tirsdag 10. mai 2011

Våkn opp - helsides intervju i Helsekosten

Fremstøt 107. Intervjuet sto i Helsekosten i februar 1997.

“Tiden er inne for at helsekostbransjen må stå frem og kreve at overføringene til det norske landbruket primært må gå til økologisk høyverdig produksjon, Og det må gjøres NÅ før Samvirkelaget og de store dagligvarekjedene kommer dem i forkjøpet.” Fredrik Lütken.

Det viktigste er å delta, men målet er alltid å klare enda et merke, sier den spreke 80-åringen.

Ingen andre har vært deltaker i Birkebeiner-rennet like mange ganger som han. Fredrik Lütken har vært med på samtlige renn siden det ble arrangert for første gang i 1937.

- Dagen etter Birkebeinerrennet tar jeg bussen opp de bratteste bakkene og går samme vei tilbake. Jeg må jo hente bilen som står parkert ved start, sier han uanfektet.

Fredrik Lütken virker atskillig yngre enn det hans alder er. Han er rak i ryggen, kvikk i replikken og vital som en unggutt. Kombinasjonen av helsekost og idrett har definitivt hatt sin positive virkning!

Helt siden tjueårsalderen har Fredrik vært opptatt av helsekost. Han startet med å spise pynten på serveringsfatet og gikk senere over til å bli vegetarianer. I 1950 var han blant pionerene som startet opp helsekosthandelen i Norge.

- Vi var cirka 350 interessenter som dannet aksjeselskapet Bios på idealistisk grunnlag. Helt fra starten var vi tilknyttet “Det internasjonale selskap for utforskning av sivilisasjonssykdommer og miljø”. Vi ønsket denne tilknytningen for å kunne følge opp de nye resulatene som til enhver tid kom frem, forteller han.

Fredrik kan snakke seg varm om helsekost. Andre meritter og prestasjoner er greit nok å nevne i forbifarten, men ikke dvele for lenge ved. Han har en bærepose full av helsekostinformasjon som han skal igjennom før han kan slappe av og tenke på andre ting.

Eneste æresmedlem

Fredrik Lütken er eneste æresmedlem i Helsekostbransjens Detaljistforbund. Fra denne posisjonen ønsker han å minne bransjen om at de skviser seg ut av markedet hvis de ikke kommer mer med i samfunnsdebatten.

- Kosttilskudd og naturmidler er langt fra nok. Det viktigste for bransjen bør være å vekke politisk forståelse for det forbyggende helsearbeidet!

Fredrik ønsker å slå hardt i bordet for både å vekke sine kolleger og sine medborgere. Etter nesten femti år med opplysningsvirksomhet er han mer enn noen sinne opptatt av at det må drives mer forebyggende arbeid og på flere plan. Med stadig voksende helsekøer og økende kriminalitet gløder han i sitt engasjement for å forandre verden.

- Vi blir stadig sykere samme hva våre helse- og ernæringsinstitutter gjør for å rettlede oss og samme hva vårt gigantiske helsevesen gjør for å reparere oss. Køene bare vokser - også foran fengslene - mest som følge av alt det gale, usunne og forbudte vi nyter og heller i oss, sier han hoderystende.

- Det begynner å haste med å få gjort noe og det er her helsekostbransjen må gå foran.

Med unntak av de tolv årene Fredrik Lütken var daglig leder av A/S Bios, har mesteparten av fritiden hans vært brukt til opplysningsarbeid. Utrettelig har han vært med på å danne flere organisasjoner og forbund som alle har arbeidet for samme mål - en bedre folkehelse.

Norgesmester

Men selv om han helst ikke vil snakke om annet enn helsekost og forebyggende arbeid, forteller rekkene med pokaler og fotografier sin egen historie i leiligheten på Frogner. Han har NM-titler både i roing og i konkurransedans.

- I 62 år har jeg danset fast to ganger i uken med min kone Dagmar. Det var også på dansegulvet jeg traff henne, forteller han. Sammen har de blitt norgesmestre i standarddans og tatt 5. plass i Nordisk mesterskap, i klassen over 35 år.

Når det gjelder roingen har han NM-titler i alle båttyper: sculler, dobbelt-sculler, firer og åtter.

- Det tok alt for mange år før jeg skjønte at det viktigste var å delta og ikke konkurrere om sekundene, innrømmer han.

Fredrik Lütken har deltatt i Birkebeinerrennet siden 1937. I mars har han tenkt å gå for 54. gang. Da tar han kanskje sitt 49. merke!