mandag 9. mai 2011

Helsefag i skolen

Fremstøt 97. "Helsefag i skolen" Publisert i i Aftenposten høsten 1993, efter at helseminister Christie fremmet forslag om nedtrapping av undervisningen.

Det er vel i dag ganske på det rene at vi - av alle kjente dødsårsaker - aller mest spiser og drikker oss ihjel og at manglende kunnskaper omkring ernæring/helse koster samfunnet enorme summer. Ut fra denne kjensgjerning er det uforståelig at Regjeringen vil trappe ned på undervisningen i skolen, noe da også både vår ernæringsprofessor Kaare Norum og vår matekspert Ingrid Espelid Hovig har gått sterkt imot. All sunn fornuft tilsier jo heller en kraftig opptrapping av dette viktige fag i oppvekstårene!

Og hva sier Helsedirektoratet som vårt høyeste ansvarlige faglige organ når det gjelder vår helse totalt?

Når vårt helsebudsjett forlengst har nådd de helt astronomiske høyder og vårt offentlige helsevesen ikke lenger makter å demme opp for all sykeligheten, er det vel på tide at hovedansvarlige kommer på banen. Når skal vi noen gang kunne få litt helseansvarlighet inn i våre tusener hjem, dersom man kutter ned på en forebyggende undervisning i skolen?


Fredrik Lütken, (leder i Bios Venner og Stiftelsen Bios)