onsdag 11. mai 2011

Økologisk mat - en menneskerett !?

Fremstøt 144. Innlegg sendt til Aftenposten, øvrige media, Regjeringen og Stortinget 10. september 2002. Det ble refusert av Aftenposten.

Til verdenstoppmøtet for bærekraftig utvikling hadde samarbeidsregjeringen den edle hensikt å engasjere Norge som pådriver i FNs handlingsplan fra 1996 om å halvere antallet sultende/underernærte i verden innen år 2015.(Aftenposten 16/8 02) Dette ut fra menneskerettighetskonvesjonens klare fastslåing av at adgang til nok og trygg mat er en menneskerett, og at all mat må produseres på en slik måte at den ikke forringer fremtidig matproduksjon - dvs. at produksjonen er økologisk bærekraftig!

På bakgrunn av at denne handlingsplanen ikke fikk særlig oppslutning blandt de møtende medlemsland er vårt spørsmål: Vil regjeringen allikevel arbeide aktivt for gjennomføring av handlingsplanen? I såfall - hva akter regjeringen å gjøre med vår egen unnfallenhet i økologisk bærekraftig matproduksjon - for å bli troverdig i en pådriverrolle ?

At vi, med vårt lille dyrkbare jordbruksareal, vedvarende skal være sinke i omleggingen til et forsvarlig bærekraftig økologisk jordbruk - med bare 2,5% omlagt hittil (Aftenp. 4/9 02) - kan vi vel som verdens rikeste uhjelpstøttende "foregangsland" ikke være bekjent av!? Ganske særlig om vi skal forfekte bærekraftig produsert mat som en menneskerett!

Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen

Fredrik Lütken - daglig leder


PS. Under henvisning til hva vi tidligere har påpekt av kritikkverdige forhold i helse- og miljøsammenheng (l.og 5.mai, senest 20.aug. d.å.) - sendes også kopi herav både til Regjeringen og til Stortinget v/partiledere. I beste forhåpninger! DS.