onsdag 11. mai 2011

Helse - Miljø - Fattigdom - Utvikling

Fremstøt 192. Sendt til media 7. juli 2008 med anmodning om spalteplass.

HELSE - MILJØ - FATTIGDOM - UTVIKLING og TUSENÅRSMÅL
KRONPRINS HAAKON ENGASJERER SEG!

Av tusenårs ønskemålene fra Kyoto er vel FN vedtaket i Johannesburg 2002 om å bekjempe sult og fattigdom gjennom økologisk bærekraftig matproduksjon, og nå en halvering globalt innen 2015 - noe av det viktigste. Vi må jo sikre jordsmonnet slik at vi kan oppnå mest mulig Debio-godkjent økomat i all fremtid, bl.a. uten kunstgjødsel! I Johannesburg ble endog Norge ved Børge Brende for en periode valgt til leder av Verdenskommisjonen for bærekraftig utvikling. Vi må jo få bindende avtaler om bærekraftig handling i alt vi gjør galt idag innen energi, utslipp av klimagasser osv - før Kyoto-avtalen utløper i 2012. Vi må bare håpe at man kommer til enighet om det meste i København i 2009!

Hva gjelder matproduksjon i vårt eget landbruk har vi nå halvveis i tid bare omlagt ca. 5% til bærekraftig drift og vil neppe nå regjeringens mål 15% omlagt til 2015 - og så langt fra nå en halvering som vi har forpliktet oss til! Vi er blitt sinke i omleggingen. Som verdens rikeste utenforland - med særlig ansvar for nordområdene - burde vi forlengst ha vært i front i omlegging på alle områder. Vi kan da ikke vedvarende bare kjøpe oss fri fra egen handling med milliarder i klimakvoter til bærekraftig utvikling i fattige land - og selv fortsatt leve i sus og dus med bl.a. ubegrenset bilbruk og billigflyreiser omkring, dette også i alle næringer og etater!

I denne situasjon er det da gledelig at kronprins Haakon nå står frem som ambassadør for FNs utviklingsprogram med særlig ønske om å få fortgang i fattigdomsbekjempelsen. Endog med solide kunnskaper og engasjement! Og han kan gjøre det i trygg forvissning om å ha alt folket med seg (Aftenposten 07/06/08) . Vi må da også håpe at kronprinsparet vil fremstå forbilledlig innen jordbruket ved omlegging av driften på Skaugum - til et Debio godkjent bærekraftig mønsterbruk! De får jo over 600.000 i produksjonsstøtte i 2008 (iflg VG og Statens lanbruksforvaltning) . Likeså håpe at slik omlegging også skjer på “farsgården” Bygdø Kongsgård med ca 480.000 i støtte. Alt noe som ville være en kraftig spore til å komme ut av dødvannet.

Med bl.a. årlige støtteoverføringer til landbruket på nå over 12 milliarder må vi under motto “Alt for fedrelandet” kunne gjøre rike Norge til et bærekraftig mønsterland i alt!


Bios Stiftelse

Lucas Fredrik Lütken daglig leder                    Dagmar Lütken sekretær


Vedlegg: Om økomat i Norge


Som kommentar har Fredrik Lütken skrevet avsnittet under. Det er usikkert om dette var med i innlegget sendt til media.

Gledelig at Kronprins Haakon nå står frem som ambassadør for FNs Utviklingsprogram - med kunnskaper og engasjement - og at oppfølging nå skjer på Kongsgården og forhåpentlig også på Skaugum! Jfr brev 07.07.08 til begge. Oppfølging begge steder ville være en kraftig spore til å komme ut av dødvannet idag. Dessverre har ennå lite skjedd av omlegging til økodrift på Skaugum. Gårdsbestyreren sier seg “ikke interessert!” Vi må bare håpe at gårdbrukeren selv, kronprins Haakon, ser viktigheten av å følge opp. Vi ligger så langt etter her til lands i omleggingen! Mattilsynet viser også liten forståelse til økomat!?