Helse Helhet Miljø

Fredrik Lütken var en av initiativtagerne til Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø (FHHM) da det ble dannet i januar 1986, og han var dets første leder. I den offentlige debatten etter 1986 argumenterte han for rådets verdier gjennom mere enn 20 år.

Etableringen av Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø er hans Fremstøt 50. Nedenfor vises informasjonsbrosjyren for Fellesrådet. Brosjyren ble distribuert i et meget stort antall.

Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø

  • Hveteakset og sola er symbol for helheten og den livgivende kraft vi tror på.
  • Akset er helheten og hvert korn utgjør en selvstendig enhet i det sluttede system som kjennetegnes ved økologisk økonomi.
  • Jordsmonnet symboliserer bevisstgjøringen som gir vekst og forståelse.
«Sannheten er alltid enkel. Det irriterer oss mennesker.»
J .W. von Goethe.

  
Hva er Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø ?

Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø (FHHM) er ifølge formålsparagrafen et samordnende ideelt organ for helse- og miljøpolitiske organisasjoner i Norge. Rådet er fritt og uavhengig av religiøse, partipolitiske, økonomiske eller andre særinteresser og arbeider for å bedre folkehelsen, blant annet gjennom et sunt og fullverdig kosthold, basert på fullverdige produkter fra plante- og dyreriket. Rådet anser at helse ikke bare har fysiske, men også psykiske og sosiale aspekter og ser mennesket som en helhet, hvor ernæring, miljø, livsførsel og samfunnet som helhet er med å bestemme hver enkelt persons helse og livskvalitet. Respekt, omsorg og kjærlighet for alt levende må styre all menneskelig virksomhet.

Fellesrådet ønsker deg og din organisasjon velkommen til å ta del i våre tanker omkring felles ansvar for hverandre og for vårt nasjonale og globale livsmiljø, som omfatter
  • Natur- og ressursforvaltning
  • Biologisk/økologisk jordbruk
  • Ernæring/vitalkost
  • Naturmedisin/helhetsbehandling
  • Menneskelig utvikling og helhet
  • Økologisk økonomi

Hva vil Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø?

Vi har en livsform og livsstil som er svært kostbar og ressurskrevende, men som synes å gi stadig mindre igjen i form av livskvalitet.

Noe og kan gjøres!

Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø arbeider for en helhetlig forebyggende helsepolitikk, omfattende alt som påvirker vår helse - i videste forstand - vårt indre miljø, vår livsstil generelt og vårt ytre miljø - naturen, jordsmonnet - hele vårt livsgrunnlag. Det legges også vekt på at anerkjente alternative terapier, forebyggende tiltak og helserådgivning blir integrert i behandlingstilbudene fra vårt helsevesen.

Fellesrådet vil bevisstgjøre vårt samfunn og den enkelte ved å sette lyset på forhold som påvirker vårt miljø og vår helse. Vi skal være et forum for utveksling av erfaringer og en initiativtaker og pådriver for å sette positive og praktiske tiltak ut i livet, basert på den kunnskap våre medlemsorganisasjoner har.

Vi ønsker å bevare og helst bedre livsmiljøet for kommende slekter, selv om dette kan gå ut over individets og samfunnets kortsiktige interesser og kanskje også senke vår levestandard slik vi i dag oppfatter den.

Vi vil peke på våre naturbestemte livsbetingelser og arbeide for en balanse mellom disse og økologisk økonomi, det vil si realøkonomi i egentlig forstand.

Natur-og ressursforvaltning

Vårt liv er helt avhengig av naturen både psykisk og fysisk. Derfor må et meget langsiktig perspektiv ligge til grunn for vår forvaltning av den. Ressursene som utnyttes må - både når det gjelder mengde og kvalitet - kunne opptas av det økologiske systemet når disse skal tilbake til naturen. Mengden av giftstoffene må begrenses sterkt, og de som ikke er til å unngå må håndteres forsvarlig. Resirkulering av ressurser må bli en del av vårt daglige liv som igjen må være i harmoni med naturens rytme og økologi.

Biologisk / økologisk jordbruk

Biologisk/økologisk jordbruk arbeider ut fra omfattende forståelse for samspillet i naturen mellom jord, mikroorganismer, planter og dyr. Det benyttes ikke lettløselig mineralgjødsel (kunstgjødsel) og kjemiske bekjempelsesmidler. Næringsbalansen i jorda opprettholdes gjennom vekstskifte, med organiske gjødselslag og eventuelt med tillegg av tungtløselig mineralgjødsel som steinmel o.l. Belgvekster i vekstskiftet bidrar til nitrogenforsyningen. Plantevern skjer ved hjelp av mekaniske, biologiske og termiske (ugrasbrenning) tiltak. Biologisk/økologisk jordbruk produserer mat og fôr med god næringskvalitet, og stopper jorderosjon og forsurning. Det bevarer jordas fruktbarhet på lang sikt og fører til at mennesker og dyr trives i sine omgivelser.

Ernæring / vitalkost

Ernæringen har avgjørende betydning for folkehelsen og gir et viktig grunnlag for å forebygge, helbrede eller mildne svært mange sykdommer og spessielt de kroniske som er sterkt økende. Det kjemiske jordbruket og den industrielle bearbeiding har senket næringsmidlenes kvalitet. Stort forbruk av mettet fett, industrisukker, salt, finsiktet mel, koffeinholdige drikker og diverse tilsettingsstoffer fører til sykdom. En overgang til mer vegetabilske matvarer dyrket etter biologiske/økologiske prinsipper og uten tilsetningsstoffer, er viktig for en bedre folkehelse. Fullverdige produkter, med balansert mineralinnhold og rike på vitalemner, reduserer også trangen til rusgifter og nytelsesmidler. Selvutvikling (å lære seg selv å kjenne) vil bidra i samme retning. Gjennom forbruket av fullverdige produkter fremmes dyrkningsformer som samarbeider med naturen.

Naturmedisin / helhetsbehandling

Naturmedisin ser på menneskets helhetssituasjon psykisk, sosialt og fysisk i stedet for å behandle og undertrykke symptomer. Den ser ikke sykdom som et utenfrakommende, tilfeldig fenomen, men som forsøk fra organismens side på å helbrede seg selv og gjenskape den fysiske og psykiske balansen. Til støtte for organismens iboende, helbredende krefter brukes naturmedisinske preparater og terapier, kostholds- og livsstilsråd og større oppmerksomhet på skadelig påvirkning i bomiljøet (jordstråling, byggematerialer, elektrisk utstyr m.m.). Et helhetlig helsebegrep innbefatter åpenhet, respekt og forståelse for menneskets forhold til ånd og natur.

Menneskelig utvikling/helhet

Hver eneste dag gir oss nye muligheter til å lære oss å utvikle oss som mennesker. Gjennom økt iakttagelse av oss selv som tenkende, følende og villende individer kan vi få større forståelse for våre medmennesker og for verden, og ved fordomsfri iakttagelse av våre medmennesker og av verden rundt oss kan vi komme til økt selverkjennelse. De fleste av oss trenger impulser for å komme videre i denne prosessen. Gjennom lidelse og kriser, ved sykdom eller andre vanskeligheter, men også gjennom andre menneskers hjelp kan vi utvikle oss videre. Det finnes mange former for hjelp tilpasset den enkelte; psykologisk kunnskap og erfaring, meditasjon, tro/bønn, healing, drømmeterapi, psykodrama, frigjørende pusting (rebirthing), de ulike terapier (som akupunktur, homeopati) og ikke minst fysisk aktivitet og friluftsliv.

Økologisk økonomi

Økologisk økonomi forutsetter en bevissthetsutviklig der vi finner frem til balansen mellom naturens økologiske systemer og våre økonomiske behov. I tradisjonell økonomi er pengene blitt et mål som forutsetter vekst for at systemet skal fungere. I økologisk økonomi er pengene et middel til å fordele realøkonomien. Økologisk økonomi bygger på realøkonomiske og økologiske regnskaper som til enhver tid viser samfunnets økonomiske stilling og balansen overfor det økologiske systemet. Disse regnskaper viser hva som er resirkulasjon, hva som er forbruk og sløsing med våre knappe ressurser, hva avfalls- og giftstoffer vil koste for fremtidige generasjoner, - kort sagt hva vi setter inn på og hva vi tar ut av vår økologiske «bankbok» og følgelig hva som virkelig er økonomi. Det finnes overgangssystemer fra dagens tradisjonelle økonomiske system både lokalt, nasjonalt og globalt.

Økologisk økonomi bygger på 3 sentrale punkter:

  • Tenke globalt, handle lokalt
    Lokalsamfunnet gis muligheter til egen økonomisk utvikling gjennom øko-kommuneprosjekter som bygger på lokale menneskelige og materielle ressurser.
  • Økonomisk nytenkning på nasjonalt nivå
    Bruttonasjonalregnskapet erstattes med et økologisk ressursregnskap. Første skritt mot en økologisk økonomi er gjennomføring av et lønnsomt prisfall som gir en økonomisk mulighet til å stoppe de verste forurensningskilder og omdanne resten av industrisamfunnet.
  • Internasjonale avtaler
    Det gjennomføres en internasjonal gjeldssanering, og opprettes en internasjonal verdistandard basert på energi som grunnlag for verdens byttehandel.

Bevisstgjøring

Alt henger sammen i en levende helhet som er underlagt stadig forandring og utvikling. Som mennesker er vi en del av denne prosessen. De faretruende spørsmål vi står overfor kan bare løses gjennom å utdype og utvide vår bevissthet og forståelse/innsikt. Det finnes i dag ideer og handlingsalternativer på mange ulike områder. Dette gir oss et grunnlag for å arbeide sammen, for å lære og forstå hverandres utgangspunkt og stimulere til større kreativitet til det felles beste - et liv mer i samsvar med skaperverkets / naturens fundamentale prinsipper. Ved å la andre få del i disse tanker og handle deretter, kan vi forandre vår livsførsel og jordas livsmiljø, og dermed forbedre vår helse og livskvalitet.

Velkommen til samarbeid !

Vi tar med glede imot dine erfaringer/idéer, forslag til arbeidsoppgaver og økonomisk støtte. Vi trenger hjelp til informasjonsformidling og til å finne fram til kontaktpersoner innen de ulike organisasjoner. Våre kunnskaper må settes ut i praktisk handling på alle plan (innen næringsliv, politikk, jordbruk, helse, økonomi m.m.). Vi må derfor påvirke offentligheten på sentralt og lokalt plan. Med en bred oppslutning vil Fellesrådet kunne nå langt. Derfor - føl ansvar, ta kontakt med oss!

Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø sier

JA til: 
  1. Ansvar for egen helse.
  2. Ansvar for felles miljø.
  3. At hver og en gjør sitt der det er mulig - feier for egen dør.
  4. Giftfri og fullverdig mat.
  5. Bærekraftig ressursbruk.
  6. Solenergi - hydroenergi - bølge- og vindenergi.
  7. Ta vare på jorden for fremtidens generasjoner.
  8. At jorden - GAIA - ikke er vår eiendom - den er til låns.
  9. Forebyggende helsearbeid - giftfri mat og giftfritt miljø.
  10. Større bredde i sykdomsbehandling, hvor både gamle og nye terapier taes i bruk.
  11. Redusert medisinforbruk (erstatte med naturligere midler)
  12. Revitaliserende sykdomsbehandling - helhetsbehandling.
  13. Mindre personbiltrafikk og trailertrafikk.
  14. Mer kollektivtrafikk - mer tog.
  15. Økologisk jordbruk (biologisk dynamisk og biodynamisk).
  16. Helhetstenkning - bevisstgjøring - DU kan gjøre noe.
  17. JA til Verdens Helseorganisasjons Helse- og MiljøCharter.

NEI til:
  1. Kjemiske tilsetningsstoffer.
  2. Giftige plantevernmidler.
  3. Bestråling av matvarer.
  4. Kunstgjødsel.
  5. Mangelfull matvarekontroll (for dårlig kontroll med giftene)
  6. Antibiotika i husdyrhold og fiskeoppdrett.
  7. Gen-manipulering.
  8. Patent på liv.
  9. Spekulativ matvareproduksjon.
  10. Manipulerende markedsføring (villedende reklame).
  11. Medisinmisbruk.
  12. Uhemmet ressursforbruk.
  13. Legeformynderiet.
  14. Overdreven bilbruk.
  15. Ødeleggelse av regnskogene.
  16. Stoffer som ødelegger ozonlaget og endrer klimaet.
  17. Misbruk av energiressurser - olje og gass.
  18. Industri som neglisjerer miljøet.
Vedtektene for Fellesrådet for helse helhet og miljø ser du ved å klikke her.

Fredrik Lütken argumenterte for synspunktene til Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø både gjennom media og ovenfor politikere helt til han selv var godt opp i 90-årene. Dette fremkommer av listen over fremstøt. Et typisk eksempel på denne argumentasjonen er i fremstøt 61, der han påpeker grunnleggende feil i selve måten det moderne samfunnet forstår sine egne problemer på. Se fremstøt 61 ved å klikke her
.