onsdag 11. mai 2011

Kjøpefest og bærekraft

Fremstøt 169. Innlegget ble sendt til Aftenpostn politiske redaktør H. Stanghelle 6. desember 2003. Det ble trykket litt forkortet i Aftenposten 29. desember 2003. De fjernet en setning om økologisk bærekraftig, noe Fredrik Lütken mente gjorde et avsnitt meningsløst. Her er innlegget slik Fredrik Lütken skrev det.


“Regjeringen vil bruke Norges formannskap i FN-kommisjonen for bærekraftig utvikling (CSD med miljøvernminister Børge Brende som leder) som et overordnet policyorgan for bærekraftig utvikling for å sikre at ord blir til handling!'' - lyder det så imponerende (på side 27) i den norske handlingsplanen Agenda 21 på hele 120 sider! Som følge av vedtakene i Johannesburg i 2002.

Vel vitende om at alt det meste av Julegavene - som skaper overforbruk, meget er unyttig og bare kastes - og dertil også all den fetende og ressursødende maten på Julebordene - så langt fra er produsert økologisk bærekraftig ! Og dessuten - på bakgrunn av en lav rente og bedret økonomi som kan friste noen hver til å kjøpe - går regjeringen atpå til ut med en oppfordring til storhandel før Jul - for å skape flere arbeidsplasser! Ja, selv om disse kan bli aldri så kortvarige. Med alt som nå flommer inn over oss av reklame og store vedlegg i avisene, nytter det lite at finansministeren på TV nylig “fossrodde” for å redde regjeringen fra en skandale i uansvarlighet. For det blir nå helt sikkert en rekordartet Julefeiring og handling! Om aldri så galt - til stor glede for mange!

Som Verdens rikeste land, med en levestandard bedre enn noen, har vi - bortsett fra hva Brende & Co har utrettet på kort tid - hittil mest gitt blaffen i å tenke på vårt fremtidige livsmiljø og overlatt nesten all oppretting av våre miljøsynder til våre efterkommere! Når vi f.eks. vedvarende er sinke i omleggingen av landbruket til bærekraftig drift som vel den aller viktigste produksjon - som vi selv har været med på å vedta for å halvere sult i Verden frem til 2015 og sikre et fortsatt liv for alle på denne kloden! Noe vi endog er betrodd å lede og å påse at blir fulgt opp i handling i alle FN-land! Om vi skal bli trodd og hørt burde vi snarest bli et miljø-mønsterland! Det går i hvert fall ikke an fortsatt å subsidiere landbruket med milliarder årlig til tradisjonell ikke bærekraftig drift og anse økomaten som bare kostbare nisjeprodukter! Der hverken mattilsyn eller ernæringsråd har ytret seg anderledes og annonseringen hittil har været lite klargjørende. Så alt for meget av denne kvalitets-maten havner på dyngen!

Med alle støtteerklæringer til den foreliggende handlingsplanen skulle man kunne forvente at ord blir til handling også i eget land som forpliktende lederland! I våre naboland og i Europa forøvrig er økomaten på full fart inn i alle husholdninger! I stedet fremstår vi nærmest handlingslammet og lar humla fortsatt suse med fadeser som nevnte. At vi vedvarende neglisjerer nesten alt det forebyggende - slik at vi faktisk er blitt det sykeste land i vest-Europa med bl.a. mest kreftutvikling, fortsatt har de lengste helsekøene og enorme og bare økende kostnader til vårt helsevesen - der vår skolemedesinske ekspertise fortsatt er enerådende i trygdestøttet sykebehandling - er ikke til å fatte! Hvor lenge skal slik uansvarlighet og galskap få råde - kjære Bondevik!?

Bios Stiftelse

Fredrik Lütken daglig leder