fredag 6. mai 2011

Bios 35 år Nå med raske skritt inn i fremtiden

Fremstøt 46. Informasjon om lederskifte i Bios og om etablering av "Bios Stiftelse for fremme av folkehelsen". Sistnevnte er for å ivareta Bios' ideelle virksomhet i fremtiden.
Sendt til media 24 oktober 1985.


Bios 35 år - og nå med raske skritt inn i fremtiden.

Om 35 år ikke er det helt store jubileum har helsekostf irmaet Bios - som det første i sitt slag her i landet, etablert i 1950 med tilslutning av over 350 interessenter - med det ideelle formål kun å omsette helsetjenelige produkter og drive informasjonsvirksomhet om den fullverdige plantekostens betydning for vår helse - all grunn til å juble i anledning dagen !

For det første fordi at Bios i så stor grad idag har fått gjennomslag for sine ideer om å forebygge sykdom gjennom et mere helseriktig kosthold. Dernest for idag ved åpningen av sin nye hovedbase her ute på Sofiemyr ved Kolbotn, å stå rustet til å møte den store etterspørsel på alle typer helseprodukter og tjenester som forventes i tiden fremover. Det er da heller ikke småtterier som presenteres de nærmere 200 gjester fra nær og fjern som er invitert til den høytidelige åpning idag kl. 14 - med etterfølgende jubileumsfeiring på hotel Bristol ikveld med vegetarisk festsupé, orkester og dans. (kl. 19:30).

Fra å være et helsekostsenter i Kronsprinsensgate etabl. i 1950 (fremdeles det største og mest velassorterte), og senere også et Bios Engros og Importfirma i en låve på Nordstrandhøgda, har Bios nå med siviløkonom Svend Rommerud (38) som ny administrerende leder (etter Fredrik Lütken 69) nylig blitt reorganisert og fremstår idag som en slagkraftig organisasjon gjennom sine forskjellige virksomheter - alt under felles styre og daglige ledelse i ca. 2000 m2 topp moderne lokaler i Kongeveien 49, Sofiemyr som følger:
  • Bios Holding A/S (tidl. A/S Bios) etabl. 1950 - eierselskap
  • Bios Import A/S etabl. 1979 - import - produksjon
  • Bios Engros A/S " 1985 - alt i helseprodukter ca. 1200 art. nr.
  • Bios Detalj A/S " 1985 - kjedevirksomhet med 32 samarbeidende spesialforretninger herav 6 egne.
  • Bios Hygiene A/S " 1985 - spesialartikler til apotek, sykehus o.l.
  • Artisjokken - Bios Sør A/S, Kristiansand, etabl. 1985, engros Sørlandet.
  • Bionova - Bios - Olav Thon Helsehotell A/S, Ål i Hallingdal, etabl. 1985, med 195 senger, topp moderne.
Tilsammen har disse 7 selskaper i Bios-gruppen en aksjekapital på 6,3 millioner - mot tidligere tilsammen 420.000,-.

Til å ivareta Bios ideelle virksomhet i fortsettelsen er etablert en egen "Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen ".

Med bakgrunn i det faktum at Norge er det første land i verden med en egen ernærings-melding (i 1976) om at vi skal mere over til vegetabiler - som kornvarer, frukt, grønnsaker bl.a., med endog en oppfølgingsmelding i 1981 - begge enstemmig vedtatt av vårt Storting. Og at det nå virkelig begynner å skje noe i praktisk handling i forebyggende retning ved at der skal etableres et nytt sentralt organ for helseopplysning med ekspertise bl.a. også på ernæringssiden under Sosialdepartementet (Helsedirektoratet) og at man her iflg. statsråd Heløe fremtidig endog vil prioritere det forebyggende helsearbeid - lover godt for Bios fortsatte virksomhet. At man nå gjennom et nordisk samarbeid omsider også har fått på bordet et utkast til et felles nordisk regelverk for omsetning av helseprodukter og kosttilskudd (etter mønster av det svenske) lover det helt store for helsekosthandelen i Norge og i Norden når dette forhåpentlig en gang i 1986 blir vedtatt av våre folkevalgte.

Når helsekostbransjen hittil i de grader er blitt hemmet i sin utvikling av et avlegs regelverk - og nærmest er blitt tvunget til ulovligheter - hvorfor også regelverket for tiden er satt ut av kraft med noen midlertidige forskrifter inntil videre - er det at Bios ser tiden moden til å være klar til handling når nå helsekostbølgen også velter inn over Norge - slik den er iferd med å gjøre det i Europa forøvrig. Vel å merke etter de klare signaler ernæringsforskningen gir oss idag. Dette gjelder ikke minst kreften - den uhyggeligste av alle sykdommer som er så vanskelig å helbrede og som vel mest bare kan forebygges gjennom et fullverdig kosthold - og stumpe røyken bl.a.

Til å feire denne store begivenhet i Bios' historie har da også Bios invitert alle som kan sies å ha medvirket til å bygge opp Bios til hva det er idag. Såvel ansatte, kunder, leverandører og støttespillere ellers innen finansverden, bank, forsikring og helse-verden ellers i landet skulle ha grunn til å juble i anledning dagen. Ikke minst for det nye Bionova helsehotellet som åpner engang i januar '86 !

På dagen skal det bl.a. avdukes en byste av allerede legendariske Elsa Jacobsen. Bios' stifter Harald Børresen skal også vises behørig oppmerksomhet i anledning sin 80 års dag.

Fredrik Lütken