onsdag 11. mai 2011

Forbrukerrådet om Bærekraftig produsert mat

Fremstøt 159 Brev til Bios Stiftelse ved Fredrik Lütken fra Forbrukerrådet 2. juni 2003.

Angående Bærekraftig produsert mat

Vi takker for brev fra Bios stiftelse ved Fredrik Lütken, og viser til diverse telefonsamtaler knyttet til problemstillinger rundt miljøvennlig produksjon av mat, helse og ernæring.

Vi vil først fortelle at Forbrukerrådets seksjon for mat og miljø er opprettet med tanke på å kunne samkjøre og intergrere problemstlinger knyttet til helse, med det som har med miljømessige konsekvenser på kort og lang sikt. Bærekraftig matproduksjon er derfor svært sentralt for både vår seksjon og for Forbrukerrådet. I april arrangerte vi til og med et internseminar for å engasjere og bevisstgjøre alle de ansatte på hvorfor bærekraftighet må være veien videre for oss alle. Forbrukerrådets styre har da også foretatt et vedtak mars 2002 der det slås fast følgende:

"Forbrukerrådet ønsker å bidra til at forbrukermønseret endres i retning av bærekraftig utvikling, og skal jobbe for å integrere hensynet til bærekraftig utvikling i arbeidet i alle deler av organisasjonen". Vedtaket følges vedlagt.

Når det gjelder produksjon av mat, om den er fra land eller hav, så er bærekraftig matproduksjon et svært viktig tema. Forbrukerrådet fokuserer på problemstillinger knyttet til økologisk mat og debatt knyttet til kortreist mat (der ikke bare produksjonsprosess vurderes men også transport fra produksjonssted til der maten selges til forbruker). Vi søker å se helhetlig på spørsmål knyttet til genteknologi, og vi etterspør redelighet i markedsføring og informasjon til forbruker om sammenheng mat og helse og mat og miljø.

Vi ønsker at økologisk mat ikke bare skal være en dyr nisjeproduksjon for de spesielt interesserte, men at alle de forbrukere som ønsker mat som er produsert på en slik måte kan både finne maten der de bor, og til en pris som ikke er avskrekkende høy.

Vedlagt følger våre mål knyttet til økologisk mat. Det er også mulig å gå inn på våre hjemmesider, via delen om mat og få frem siste årsrapporten fra seksjon for mat- og miljøarbeid. Adressen dit er: www.forbrukerportalen.no. (I mars 2011 fungerer denne linken fremdeles. Velg Mat og så Økologisk. Da kommer du til en side som sist ble oppdatert i september 2007. Her er en link til en side fra 2007 hos OIKOS. På roten av OIKOS hjemmeside ser vi at det er god aktivitet. Når Forbrukerportalen selv ikke er aktiv med økologisk mat burde den kanskje ha linket direkte til roten av OIKOS' hjemmeside i stedet for å gi inntrykk av at de selv er aktive.)

Vi har også satt i gang et prosjekt der vi har etablert syv grupper med vanlige mennesker rundt om i landet. Disse forbrukerpanelene skal diskutere saker som har med mat og matpolitikk å gjøre. Vi ønsker å involvere lekfolk (uten kommersielle interesser knyttet til produksjon, import og omsetting av mat) for å få bedre kontakt med bredden i forbrukersynspunkter knyttet til mat. Disse synspunktene vil vi også informere om på våre hjemmesider og på annen måte. I hvilken grad spørsmål om økologisk mat er av så stor interesse at det vil være et hovedtema, gjenstår å se.

Forbrukerrådet arbeider også internasjonalt med matpolitiske spørsmål slik som merking av genmodifisert mat, økologisk mat og behov for å få fokus på riktige sammenhenger mellom mat og helse ut til befolkningen. Vi arbeider for å påvirke EU-kommisjonen sammen med våre europeiske kollegaer, og mot FN systemet sammen med Consumers International. Vi vil bare opplyse om at bærekraftig matvaresystemer står høyt på den internasjonale dagsorden, men at det ikke er å komme bort fra at det er vanskeligere å få gjennomført noe i praksis enn det er å komme med resolusjoner. Forbrukerrådet arbeider for at også miljøkostnader ved transport skal synliggjøres slik at prissetting på varer blir riktig også når miljøregnskap skal utarbeides.

Til sist vi bemerke at vi er opptatt av å få åpenhet om de beslutninger og faktorer som påvirker vår mat (import og/eller hjemmelig produksjon). Prinsippielt mener vi at det er vesentlig å skille fag og politikk slik at vi vil arbeide for at ikke hensyn til næringsinteresser skal overstyre forbrukerhensyn på matfeltet, enten det dreier seg om mat eller miljø.

Vi er takknemlig for å få tilbakemedlinger fra forbrukere og interesseorganisasjoner. Ta gjeme kontakt dersom det skulle være noe mer.

Vennlig hilsen for Forbrukerrådet

Stine Sem seksjonsleder

Det er vedlagt 11 sider som viser Forbrukerrådets gode intensjoner om å jobbe for bærekraftig utvikling. Disse sidene står i ringpermen.