fredag 6. mai 2011

Forslag om Nicolay Eeg-Larsens Pris 1985 til Bios

Fremstøt 40: Forslag om Nicolay Eeg Larsens pris for 1985 til Bios.
Sendt 12. april 1985 til Statens ernæringsråd. Forslaget ble ikke tatt til følge.


Nicolay Eeg-Larsens Pris 1985 - for innsats innen opplysning om kosthold og helse i Norge.

Som medinteressent, mangeårig styremedlem og daglig leder (nå avtroppende leder 68) i A/S Bios, tillater undertegnede seg herved å anbefale/foreslå A/S Bios som kandidat til ovennevnte pris for 1985. Dette ut fra følgende:

Bios ble etablert i 1950 som et aksjeselskap med tilslutning av ca. 350 interessenter (med noen hundre kr. hver, aksjekapital kr. 120.000,-) med formål å omsette kun helsetjenlige produkter samt drive opplysningsvirksomhet om ernæring - helse i tråd med ernæringsforskningens konklusjoner til enhver tid. Fra starten av tilknyttet forskermiljø som assosiert medlem i Det Internasjonale Selskap for Utforskning av Sivilisasjonssykdommer og Miljø S.I.R.M.C.E. (vedl. 1). Foruten alle typer vegetabilske næringsmidler og kosttilskudd omfatter varegruppen bl.a. melkeprodukter, helselitteratur, hjelpeutstyr til det daglige hushold, naturkosmetikk, spesielle sykevarer, fosfatfri såpe m.m. Dvs. alt tenkelig i dagligvare til gavn for helsen. Ev. driftsoverskudd skulle gå til informasjon/opplysning om helseriktig kost og forøvrig til utbygging av virksomheten. Hele tiden i nær tilknytning til helse- og reformkosthandelen i Europa, både på detalj- og leverandørsiden.

Av begrunnelser for en tildeling nevnes:
  1. Bios helsekostsenter i Kronprinsensgt. 5 var den første - og er fremdeles den største helsekostforretning i landet - lagt opp til å være en mønsterforretning med ca. 12-1300 produktvarianter (vedl. 2 - invitasjon og melding til interessentene) .
  2. Begrepet helsekost ble innført her i landet av Bios (ved etableringen i 1950) og har fått sitt innhold gjennom den definisjon Bios har utformet på grunnlag av sin tilknytning til ernæringsforskingen og til helse- reformbevegelsen i Europa (vedl. 3). En definisjon som meget er i tråd med ernæringsmeldingen. Denne anbefaler jo en nedtrapping av animalske produkter. Mens helsekostideen er basert på det faktum at våre plantevekster inneholder alle livsnødvendige næringsverdier og således er fullt ut tilstrekkelige - uten de animalske produkter, som gjennom forskningen etterhvert viser seg å være tildels tvilsomme helsemessig sett. Helsekostideen legger også stor vekt på at planteproduktene og næringsmidlene er så fullverdige som mulig (fra sunn jord) og minst mulig redusert i næringsverdi frem til forbruker. Det var forøvrig Statens ernæringsråd som gjennom Forbrukerombudet i sin tid foranlediget at definisjonen av helsekost ble utarbeidet. Denne er også siden blitt retningsgivende for helsekostbransjen i landet.
  3. I erkjennelse av at de fleste sykdommer mest skyldes feil/mangelfull kost, har Bios også sett seg utfordret til å lage noen enkle matvettregler i 10 punkter, som sammen med helsekostdefinisjonen i en informasjonsfolder "Riktig kosthold - bedre helse", har vært grunnleggende for den videre utbygging og vekst av helsekostideen i landet (vedl. 4 - delt ut i flere hundretusen eksemplarer gjennom helsekosthandelen).
  4. Ved etablering av egen import- og engrosvirksomhet, har Bios tatt initiativet til og bygget ut en landsomfattende distribusjon gjennom spesielle distriktsgrossister og har således hovedæren for at der idag finnes ca. 80-100 rene helsekostforretninger omkring, og at ca. 800 av landets ca. 8000 dagligvareforretninger har etablert egen helsekostavdeling (vedl. 5 - litt om helsekost).
  5. På initiativ av Bios ble Helsekostbransjens Leverandørforening (HL) etablert i 1978 med idag ca. 16 medlemmer (spesial distriktsgrossister og importører/produsenter - undertegnede første formann).
  6. Fra og med 1974 har Bios stått for undervisningen i helsekost (hva det er internasjonalt) ved dagligvarelinjen på Kjøpmannsinstituttet i Rykkinn, og derved bidratt til at vordende kjøpmenn har fått en bedre forståelse av kosthold og helse - og hvor viktig det bl.a. er med høyverdighet og kvalitet i et balansert kostopplegg og hvorfor kosttilskudd. (I Vest-Tyskland med over 2000 Reformhaus, kreves minst 3 måneders skolering for å være butikkselger i en reformkostforretning.) Ellers har Bios i alle år deltatt i debatten og aktivt drevet med informasjonsvirksomhet om kosthold - helse i alle slags fora og dessuten avholdt infomøter med kjente kapasiteter fra inn- og utland som foredragsholdere om hvordan unngå sykdom gjennom et helseriktig kosthold og om kostterapi og faste i sykebehandlingen (som enda er lite kjent/akseptert på skole-medisinsk hold her i landet).
  7. I de siste 8 år har Bios hvert år sendt ut en Bios 7. sans lommekalender til jul - med 4 sider om bl.a. hva er helsekost, hvorfor og matvettreglene - for fremme av folkehelsen. Av opplag på nå over 1000, er denne hvert år sendt til kjøpmenn og ellers alle av betydning for utviklingen og forståelsen for sammenhengen mellom kosthold og helse i vårt land. 1985-års kalender med Bios' ønsker for året følger til orientering (vedl. 6).
  8. Med sin forskertilknytning og spesielle status, har Bios i alle år vært ganske toneangivende som medlem i Europas ca. 50 år gamle helsekost/reformhandels organisasjoner - både på leverandør- og detaljsiden. Idag er hele 14 nasjoner samarbeidende etter felles retningslinjer. Den av HL vedtatte helsekostdefinisjon var således grunnleggende for den i 1982 av Europas Leverandorforbund vedtatte definisjon av "Healthproducts" (vedl. 7). Bios' matvettregler ble forøvrig siste år fremsatt som forslag til felles europeisk sådanne.
  9. I 1984 ble der i Bios helsekostsenter ansatt en universitetsutdannet ernæringsfysiolog som kundeveileder og rådgiver (vedl. 2). Vel den første i sitt slag som offisielt utdannet faglig ekspertise bak disken i en dagligvare- helsekostforretning overhodet. Etablering av et samarbeid med våre opplysningskontorer for frukt- og grøntbransjenes organisasjoner FOGO og OFG, sier vel også noe om Bios' intensjoner.
  10. Etter en ominnredning åpnet Bios siste år et lite video- filmstudio for gratis fremvisning av 4 helsefilmer fra "Hälsokostrådet": "Hvordan oppnå et friskere liv", "Stress- og søvnproblemer", "Mageproblemer" og "På eldre dager" - hver på ca. 45 min. (vedl. 8). Med norsk teksting skal disse filmer nå til utleie gjennom helsekosthandelen i landet.
  11. Gjennom nå HL og forøvrig fra starten av, har Bios kjempet for en revisjon av vårt foreldede regelverk (eller mest manglende sådanne) for omsetning av kosttilskudd m.v. Noe som nå endelig er på gang. Av sosialministeren er bransjen endog stillet i utsikt et felles nordisk regelverk (vedl. 9) - som ev. kunne bidra til omsetning av helseprodukter i Norden på et langt rimeligere prisnivå.
  12. Bios har vel også meget æren for at Sosialdepartementet og Helsedirektoratet nå sammen skal etablere et sentralt forebyggende helseopplysningsorgan - (med bl.a. anvendelse av over 200 millioner av årets budsjett) - der det forebyggende opplysningsarbeid endog skal prioriteres i tiden fremover (vedl. 10). Måtte Statens ernæringsråd se til at det forebyggende på ernæring- helsesiden og ekspertise her kommer tilstrekkelig med i dette livsviktige nye organ.
På bakgrunn av forskningen de siste 20-30 år, er det vel ikke lenger tvil om nødvendigheten av en revisjon av vårt levesett og særlig våre spisevaner - i retning av hva Bios har slått til lyd for siden 1950. Nemlig et lakto-vegetabilsk kosthold som også er lettest gjennomførbart, ut fra dagens situasjon, med fiskeprodukter, særlig fiskemel og olje som verdifull sikring inntil videre (er også med i produktutvalget).

Selv om helsekostideen med plantekost som det primære kanskje synes noe radikal i forhold til anbefalingen fra Statens ernæringsråd idag, er det vel heller ikke lenger tvil om at denne internasjonale ide, som baserer seg på solid forskning, kan gi grunnlag for en bedre helse. Noe som åpent burde kunne aksepteres av det offentlige - slik det meget gjøres i mellom-Europa og i Sverige idag (vedl. 12 - debattinnlegg fra Vest-Tyskland - vedl. 13 - statistikk om mangler i kosten - vedl. 14 -Karstrom "Rett kost").

Med tanke på de enorme ressurser vårt samfunn etterhvert kan spare inn ved overgang til mere vegetabilsk føde (ved skikkelig folkeopplysning herom), skulle det også her være grunnlag for en anerkjennelse til helsekostideen og Bios fra myndighetenes side. Dette at vi stadig ligger etter i forhold til Europa ellers og særlig Sverige, hvor man er kommet så langt på samarbeidets vei (naturmiddelloven bl.a.) - ville en pris til Bios for 35 års innsats for et mere helseriktig kosthold bety meget for en snarlig fremgang for helsekostsaken også i Norge.

Det er takket være Bios at det hele kom igang - og det er takkket være Bios struktur og ideelle formål/virksomhet at helsekost ansees å være en seriøs bransje her i landet. Selv om enda meget mangler i form av utdannelse, kvalitetskontroll, regelverk etc. En heder det her er tale om ville være en kjærkommen tilskyndelse og støtte til Bios videre arbeid for et bedre kosthold her i landet.

Med vennlig hilsen

Fredrik Lütken