onsdag 11. mai 2011

Landbruket, WTO og valget !

Fremstøt 180 Innlegg sendt til media og de politiske partier 16. august 2005.

Ingen fremdrift i WTO-forhandligene - lød det fra Geneve.

Skal vi fortsatt kunne ha tollbeskyttelse og statsstøtte for "et aktivt landbruk og levende bygder over hele landet" og samtidig bli forstått av verdenssamfunnet - ikke minst få gehør i WTO - for varig å sikre norsk matproduksjon på et høyest mulig kvalitetsnivå - kan vi ikke lenger neglisjere FNs enstemmige beslutning i Johannesburg i 2002 om en fremtidig bærekraftig utvikling! Hva gjelder matpoduksjon skulle all mat fremtidig produseres bærekraftig - og dette slik at sult og fattigdom halveres og alle ferskvannskilder sikres frem til år 2015! Noe alle FNs 191 medlemsland har forpliktet seg til å medvirke til - både i eget land og globalt! Med Norge sågar i lederrolle fra start! I en verden der vi nå nærmer oss kanten av stupet!

Med en årlig støtte til det norske landbruk på ca. 11 milliarder og vedvarende nesten alt til støtte for en konvensjonell ikke bærekraftig matproduksjon - ligger vi dårlig an i omleggingen. Med fortsatt bare litt over 100 millioner (ca 1% av 11 mrd.) årlig til fremme av det økologisk bærekraftige alternativ - og snaue 4% omlagt hittil, fra vedtak i 2000, er vi blitt sinke blant vestlige land! I en omlegging som i det minste tilsier å følge FNs målsetting!

Med litt folkeopplysning i TV bl.a. om økomatens fortrinn, særlig plantematen! og prioritering av økologisk bærekraftig matproduksjon i landbruksstøtten - også til prisnedsettelse av økomaten, ville vi - med vårt lille dyrkbare jordareal og store utmark til oppdrett og annen øko-matauk - kunne gjøre søkkrike Norge til et mønsterland i bærekraftig matproduksjon! Ingen - ei heller WTO - ville da kunne nekte oss beskyttelse for å gjøre noe vi nå faktisk plikter! Lokalt som globalt - og mat særlig - mest mulig kortreist produsert!

Ja - hva sier vårt statlige råd for ernæring og øvrige ekspertise om økomatens betydning - for bl.a. å overleve på sikt - i en verden med over en milliard lidende av sult og fattigdom? Ikke minst hva sier våre politiske partier i sine programmer nå i valgkampen? Skal uansvarlighet i forbruk og sløsing med ressursene - støttet av en rekordlav rente - fortsatt få råde her til lands i fire nye år? Et økende antall ansvarsbevisste velgere forventer en klargjøring i disse for hele menneskeheten så livsviktige spørsmål!

Bios Stiftene - for fremme av folkehelsen - lokalt og globalt!


Fredrik Lütken daglig leder