mandag 9. mai 2011

Helsekontroller

Fremstøt 96. Innlegg trykket i Aftenposten 23. oktober 1993

Ifølge Aftenposten 15.10. går nå Lægeforeningen og Helsedirektoratet inn for å kutte ned på de mange kostbare årlige helsekontroller av friske - for i stedet å gi mer opplysning om hvordan man best kan holde seg frisk i fortsettelsen. Dette vil koste langt mindre og føre til færre legebesøk, dvs. mindre belastning på vårt i dag så overbelastede helsevesen, hevdes det.

La oss håpe at dette er starten på en utvikling som viser at Helsedirektoratet er blitt sin helhetlige helseansvarlige oppgave mer bevisst (innbefattet det forebyggende), og at det nå - ut over en slik individuell rådgivning - settes i gang en skikkelig generell folkeopplysning og rådgivning om alt som kan styrke immunforsvaret hos folk flest! Eksempelvis forventes det at helsedirektøren vil slå kraftig i bordet når Regjeringen nå vil trappe ned på den meget sparsomme undervisningen vi har i skolene om noe så viktig som ernæring-helse! La oss også håpe at Helsedirektoratet, eller det fra 1.1.94 nye og forhåpentlig like uavhengige Helsetilsynet, vil våkne til forståelse av hva alternativ medisin vil kunne tilføre vårt helsevesen - dette i særlig grad når det gjelder de mange kroniske lidelser.

På bakgrunn av de lange helsekøene og at kostnadene innen helse- og sosialsektoren nå sterkt nærmer seg halve statsbudsjettet, er det vel på tide at det skjer noe så det monner både forebyggende og opprettende - for et sunnere og mer meningsfylt liv generelt.

Fredrik Lütken, Oslo