onsdag 11. mai 2011

Årsrapport 2006

Fremstøt 186 og 187. Brevet er sendt til over 100 ansvarlige og medansvarlige i litt forskjellige varianter. Her er brevet som ble sendt til regjeringen og de politiske partiene.

Til Regjeringen og våre politiske partier med forhåpninger!

Nok et år er omme. Vi er i mellemtiden begge passert 90 år og må takke for all hyggelig oppmerksomhet fra venner både innen ro-, ski- og danseverdenen og ikke minst innen vår helse- og miljøverden!

Efter 56 års deltagelse i styre og ledelse av Bios for fremme av folkehelsen - de siste 20 år på hobbybasis i Stiftelsen, og i Fellesrådet for en mer helhetlig opprettende, forebyggende og bærekraftig helse- og miljøpolitikk - ser det enda ikke ut til at vi her til lands skal våkne til handling i det vi var med å vedta som FNs "tusenårsmål" i 2002: Å følge opp og gjennomføre en bærekraftig utvikling på alle områder for å sikre alt liv på denne kloden i fremtiden. Blant annet skulle sult og fattigdom bekjempes gjennom bærekraftig matproduksjon (økomat) og være halvert frem til 2015! Alt noe samtlige 191 medlemsland forpliktet seg til å gjennomføre lokalt i eget land og globalt! Endog med Norge v/Børge Brende som første leder i Verdenskommisjonen for gjennomføringen! At oljerike Norge tar sikte på å nå bare 15% omlagt til bærekraftig matproduksjon i 2015 og er sinke også i å verne og ta vare på våre øvrige naturressurser, er regelrett en skam! Alt er noe Bios har tatt opp overfor de skiftende regjeringer og folkevalgte og alle de politiske partier. Senest i "Påskeønsker 2006" - sendt til alle medansvarlige! Bl.a. til våre bondelag som jo nå er 3 med det nye landsomfattende: Norsk økologisk landslag OIKOS.

Noe av det mest gale er vel at av de årvise milliard-overføringer til landbruket går nesten all støtte til matproduksjon fortsatt bare til konvensjonell ikke bærekraftig drift! Mens det økologisk bærekraftige som vi skulle legge om til er blitt avspist med kun ca. 1% av hele beløpet årlig siden 2002!

Efter nylig å ha blitt hedret av OIKOS med livsvarig medlemskap og et flott diplom med takk for "fremme av økologiske og bærekraftige idealer på en imponerende måte" - må vi gå ut fra at OIKOS, i likhet med Utviklingsfondet for uland, begge vil gå inn for i det minste å nå en halvering i omleggingen til bærekraftig matproduksjon innen 2015 som vi har forpliktet oss til og som nå alle 3 lag må delta i!

For å få fortgang i det hele utfordret vi i vårt påskebrev like godt Biskop Finn Wagle og hele bispekollegiet, Stortingspresident Thorbjørn Jagland og de øvrige i presidentskapet samt Kronprins Haakon som gårdbruker og brobygger mellem det globale og lokale blant ungdom, til å gå i front for å redde skaperverket! Både Biskop Wagle og Stortingspresident Jagland har i skrift og tale alt lenge forstått alvoret i miljøsituasjonen og at her må nå handles "om den rød-grønne regjeringen skal kunne få fortsette også i neste periode" iflg Jagland! Vi må bare håpe at regjeringen vil følge opp utfordringen den har fått - også gjennom vårt påskebrev!?

Efter storveis gave og hedring fra Bransjerådet siste år ble vi som æresmedlem og gjest under helsekostfagdagene i september av en fulltallig bransjeforsamling, forsikret om at økologisk plantemat fortsatt er det viktigste varetilbud i helsekosthandelen - slik det har vært i alle land tilknyttet det internasjonale bransjeforbund (EHPM) i nesten hundre år! Efter felles retningslinjer og ifølge anerkjent forskning! Norge kom med fra 1950 ved etablering av a/s Bios med 350 interessenter fra hele landet! - Bransjeforeningen for leverandører i 1978 og Detaljistforbundet i 1986 - begge med Bios i front! (Fredrik Lütken var første leder i leverandørforeningen.)

Helsekostbransjen er i rivende utvikling og har fra år 2002 fått ekstra oppmerksomhet, drahjelp og konkurranse - for ikke å si samarbeid med dagligvarehandelen gjennom FNs beslutning om at all mat nå skal produseres bærekraftig! (økomat!)

Når våre helse-, miljø- og ungdomsorganisasjoner, helsekostbransjen, forbrukereide Coop - i alle land, mange ellers i dagligvarehandelen, i restaurantnæringen, mange forbrukere, våre biskoper stortingspresidenter, fredspriskomite og prisvinnere, forfattere, endog flere rikinger, nå også veteran-politikere fra alle partier og besteforeldre! Ja, når nesten alt folket nå krever det, er det å forvente at Regjeringen og våre folkevalgte følger opp i handling slik verdenssamfunnet og FN forventer - på alle områder!

Folkeopplysning må til fra våre ekspertråd - bl.a. om hvorfor omlegging og økomatens betydning på sikt som også det helsemessig beste! Det gjelder all mat og drikke - vårt drikkevann ikke minst. Alt må sikres for våre efterkommere!

Som et av verdens rikeste land burde vi gjøre Norge til et bærekraftig mønsterland - og helst få med alle våre naboland! Vi må kunne gå foran med reduksjon av klimagassutslipp, alternativ energi og alt ellers vi gjør galt som vi må finne bærekraftige løsninger på! Noe som vil kunne gjøre oss enda rikere - med god samvittighet!

I håp om snarlig handling! Godt helse-miljøår 2007!

Bios Stiftelse

Lucas Fredrik Lütken daglig leder Dagmar Lütken sekretær sykmeldt


PS: I april-mai 2007 har våre politikere endelig våknet til å se alvoret i miljøsituasjonen og i FNs vedtak fra 2002 om en fremtidig bærekraftig utvikling! Søkk rike olje-Norge som frittstående utenforland, med særlig ansvar for nordområdene, må nå gå i front i oppfølgingen av FNs redningsaksjon for vår "moder jord" ! - Med bl.a. reduksjon av klimagassutslipp, i utvikling av bærekraftig energi - og i å verne og ta vare på våre naturressurser. Ikke minst delta i kampen mot sult og fattigdom gjennom bærekraftig matproduksjon for en halvering frem til år 2015! Som vi har forpliktet oss til, lokalt som globalt! Ikke bare med 15%! Våre politikere må nå kunne enes om et skikkelig løft! Det må jo strammes kraftig inn på vårt ressurs-sløsende energiforbruk og på alt ellers vi gjør galt i helse- miljøsammenheng! Slik at vi kanskje kan bli forstått i FN, i WTO og i EU for vår vedvarende egenrådighet!?