onsdag 11. mai 2011

Markedsføring av Økomat i Norge

Fremstøt 189.  Brev til til KSL Matmerk v/direktør Gabriella Dånmark 28. september 2007

"Omleggingen til økologisk bærekraftig matproduksjon har nesten stoppet opp og Mageplask" - lyder det i Ren Mat nr 4 -07 fra OIKOS!

I regjeringens Soria Mora-målsetting om å nå 15% omlagt i 2015 har vi nå halveis bare nådd ca 5% omlagt! Dette i relasjon til FNs tusenårs-vedtak i Johannesburg 2002 om å sikre jordkloden for våre efterkommere gjennom en fremtidig bærekraftig utvikling på alle områder - og konkret at sult og fattigdom skulle bekjempes gjennom bærekraftig matproduksjon og være halvert frem til 2015! Noe alle 191 medlemsland forpliktet seg til å delta i og å gjennomføre globalt - dvs. også i eget land! Endog med Norge ved Børge Brende som første leder i Verdenskommisjonen for gjennomføringen!

Når vi er blitt sinke i gjennomføringen lokalt - både i økomatproduksjon og i målsettingen - og det heller ikke har vært nevneverdig folkeopplysning om hvorfor omlegging efter vedtaket i 2002 - er det litt av en utfordring KSL Matmerk har fått ved nå å bli betrodd markedsføringen! Økomat er jo så langt fra et nisjeprodukt som bare skal nå 15%! Vi bør jo nå 50% omlagt i 2015 som vi har forpliktet oss til! Oppdraget/utfordringen er formidabel! Ja også overfor OIKOS og våre to øvrige bondelag! Ikke minst har Landbruksforvaltningen, vår landbruks- og matminister - ja hele regjeringen, et hovedansvar for at bare ca 1% av den årlige støtten til landbruket på ca 11 milliarder går til fremme av bærekraftig produksjon! Det bør bl.a. skje en reduksjon i vårt store kjøttkonsum!

Hva gjelder økomat er den internasjonalt samarbeidende helsekostbransjen vel den fremste i omlegging/volum fra ca år 1900 å regne - med hovedvekt på øko plantemat - ifølge anerkjent forskning! Norge kom med fra 1950 gjennom Bios, Helios fra 1965. De fleste EU-land er med idag. Forbrukersamvirket Coop har fulgt opp - også internasjonalt med økomatvarer. Matvarehandelen ellers ganske så smått - med noen hederlige unntak som bl.a. Jacobs og Meny i Oslo.

Om forringelse av jordsmonn og matkvalitet gjennom bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler (ikke tillat i økolandbruket) har Bioforsk økologisk forskningssenter, Tingvoll grundig belyst dette - se vedlegg. Dette har vi i Bios stadig tatt opp på årsmøtene i Hydro/Yara som aksjonærer! - se vedlegg. Alt regelverk om kontroll, godkjennelse og fremdrift fåes jo fra Debio, Bjørkelangen.

Forbrukerrådet og Fellesrådet FHHM (vedl) har lenge slått til lyd for at vi, som i flere EU-land, må få et helomfattende forebyggende og opprettende Helsedepartement - innbefattet bl.a. øko-matproduksjon og alternative terapier! Vi ligger så langt efter!

Vi ønsker i alle fall lykke til i dette livsviktige oppdrag for folkehelsen i landet - og står om ønskes gjerne til rådighet.

Vennlig hilsen fra Bios Stiftelse

Dagmar sekretær sykmeldt og Lucas Fredrik Lütken daglig leder.

Vedlegg:
Årsrapport 2006 med PS - Jorbruksoppgjør WTO Økomat media - Bios og Helsekost - Riktig kosthold Bedre helse - Økomatproduksjon v/Bioforsk - Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø - Årsmøter i Hydro/Yara - Heder fra OIKOS - Info LFL og DL om bakgrunn m m.