i landet - som alt meget er blitt fri i vårt naboland - kan det vel være av betydning å bli litt orientert om hvordan man ser på problematikken ernæring - helse i et kjøttspisende land som Tyskland. Et land som samtidig også regnes for å være det mest avanserte hva gjelder helse- reformkostalternativet i Europa. Et alternativ som her har fått stor oppslutning og slagkraft gjennom de siste 50 år man kan si at ernæringsforskningen har pågått for alvor.

Med idag godt over 2000 Reformhaus og sterke organisasjoner både på detaljist-og leverandørsiden - og videre med et skikkelig utdannelsesopplegg for ekspertise bak disken, er Vest-Tyskland meget et mønster for de øvrige samarbeidende 13 land. Hvilket da også kom sterkt frem på messen i Stuttgart bl.a. gjennom et kjempestort "Muster-Reformhaus" i tillegg til over 200 utstillere m.m. ellers.

For riktig å presentere seg overfor forbrukerne og myndigheter, har det tyske "Neuform-Reformhaus-Verband" nylig sendt ut en beskrivelse av hva et Reformhaus egentlig er og bestreber seg å være - som oversendes samtidig til orientering - også oversatt til norsk.

Til klargjøring av begrepet reformprodukter eller helseprodukter, følger likeledes en definisjon herav på engelsk - vedtatt av det europeiske helsekost-leverandørforbund EHPM (også 14 land). På hvilket grunnlag også den norske Helsekostbransjens Leverandørforening bygger sin definisjon: "Hva er helsekost" (vedlagt).

Til litt orientering om hva Bios (og forsåvidt helsekosthandelen i Norge) står for og tilstreber, følger et innlegg om "Bios og helsekost" samt brosjyrene "Riktig kosthold - bedre helse" og "Bios 30 år" (fra 1980).

Undertegnede håper med det fremsendte å kunne bidra til en bedre forståelse for og en berettigelse av helsekosthandelen også i Norge - slik at man nå snarest kommer frem til et regelverk - gjerne felles nordisk - som bebudet av sosialministeren - som gjør at helsekosthandelen kan tjene sin egentlige hensikt, nemlig gjennom omsetning av kun helsetjenlige produkter (inkl. kosttilskudd) og opplysningsvirksomhet (litteratur bl.a.) å fremme folkehelsen generelt.

En virksomhet som etterhvert kan komme hele dagligvare- og snacksvarehandelen tilgode. Tenk bare over hvilke enorme ressurser man kunne spare inn ved et mindre kjøttforbruk og ditto milliarder man kunne forbruke mindre innen helse- sosialsektoren gjennom et samarbeid med helsekost/reformbevegelsen og mere folkeopplysning om ernæring - helse generelt.

Med hilsen
for Bios-selskapene

Fredrik Lütken
daglig leder