onsdag 11. mai 2011

Brev til Børge Brende om NA21

Fremstøt 167. Brev til Børge Brende 3. november 2003.

Til Regjeringen
v/miljøstatsråd og FN-kommisjonsleder Børge Brende

Kjære Børge Brende!

Nasjonal handlingsplan for bærekraftig utvikling NA21 og bærekraft i norsk landbruk.

Vi takker så meget for hyggelig oppmuntrende brev av 19.9.03 i anledning vårt innspill til Aftenposten 10.9.03, og har vi også fått oversendt både vedtakene fra toppmøtet i Johannesburg i 2002 og den Nasjonale handlingsplan for bærekraftig utvikling Nasjonal Agenda 21.

Efter gjennomgåelse av dise over to hundre siders dokumenter, må vi si oss mektig imponert over at regjeringen i de grader har satt bærekraftig utvikling på dagsorden også i eget land, med formannskap i FN-kommisjonen for bærekaftig utvikling CSD og Norge som pådriver i dette for hele Verdens befolkning så livsviktige arbeide."Handling skal følge ord - med krafttak så det monner" (iflg.Aftenp.25.9.03)

Med forpliktelse for verdenssamfunnet i tusenårserklæringen som et første mål - å halvere all sult i Verden, sikre biologisk mangfold, rent vann m.v. frem til år 2015 - gjennom bl.a. bærekraftig landbruk - rimer det svært så dårlig med en norsk målsetting med bare 10% omlagt til bærekraftig matproduksjon frem til år 2010 og bare ca.2,6% omlagt hittil av vårt lille dyrkbare jordareal! Med samstemmig oppslutning om handling fra over 70 høringsinstanser kan ikke regjeringen la et Storting i 1999, uten kjennskap til tusenårserklæringen og vedtakene i Johannesburg - få bestemme omleggingstempoet. Noe som må høynes betraktelig om vi som pådriver og foregangsland skal få verdenssamfunnet med på å halvere all sult med bærekraftig produsert mat og sikre vann m.v. frem til år 2015. Og helt galt blir det dersom den årlige støtten til landbruket på over 11 milliarder i Jordbruksavtalen fortsatt hovedsakelig skal gå til tradisjonell ikke bærekraftig drift! Med EUs nye holdning til landbruket med prioritering av støtte til bærekraftig matproduksjon blir vi stillet enda mer i skammekroken!

Vi er også ganske uforstående til at helsekostbransjen ikke har fått seg forelagt handlingsplanen NA21 som høringsinstans. En bransje som nå gjennom snart hundre år (53 år i Norge), i internasjonalt samarbeide og på basis av anerkjent forskning, har fremmet det økologisk bærekraftige landbruk med høyverdig giftfri plantekost (uten tilsetninger E-er etc.) dvs. øko-plantematprodukter som hovedsak i sitt varetilbud! I Norge nå med stor fremgang tross restriktivt regelverk mot lindrende/forebyggende/opprettende utsagn. En bransje som forøvrig meget er årsak til fremveksten av de grønne politiske partier i Europa - nå alle i sterk fremgang! Eksempelvis i Tyskland, efter kugalskap og likbrenning endog i regjeringsposisjon bl.a. som statsråd i et nytt departement med alle forebyggende etater samlet - innbefattet landbruket! Der det nå kun ytes støtte til bærekraftig matproduksjon. Noe som også har ført til en kraftig reduksjon av den store ressursødene kjøttproduksjonen. Dagens folkevalgte må vel ha registrert denne utvikling og at vi enda ikke har noe grønt parti i Stortinget - knapt nok helse-miljø-forebyggende/opprettende paragrafer i de derværende partiprogrammer!

Med det norske mattilsynets holdning til økomaten som bare kostbare nisjeprodukter, et intetsigende ernæringsråd og ditto annonsekampanjer, blir det selvsagt liten interesse for denne maten. Uten å klargjøre at denne høyverdige giftfrie matkvalitet uten E-er bl.a. gavner helsen bedre enn den tradisjonelt produserte nytter det ikke. Ved prioritering av økomatproduksjonen i landbruksstøtten til bl.a. utjevning av prisforskjellen ville nok det hjelpe på omsetningen. I EU er forståelsen en helt annen og økomaten på full fart inn i de fleste husholdninger!

Med sitt lederskap må Norge nå gå foran i bærekraftig utvikling og produksjon generelt - særlig i landbruket, da dette vil gi snarlig utslag i bedre helse, bedre forebyggelse og på sikt kunne stanse/redusere de hittil bare akselererende enorme uttellingene til vårt helsevesen. Noe vi må forvente at alle våre folkevalgte nå vil se seg enig i!

I det hele tatt er det skremmende at vi hittil mest har overlatt til våre efterkommere å måtte rette opp våre miljøsynder. At vi også som Verdens rikeste land har klart å bli det sykeste land i vest-Europa - med mest kreftutvikling (mest kjøttspising), ha de lengste helsekøene og endeløst pengeforbruk til vårt helsevesen. Der vår skolemedisinske ekspertise vedvarende har monopol på trygde-støttet sykebehandling - og vel er eneste land i vest-Europa uten alternative terapier integrert i det offentlige helsevesen. Dertil da også sinke i bærekraftig landbruk og matproduksjon! At vi mennesker totalt sett har så kort levetid (ca 80 år) i forhold til vår lange modningstid ca 20 år (fra myk brusk til fast ben). Dvs. maks ca 4-5 ganger vår modningstid - mens pattedyr ellers i Verden kan leve opp til 10 ganger sin modningstid, er da også ganske uforståelig - med all vår intelligens!?

I styringsutvalget bør vel også Landbruks- Fiskeri- og Helsedepartement få delta med sin ekspertise og statsministeren være øverste leder.

Med beste forhåpninger - hilsen

Bios Stiftelse

Fredrik Lütken, daglig leder
(- for 60 gang i Birken "på plantekost for norsk øko-landbruk!")

Vedlegg:
- Kort info om helsekost i Norge og hvorfor m.m.
- Defination of Health Products - vedtatt 1986 av The European Health Product Manufacturer
(bl.a. om øko-mat)

For god orden sendes kopi herav til: Statsministeren, impliserte statsråder, Stortinget ved partiledere, Forbrukerrådet, Framtiden i våre hender, NORSØK, Debio, Bondelagene bl.a. Oikos, Helsekostbransjen, Grønn Hverdag, ForUM - og Aftenposten for ev. oppfølging !?