onsdag 11. mai 2011

Svarbrev fra Landbruksdepartementet

Svarbrevet er datert 10. februar 2004.

Bærekraft i Norsk landbruk

Viser til ditt brev av 03.11.03 til Regjeringen ved miljøvernministeren. I brevet tar du opp en rekke spørsmål angående bærekraftig utvikling, også knyttet til landbruket. Med bakgrunn i dette, ønsker vi å orientere deg kort om utviklingen av miljøarbeidet i landbruket generelt og om utviklingen av økologisk landbruk spesielt.

Som nevnt i vårt brev til deg av 27.03.03 er det en overordnet målsetting for oss å utvikle landbruket i en mest mulig bærekraftig retning. Det systemet vi hittil har bygget opp rundt miljøarbeidet i landbruket har i begrenset grad tatt hensyn til de store forskjellene i miljøutfordringer vi har i ulike deler av landet. Dette er vi i ferd med å endre på nå, gjennom innføring av regionale miljøprogram for jordbruket. Dette innebærer at Fylkesmennene i samarbeid med næringen, regionale og lokale politikere, kommunen og andre relevante miljøer, skal utarbeide egne miljøprogram for jordbruket i sine fylker. De regionale miljøprogrammene skal bidra til å øke fokus på miljøarbeidet i landbruket både nasjonalt, regionalt og lokalt. Og sist men ikke minst: det legges til rette for at miljøutfordringene kan løses nærmest der de er å finne! Fylkene vil nå få anledning til å skreddersy de økonomiske miljøvirkemidlene til de konkrete utfordringene de står ovenfor hos seg. De regionale miljøprogrammene skal være etablert fra 2005.I tillegg vil også kommunene få ansvar for å forvalte en del landbrukspolitiske virkemidler, blant annet økonomiske miljøvirkemidler. Gjennom etablering av regionale miljøprogram og overføring av miljøvirkemidler til lokalt nivå, mener jeg vi har tatt et riktig steg i bærekraftig retning. Samtidig håper og tror jeg at vi gjennom disse grepene også åpner for et større lokalt engasjement og bedre forståelse for landbrukspolitikken generelt og landbrukets miljøarbeid spesielt.

Når det gjelder utviklingen av økologisk landbruk, arbeides det fremdeles målrettet for å nå målsettingen om 10% økologisk drevet jordbruksareal i 2010. Det avsettes hvert år en vesentlig sum til utvikling av det økologiske landbruket. For 2004 er det avsatt ca 123 millioner kroner over jordbruksavtalen spesielt til økologisk landbruk. Det er imidlertid viktig å huske på at det er den generelle støtten over jordbruksavtalen som legger grunnlaget for at vi kan ha en landbruksdrift i hele landet, uavhengig av om den er konvensjonell eller økologisk.

Det er stadig flere bønder som legger om til økologisk drift, og ved utgangen av 2003 var det ca 2450 bønder som drev økologisk, på et areal tilsvarende 3,7% av det totale jordbruksarealet mot 3,2% i 2002. Dette er en gledelig utvikling. Men, som du ganske riktig påpeker, er det dessverre et begrenset utvalg av økologiske matvarer å finne i butikkene. Den store utfordringen i dag er derfor knyttet til å utvikle markedet for økologiske produkter. Det er derfor dette vi vil ha hovedfokuset nå framover. Ett ledd i dette arbeidet er knyttet til å bevisstgjøre forbrukerne slik at de kan etterspørre økologisk mat. Kanskje du har lagt merke til de fornøyde grisene og hønene som i høst har vandret rundt på TV-skjermen i beste reklametid? Innslaget er en del av en offentlig finansiert informasjonskampanje om økologisk jordbruk. Målsettingen er å øke forbruket av økologiske matvarer. Andre tiltak det arbeides med, er å løse utfordringer knyttet til logistikk, produktutvikling og foredling. Dersom du ønsker å følge med på utviklingen av økologisk landbruk, anbefaler jeg at du kikker innom følgende sider på internett:
  • Statens landbrukforvaltning; http://www.slf.dep.no/
    Her finner du Handlingsplanen for økologisk landbruk, samt oversikt over tilskuddsordninger og prosjekter som er igangsatt
  • Debio; http://www.debio.no/
    Her kan du finne detaljert arealstatistikk, informasjon om 0-merket m.m
  • Naturianer; http://www.naturianer.no/ (Gå inn på Debio og klikke Økogaiden.)
    Her kan du blant annet finne nyheter om økologisk landbruk og oversikt over abonnementsordninger, gårder som selger økologiske produkter og butikker som har et godt økologisk utvalg i ditt distrikt
Til sist vil vi gjerne benytte anledningen til å takke deg for ditt engasjement for økologisk landbruk !

Vennlig hilsen

Alvhild Hedstein
Politisk rådgiver