mandag 9. mai 2011

Sannhet, et debattinnlegg i Aftenposten

Fremstøt 93. "Lite helse i vårt helsevesen" ble sendt til Aftenposten. Det ble antatt som debattinnlegg 9. august 1992 med titell "Sannhet", signert Fredrik Lütken, tidl. daglig leder Bios.

Etter en drømmeuke på Norges nye helsehotell på Finnskogen våkner man mandag morgen (20/7) til den norske virkelighet i form av en kronikk i Aftenposten om “Et folk på venteværelse” - der professorene Anne Johanne Søgaard og Olav Helge Førde ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø i en analyse av vårt helsevesen konkluderer med at “helse ikke skapes i helsevesenet, men i andre samfunnssektorer”. “Befolkningen må lære å leve med at helsevesenet egentlig kan gjøre svært lite for helsen. Helsevesenet må dessuten gi folk tilbake troen på at de kan gjøre noe selv - og fortelle at de fleste plager går over av seg selv uten legehjelp. Helsepersonell må spre mer av det glade budskap. Optimisme og selvtillit er viktige positive faktorer for helsen.»

Når mer enn hver tiende arbeidstager i landet er ansatt i vårt helsevesen og vårt helse- og
sosialbudsjett nå nærmer seg halve statsbudsjettet, er det vel på tide å få høre sannheten fra kompetent hold. Noen hver som ikke blir friske av seg selv eller av det glade budskap etter legebesøk, må vel undre seg over hvilke andre samfunnssektorer det siktes til der man kan søke hjelp til en bedre helse når vårt helsevesen melder pass. Vi har jo rådgivende sektorer som Statens Ernæringsråd m.fl., men det meste ellers hører jo inn under vårt helsevesen - med Helsedirektoratet i dirigentrollen. Utenfor har vi så all den styggedom som tross motbør fra vårt helsevesen er vokst frem også her i landet under betegnesene alternativ-, biologisk-, natur- og helhetsmedisin, og i forebyggende retning noe enda verre, under betegnelsene helsekost og helsehjem.

Forbrukerombudet og Statens Ernæringsråd har ennå ikke summet seg til å få stanset denne sjikane mot dagligvarehandelen og våre rekreasjonshjem. For i mellomtiden begynner man langsomt å fornemme at det er så endeløst meget som influerer på vår helse - hele miljøet, jordsmonnet, bl.a.

Det burde så klart være Helsedirektoratet som hadde det overordnede ansvar og tilsyn/kontroll med all forebyggende virksomhet og all sykebehandling - også der hvor vårt helsevesen ikke strekker til. I instruksen for Helsedirektoratet fremgår det klart at Helsedirektoratet skal overvåke helseforholdene og ha sin oppmerksomhet henvendt på alt som kan tjene til å fremme helseforholdene i landet, bl.a. føre overordnet tilsyn med helsevesenet. Under henvisning til denne instruks hevder da også Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø i brev av 28/4 d.å. til regjering og Storting med rette at Helsedirektoratet begår tjenesteforsømmelse ved ikke å følge oppi internasjonal forskning når det gjelder alternativ/biologisk medisin, og forventer at det nå tas skritt til at leger med slik utdannelse får en aktiv rådgivende funksjon både på det forebyggende og behandlende område. Det er av største betydning for det norske folks helse å få klarlagt om Helsetilsynet - som det skal hete i fortsettelsen - skal ha et slikt heldekkende, overordnet tilsyn og ansvar.

I årevis har vi nå fått høre hvor viktig.det er å styrke immunforsvaret for å motstå/forebygge sykdom! Skal så mange fortsatt måtte reise utenlands for å få alternativ behandling - eller for å få impulser til å forebygge eller bli friske, ved de mange kursteder der? Institusjoner som i likhet med helsekosthandelen og helsehjem driver etter internasjonalt anerkjente prinsipper og retningslinjer. Det er for galt at helsemyndigheter vedvarende neglisjerer etablering og drift av slike helsehjem her i landet, slik at de fleste har måttet legges ned. Myndighetene burde heller støtte opp om - eller helst gå i spissen for - å etablere slike helsehjem omkring i landet. Institusjoner der man kan lære å gjenopprette helsen og få en sunnere livsstil generelt. Vi kan da ikke i all evighet bare pøse ut milliarder til et helsevesen som ikke duger til det aller viktigste for et meningsfylt liv - å ha en god helse! Hva sier våre politikerene?