torsdag 5. mai 2011

Store fremskritt innen kreftforskningen

Fremstøt 19. Artikkel i bladet Bios informasjon i 1983 om fremskritt innen kreftforskningen.

Dette er en rapport ved professor dr. med. Jon Jonsen fra den 13. Internasjonale Kreftkongress i Seattle september 1982. 8000 forskere deltok, og det ble presentert ca. 4000 rapporter.

Avsnittet er hentet fra bladet "Mot kreft" - nr. 1 1983:

Store fremskritt i diagnose og behandling.

En rekke ledende eksperter ga en oversikt over utviklingen i løpet av de siste år. De mest dramatiske fremskritt er gjort i den eksperimentelle kreftforskning som har øket vår forståelse av de forhold som påvirker celledelingen, og det ble fremlagt meget nytt om organismens egne vekstfremmende og veksthemmende stoffer. Det er også gjort betydelige fremskritt når det gjelder diagnose og behandling av visse kreftformer.

De store fremskrittene innen diagnose og behandling av kreftsykdommer hos barn ble tatt opp i mange foredrag og diskusjoner. De norske resultatene skilte seg her fordelaktig ut. Det ble også lagt frem interessante resultater når det gjelder behandling av kreft i testiklene, lymfesystemet og i mave og tarmkanal. Verdien av de forskjellige kirurgiske inngrep ved brystkreft ble belyst av en rekke talere. De fleste anbefalte at man, særlig ved begynnende brystkreft, burde nøye seg med mindre omfattende operasjoner enn det som fremdeles er vanlig i mange land, bl .a. i Norge.

Det spiller en rolle hvordan vi lever

En rekke foredragsholdere påpekte miljøets betydning for utviklingen av kreftsykdommer. Det kom frem nye holdepunkter for at måten å leve på spiller en stor rolle i denne sammenheng. Kostholdet er avgjort viktig, og det ser ut til at fet mat disponerer for kreft i tykktarm og rektum. Det ble anbefalt å drikke mindre alkohol, spise mindre og å slutte å røke. Man trakk frem kjente faktorer i arbeidsmiljøet som kan føre til kreftutvikling, f.eks. asbest, og da særlig hos røkere. Det kom ellers frem få håndfaste holdepunkter for at kreft skyldes forurensninger i det daglige miljøet.
__________

Av foredrag ved norske kreftforskere holdt under 50-års markeringen på Radiumhospitalet høsten 1982, kom også frem kostholdets betydning i forbindelse med kreft i maven og i tarm/rektum (hyppigst forekommende) - bl.a. anbefaling å spise mindre fet mat, mindre sukker, spise mere fiberrik og C-rik mat og videre faren ved røking, solbestråling, asbest bl.a.
__________

Ifølge "Kjenn din kropp-programmet" gir bladet opplysning om viktige risikofaktorer som "røking, alkoholmisbruk, feilaktig kosthold, lav fysisk aktivitet og høyt blodtrykk. Kontroll av disse faktorer vil bidra til å minske risikoen for å få sykdommer i hjerte og blodårer, og visse former for kreft."

Som man ser kommer kostholdet mer og mer i fokus - også når det gjelder kreft.

Fredrik Lütken