mandag 9. mai 2011

Intervju i messen Helse for Alle

Fremstøt 75. "Helse for Alle" messen 8-12 februar 1989. Fellesrådet har stand sammen med Eikstein Forlag.
Artikkel i Helseposten om Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø, med intervju av Fredrik Lütken.


Helhetlig Helse og Miljø

En messe som skal fremme HELSE FOR ALLE er meningsløs om ikke det mest grunnleggende for vårt liv og helse samtidig kommer frem i hele sin bredde og sammenheng. Det sier sekretær i Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø, Fredrik Lütken, til Helseposten. Lütken er en av landets «grand old men» når det gjelder å fremme helse- og miljøopplysning. Fellesrådet har nylig sendt brev til landets fylkeskommuner, økokommunene samt til de politiske partiene, Regjeringen og Stortinget der det oppfordres til å prioritere arbeidet med å gjenopprette og bevare helse og livsmiljø best mulig.

Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø ble etablert i april 1986 med tilslutning fra 33 foreninger, organisasjoner og institusjoner innen helse- og miljøsektoren her i landet. Rådet er fritt og uavhengig av religiøse, partipolitiske, økonomiske eller andre særinteresser og arbeider for å bedre folkehelsen, blant annet gjennom et sunt og fullverdig kosthold basert på fullverdige produkter fra plante- og dyreriket. I formålsparagrafen heter det dessuten at man anser at helse ikke bare har fysiske, men også psykiske og sosiale aspekter, og ser mennesket som en helhet hvor ernæring, miljø, livsførsel og samfunnet som helhet er med på å bestemme hver enkelts helse. Det må være respekten, omsorgen og kjærligheten for alt levende som må styre all menneskelig virksomhet, mener Fredrik Lütken.

Meningsløst uten bredde

Helseposten traff Fredrik Lütken på fellesrådets stand på årets helsemesse på Sjølyst-senteret og spurte ham hva han mente om «Helse for alle '89». - Etter min mening ville en slik messe være meningsløs dersom ikke det mest grunnleggende for vårt liv og helse samtidig kom fram i hele sin bredde og sammenheng. Fellesrådets tilstedeværelse gjør at dette målet blir oppfylt!

- Hvordan arbeider Fellesrådet for å nå frem med formålet sitt?

- Det er selvsagt viktig at kunnskapene våre må kunne settes ut i praktisk handling både innen næringsliv, politikk, jordbruk, helse og økonomi for å nevne noe. Vi må derfor forsøke å påvirke offentligheten på sentralt og lokalt plan for å få den nødvendige oppslutningen. Lütken forteller at man nylig har sendt brev til de kommunene som er med på det statlige øko-kommuneprosjektet, til samtlige fylkeskommuner samt til alle politiske partier og til Regjeringen og Stortinget. I brevet oppfordrer man til økt prioritering på de hovedområdene Fellesrådet arbeider med: Natur- og ressursforvaltning, biologisk/helhetsbehandlihg, menneskelig utvikling og helhet samt økologisk økonomi.

- Brevet er en oppfølging av en henvendelse som vi gjorde til en rekke statlige organer i 1987 hvor vi informerte om Fellesrådets arbeid. I et svar fra Miljøverndepartementet heter det at man er interessert i et videre samarbeid med oss fordi, som det heter: "De tanker og ideer som Fellesrådet nevner, er svært interessante og på flere områder sammenfallende med arbeidsoppgaver som er viktige i Miljøverndepartementet i årene fremover."

Viktig med videreformidling

Fredrik Lütken understreker at arbeidet i Fellesrådet er helt avhengig av at man når ut med informasjon for å bevisstgjøre og finne fram til kontaktpersoner innenfor de ulike organisasjonene.

- Vi ønsker å bevare og helst bedre livsmiljøet for kommende slekter. Dette kan kanskje gå ut over individets og samfunnets kortsiktige interesser og kanskje også senke vår levestandard slik vi i dag oppfatter den. Likevel må det gjøres for å stoppe en livsform som gir stadig mindre igjen i form av livskvalitet, sier enengasjert Fredrik Lütken.

Lütken er også en av de drivende kreftene bak Bios Stiftelse, - en av medlemsorganisasjonene i Fellesrådet. Stiftelsen er etablert av gamle og tidligere Bios-aksjonærer gjennom organisasjonen "Bios Venner". Formålet er å følge opp målsettingen til Bios om en bedre folkehelse gjennom et mer helseriktig kosthold ifølge ernæringsforskningen.