onsdag 11. mai 2011

Stortingsvalget - og hva med vårt medansvar?

Fremstøt 177 Sendt til Media 20. februar 2005 med anmodning om spalteplass.

I september skal vi velge nytt Storting med ansvarlige for styre og stell av kongeriket Norge i fire nye år. Selv om partiprogrammene ennå mest foreligger i utkasts form er valgkampen alt i gang - i verdens rikeste og beste land å leve i! Uansett hvilke temaer og saker som blir tatt opp i kampen om å få representanter på tinget - er samtlige partier forpliktet av Norges deltagelse og klare ja - i lederrolle sågar - til Verdenssamfundets (FNs) enstemmige beslutning i Johannesburg 2002 om en fremtidig bærekraftig utvikling - for å sikre ressursene både lokalt i eget land og globalt!

Efter fredsprisutdelingen til kenyanske Wangari Maathai for skogplanting og innsats i Afrika, flomkatastrofen i sørøst-Asia - og all fanatisme, krig, terror, sult og fattigdom i verden ellers - er vi vel tilfulle blitt klar over vår globale tilhørighet og forpliktelse. At vi ikke lenger bare er 4,5 millioner nordmenn, men over 6 milliarder av alle folkeslag som nå, forplikter å tenke og handle solidarisk for å sikre et fremtidig liv på denne jordkloden!

Alle partier med regjeringsambisjoner plikter derfor nå å ha et forsvarlig bærekraftig helse- miljøprogram i sitt endelige partiprogram! Og like meget plikter alle litt ansvarsbevisste velgere å forvisse seg om at partiet man vil stemme på har et minimum av solidarisk bærekraftig ansvarlighet i helse- miljøsammenheng som forplikter partiet til å følge opp både lokalt i eget land og globalt!

Det gjelder bl.a. klimautviklingen, oppfølging av Kyoteavtalen, utslippsfri gasskraftutbygging, skog- og naturvern, all produksjon i industrien og i landbruket - særlig matproduksjonen at denne blir bærekraftig i alle FN-land! (økomat) Ikke minst må vi slutte å sløse med ressursene i vårt daglige forbruk - som de rike landene er de verste syndere i! Globalt at vi støtter utviklingslandene i kampen mot sult og fattigdom ved primært å støtte bærekraftig utvikling og egen produksjon i disse landene!

Vi må i det hele tatt vise medansvar både i partiprogrammene og som velgere! Godt valg!


Bios Stiftelse

Fredrik Lütken, daglig leder


Vedlegg:
Vårt forslag til en helhetlig bærekraftig helse- miljøpolitik utarbeidet av Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø - som vi alt i september 2004 oversendte til programkomiteen i samtlige våre politiske partier til eventuell hjelp i partienes programarbeide! For ev. nytte i helse-miljøredaksjonen!?