mandag 9. mai 2011

Bestråling av næringsmidler for konservering

Fremstøt 55b Fra Helsedirektoratet om "Bestråling av næringsmidler for konservering”.
Nyttig informasjon om bestråling i brev til Fredrik Lütken. Mottatt 17. desember 1986.


Det vises til brev av 15. august 1986 hvor De stiller spørsmål blant annet om de regler, retningslinjer eller holdninger Helsedirektoratet har til bestråling som konserveringsmetode.

Helsedirektoratet har i prinsippet godkjent bestråling som behandlingsmetode for næringsmidler (konserveringsmetode). Dette på bakgrunn av uttalelser fra en WHO/FAO/IAEA ekspertkomité. En har likevel funnet det nødvendig å foreta en faglig vurdering av de enkelte produktgrupper som skal bestråles før en eventuell tillatelse blir gitt. I praksis betyr dette at de som ønsker å få sine produkter bestrålt må søke Helsedirektoratet om godkjenning.

Til hjelp i behandlingen i slike saker har Helsedirektoratet nedsatt et rådgivende utvalg som skal uttale seg om de ulike faglige spørsmål i forbindelse med strålekonserveringen. Først når utvalgets innstilling foreligger vil det endelige standpunkt tas om det skal gis tillatelse eller ikke.

Foreløpig er krydder den eneste varegruppe som tillates bestrålt før omsetning i Norge.

Bestråling av grønnsaker, som er spesielt nevnt i Deres brev, anvendes ikke her i lander. Men det er klart at frukt og grønnsaker er aktuelle produkter i denne sammenheng på grunn av den betydelige øking av holdbarheten en får ved bestrålingen. Når det gjelder importerte varer er et av problemene at det ikke kan påvises om et næringsmiddel har vært bestrålt eller ikke. Dette forsøker Helsedirektoratet å løse ved internasjonalt samarbeid og direkte kontakter med myndighetene i de eksporterende land.

AVDELING-TOR MILJØRETTET HELSEVERN

med hilsen

Atle Ørbeck Sørheim                                    Magne Yndestad