onsdag 11. mai 2011

Framtidsoptimisme - samarbeidsregjeringens visjoner

Fremstøt 145. Brev til Regjeringen i anledning ettårsfeiring og oppfølging av FNs handlinsplan mot sult ved bærekraftig matproduksjon!? Brevet ble sendt 23. september 2002.
Takkebrev fra statsminister Kjell MagneBondevik - vil følge opp med nå "over 100 mill.
(0,l milliard) til økojordbruk over Jordbruksavtalen" (på 12 milliarder!), dvs. lite!

I anledning regjeringskonferansen 19. okt. d.å. i SAS-hotellet om:

"Framtidsoptimisme - samarbeidsregjeringens visjoner"

 tillater vi oss herved å stille følgende spørsmål:
  1. Vil regjeringen følge opp sine tanker om Norge som pådriver i FN' s handlingsplan om å halvere antallet sultende og underernærte i verden frem til år 2015 ? (vedl.l.)
  2. I så fall - vil regjeringen da også følge opp handlingsplanen nasjonalt i vårt eget land - hva gjelder matsikkerhet - med fortgang i omleggingen av driftsformen i landbruket i forsvarlig bærekraftig økologisk retning, dvs. i produksjon av økomat? Med folkeopplysning om hvorfor! Der vi ligger så langt efter det øvrige Europa! (vedl. 2. 3. og 4.)
Som deltagere i arbeidet for et slikt høyverdig mattilbud - idag kalt økomat - fra 1950 av gjennom selskapet Bios - nå stiftelse, ville vi som påmeldt til konferansen, svært gjerne høre regjeringens holdning til handlingsplanen nå efter toppmøtet om bærekraftig utvikling. Vi hører selvsagt gjerne også om alt ellers av forebyggende/opprettende art vi har pekt på i vårt brev av l./ 5. mai d.å. Om bl.a. alt det forebyggende, innbefattet mattilsynet og idretten samlet i et eget departement - for kanskje en gang å kunne få demmet opp for all elendigheten og vårt endeløse pengeforbruk hertil!?

Med tanke på vårt lille jordbruksareal og menneskerettighetskonvensjonens fastslåing av at adgang til bærekraftig produsert mat er en menneskerett - en rett som vel også gjelder her til lands - må vi, ikke minst av hensyn til våre etterkommere, i alle fall få fortgang i omleggingen av landbruket. Noe våre folkevalgte ikke lenger kan unslå seg å støtte fullt ut! I det minste må vi ligge på høyde med EU i omleggingen. Som pådriver helst ligge godt foran!

Med alle gode ønsker for konferansen og regjeringens arbeide!

Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen

Fredrik Lütken daglig leder Dagmar Lütken sekretær

Vedlegg
  1. "Retten til mat" - kronikk i Aftenposten 16/8 -02 - om regjeringens tanker v/landbruksminister Lars Sponheim.
  2. “Helse- og miljøinnsats i verdens rikeste land" - Bios brev til Regjeringen og Stortinget datert l./5. mai d.å.
  3. "Pådriverrolle forplikter” - til media 20/8 -02.
  4. " Økologisk mat - en menneskerett!" også i Norge! 10/9 -02