onsdag 11. mai 2011

Matkontroll og tilsyn

Fremstøt 134 Trykket på debattside i Aftenposten 6. august 2001.

Av Fredrik Lütken, daglig leder Bios Stiftelse

Foranlediget av en ESA-kritikk til Tines melkekontroll (Aftenposten 2.7.01) er fagsjef Stine Sem i Forbrukerrådet “svært skeptisk til at den norske næringsmiddelkontrollen hører inn under et departement som også forvalter næringsinteresser innen matproduksjon.” Det svekker troverdigheten til næringsmiddeltilsynet at etaten er underlagt Landbruksdepartementet. Dermed risikerer vi at næringsinteressene til landbruket kommer i veien for hensynet til folks helse. ”Dette har EU langt på vei ryddet opp i - og nå er det på tide at det samme skjer hos oss” sier fagsjefen. Forøvrig godt støttet av rådets leder dir. Per Anders Stalheim som over en helside i VG (7.7.01) endog ser det nødvendig med et eget forbrukerdepartement til vern om forbrukerne!

Hva gjelder mat og helse, må man jo undres over at Norge er blitt sinke i Europa i produksjon av økomat iflg. Aftenposten (24.2.01) og vel er eneste vestlige land som ikke ser noen helsemessig gevinst i økomaten - som bare såvidt er kommet litt inn i dagligvarehandelen. Her er man bare opptatt av pris på alt det tradisjonelle - unntatt forbrukernes egen organisasjon Coop, som nå også har gått inn for økomat, endog i internasjonalt samarbeide - i konkurranse med helsekosthandelen! Stortingets forsiktige målsetning om å nå 10 % i omlagt areal i år 2010 er ønsketenkning med den holdning vi har til økomaten i dag. Jfr. de mange helsemessig intetsigende helsides annonser med de grønne avfallscontainere for glass! Dette mens man nå i EU er i full gang med omleggingen av landbruket av både helse- og miljømessige grunner. Med Tyskland i front - og her med De Grønne i ledelsen av et nytt departement for forbrukervern og landbruk - som går inn for en radikal reduksjon av kjøttproduksjonen og en omlegging av alle støtteordninger til landbruket for å stimulere det økologiske jordbruk! Jfr. Aftenposten 13.1.01.

Det er virkelig å håpe at Forbrukerrådet med sin ekspertise kan bidra til å vekke våre politikere til en mer helhetlig opprettende helse- og miljøpolitikk med bl.a. økolandbruk og økomat som tema i den forestående valgkamp. Ja, i det hele tatt om hvordan vi skal komme ut av den helse-elendighet vi befinner oss i med endeløse budsjettoverskridelser - uten synlige resultater. Alternativet til et nytt forbrukerdepartement - og enda mer byråkrati - kunne jo være å flytte Næringsmiddeltilsynet og kontrollen inn under Helsedepartementet - tilført den nødvendige ekspertise. Hva sier forøvrig vårt statlige råd for ernæring på 12 om økomaten og vårt vedvarende store ressursødende kjøttforbruk!?

Den internasjonalt samarbeidende helsekosthandelen har nå i snart hundre år slått til lyd for den fullverdige økologiske plantekostens suverene betydning for vår helse (Reformkost/ healthfood) - på anerkjent forskergrunnlag! Måtte det norske økolandbruk - nå i regi av det nye landsomfattende økologiske landslaget Oikos - få støtte ved prioritering i overføringene - i det minste så vi kan følge med utviklingen i EU! Eller må vi ha både et nytt grønt parti og et nytt departement med egen statsråd for å komme videre! Ja - hva sier våre politikere?