mandag 9. mai 2011

Seldrap og dyreavliving generelt

Fremstøt 77. Innlegg sendt til samtlige media 16. februar 1989.

Til redaksjonen - politisk avdeling

Om seldrap og dyreavliving generelt

Oppi alt det grusomme som nå kommer for dagen om avliving av dyr - og hvor humant og skånende det sikkert gjøres på slakteriene omkring, må det være tillat med noen refleksjoner.

Hvorfor dreper vi og tar dyrs liv ? For bl.a. å opprettholde tradisjonelle næringer, heter det så tungtveiende. Med hånden på hjertet, finnes det egentlig lenger noen forsvarlig grunn til eller unskyldning for å ta liv i det hele tatt ?

At vi har ødelagt den selvregulerende/økologiske balanse i vårt dyreliv - som vi også langt på vei har gjort det med vårt livsmiljø ellers - gir oss egentlig ingen annen grunn til å ta liv enn i selvforsvar, og at vi nå er nødt og pliktig til å tre inn i våre avlivede rovdyrs rolle for regulering/bevaring av de artene som er igjen. Det finnes ellers ingen holdbar grunn til å ta livet av våre medskapninger - hverken etiske, moralske, ressursmessige og ernæringsmessige grunner for å gjøre det. At vi nå i en periode av vårt liv her på Jorden, i noen ti-tusen år kanskje, siden vi fant opp ild og varme - har mesket oss på våre medskapningers bekostning er ikke lenger noen holdbar begrunnelse for at vi skal fortsette med dette. Så meget mer som ernæringsforskningen forlengst har slått fast at kjøtt nærmest er mindreverdig og tungfordøyelig føde. Og videre at både våre tyggeredskaper og hele vårt fordøyelsessystem ellers indikerer at vi skulle være plante-etere. Slik vi var det i tidligere tider, fra begynnelsen av. Noe som bl.a. er slått fast av den amerikanske legeforening. I den fullverdige plantekosten finnes nemlig alle de i dag oppdagede livsnødvendige næringsverdier - og dertil også de ennå ikke oppdagede!

Som eneste land i verden var vi teoretisk et stykke på vei i 1976 da et enstemmig Storting - gjennem en ernæringsmelding - besluttet å trappe ned vårt kjøttkonsum til det halve. Uten at det har skjedd noe i denne ønskede retning. Snarere tvert imot. Vi bare gafler i oss mer og mer - uten tanke på skadevirkningene.

På miljøsiden måtte vi oppleve både Tschernobyl, skogsdød, ørkendannelse og all forurensningen med fisk-og seldød rett innpå oss før vi nå kanskje omsider vekkes til handling. Vårt store ressurskrevende husdyrhold og tradisjonelle jordbruk er jo også en av hovedårsakene til overgjødslingen og forgiftningen av våre vassdrag og livet i havet omkring oss. Men må vi kanskje oppleve enda mere grusomme oppdretts- og avlivingsmetoder - og høre enda mere argumenter for alternativt jordbruk, for å forstå nødvendigheten av en reduksjon av alt dyrehushold og overgang til et mere forsvarlig økologisk jordbruk som både bevarer jordsmonnet, høyner produkt-kvaliteten og ikke forgifter miljøet, drikkevannet bl.a.

Og hvorfor skal nå bare de ubehjelpelige pattedyrene i havet skånes - og ikke like meget alle dyrearter ellers på denne kloden vår ?

Hvor står egentlig vårt presteskap i denne forbindelse - når ernæringsekspertisen ikke blir hørt ? Du skal ikke slå i hjel, står det jo i skriften. Det må da gjelde alle våre medskapninger - selv om disse kanskje har fått utlevert litt mindre hjernemasse enn oss tobente ! Følelseslivet er såvidt vites det samme !

Vi trenger vel egentlig ikke mere viten for å forstå at vi nå faktisk er nødt til å ta skjeen i en annen hånd for i det hele tatt å kunne leve videre på denne jord - der nå allerede så alt for mange dør av sult, fattigdom og kanskje mest på grunn av ren uvitenhet! Ja, hvordan kan vi i vår støtte til u-land forsvare å overføre vårt tradisjonelle landbruk med både husdyrhold, kunstgjødning og sprøytemidler som mest fører til både utarming av næringsgrunnlaget og til mindreverdige produkter! Vi kunne her i landet livnære oss selv godt det meste av året - om vi ikke lot det meste av vår avling gå til dyreoppdrett! Et land som Danmark ville antagelig kunne brødfø nesten 10 ganger så mange mennesker, og holde disse vesentlig friskere, ved en radikal nedtrapping av ressurskrevende dyreoppdrett og ved overgang til biologisk/økologisk jordbruk !

Hvor står våre bondeorganisasjoner, våre helsemyndigheter, våre politikere og ikke minst våre helse- miljøpolitiske hovedansvarlige for gjennemføringen av "en bærekraftig utvikling" i vårt eget land i denne problemstilling ?

Av regjeringen bør vi vel nå kunne forvente en begrensning og snarlig forbud mot all den for vårt land uverdige pelsdyrnæringen, og ellers redusere felling av alt vilt til det strengt nødvendige for gjenoppretttse av den økologiske balanse så langt det er mulig. Videre at vi i vårt landbruk - gjennem bl.a. subsidiering efter næringskvalitet - snarest får trappet ned vårt husdyrhold til minst det halve (som vedtatt i 1976 og som oppfølgingsmelding endog i 1981 ), samtidig som vi legger om vårt tradisjonelle jordbruk til et helse- og miljøvennlig økologisk - biologisk sådant, som all sunn fornuft tilsier!

Med bakgrunn bl.a. i de enorme kostnadene vi allerede har innen helse- sosialsektoren - uten at vi som folk er blitt noe friskere - og de minst like enorme ukjente kostnadene vi står overfor i oppretting og bevaring av hele vårt livsmiljø, forventer vel nå folk flest i god tid før valget å få klarhet i hva såvel regjeringen (dvs. AP) som de øvrige partier har å stille opp med for å gjøre Norge til det mønsterland vi efter Brundtland-raporten vel egentlig plikter å bli !

Stiftelsen Bios - for fremme av folkehelsen

ved Fredrik Lütken