onsdag 11. mai 2011

EUs landbruksreform

Fremstøt 160. Dette innlegget ble trykket på debattsiden i Aftenposten 25. juli 2003!
Fredrik Lütken sendte så avisartikkelen til Regjering, Storting, Norges Bondelag, OIKOS, Debio, helsekostbransjen, Forbrukerrådet og Forbrukerpanelet.


Av Fredrik Lütken, Bios Stiftelse.

Veterinær Asbjørn Kvitrud, Fagernes, tar grundig feil når han i Aftenposten 1.7. oppfatter EUs landbruksreform dithen at bøndene kan få støtte uten å arbeide. Når det nå i EU ble vedtatt nesten opphør av støtte til produsert mengde, blir det nemlig i stedet stillet krav til kvalitet for å få støtte. Som det fremgår, “skal støtten knyttes til at miljø, matsikkerhet og dyre- og plantehelse og dyrenes velferd blir ivaretatt og at landskap og jordsmonn holdes i hevd”. Alt slik FN i sin omfattende handlingsplan mot sult i verden har bestemt (gjennom FAO), at all mat må “produseres bærekraftig - i vid forstand” og at dette må “følges opp nasjonalt og internasjonalt”!

Med en fortsatt årlig støtte til landbruket i Norge på over 11 milliarder i jordbruksavtalen, hovedsakelig til vårt konvensjonelle ikke bærekraftige landbruk, må redningen for landbruket - og folkehelsen på sikt! - ligge i å endre avtalen til støtte for hovedsakelig et økologisk bærekraftig landbruk! (FN-planen sier 100%.)

Med den likegyldighet bondenæringen, vår ernæringsekspertise og våre folkevalgte hittil har vist overfor økomaten - ved at vi bare såvidt har påbegynt omleggingen i landbruket - og at vi ifølge stortingsvedtak skal nå bare 10% omlagt til bærekraftig produksjon frem til 2010 - viser vi ringeakt både overfor FNs redningsplan - og i fortsettelsen vel nå også overfor EUs reformplan! ? Dette mens de fleste EU-land nå sterkt nærmer seg 10% omlagt. Tyskland med De grønne i regjeringsposisjon er vel kommet lengst (etter kugalskap og likbrenning) med nå også å ha samlet alle forebyggende etater i et eget departement under egen kyndig statsråd!