tirsdag 10. mai 2011

Brev til den nylig oppnevnte Verdikommisjonen

Fremstøt 124. Brev til den nylig oppnevnte Verdikommisjonen ved leder Hanne Sophie Greve

Oslo 5. februar 1998

Gratulerer - og til lykke med lederjobben !

Vedrørende ernæring - helse - miljø og livsstil generelt.

Undertegnede (81) har sammenhengende fra 1950 av været engasjert i forebyggende/opprettende arbeid i ernæring-, helse- og miljøsammenheng, og tør herved på vegne av Stiftelsen håpe på at Verdikommisjonen vil engasjere seg i og bidra til en offentlig bevisstgjøring og ansvarsmobilisering i denne, vel i sannhet livsviktige sak. Særlig viktig nå da sykdomsbildet og elendigheten ellers - med stoffmissbruk bl .a. - bare forverres, og kostnadene til reparasjon og bekjempelse sprenger alle budsjettrammer. At vi idag nærmest står maktesløse overfor en livsstilsykdom som kreft, at nå hver tredje av oss skal rammes (i 1950 hver femte!), at stadig flere unge rammes - også av hjerte - karlidelser - sier vel sitt!

Stiftelsens primære formål har fra etablering i 1985 av været på fritt grunnlag å følge opp helsekostfirmaet Bios' informasjonsvirksomhet om den fullverdige plantekostens betydning og fordeler for vår helse. Gjennom det nasjonale og internasjonale samarbeidet i helsekostbransjen - med bl.a. 14 land i Europa - og videre deltagelse i Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø (etabl.1986) må siktemålet være:

"En helhetlig forebyggende/opprettende helse- miljøpolitikk omfattende alt som påvirker vår helse i videste forstand - vårt indre miljø, vår livsstil generelt og vårt ytre miljø, naturen, jordsmonnet - hele vårt livsgrunnlag. Det må også legges vekt på at anerkjente alternative terapier, forebyggende tiltak og helserådgivning blir integrert i behandlingstilbudene fra vårt helsevesen."

Til støtte for Verdikommisjonens eventuelle engasjement oversendes hermed vedlagt:

  1. Definisjonen av Helsekost - vedtatt i 1978 ved etableringen av Helsekostbransjens Leverandørforening - også gjeldende for Helsekostbransjens Detaljistforbund etablert 1986.
  2. Bios-info om Riktig Kost - Bedre Helse, hvorfor helsekost, historikk, 10 mat-vettregler og enkle meny-tips.
  3. Definition of health products - vedtatt 1982 i årsmøte for det Europeiske Helsekost Leverandør- Produsentforbund .
  4. Info om Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø i 6 hovedpunkter:
    Helhetstenkning, Miljø-økonomi , Resursforvaltning, Økoloqisk jordbruk, Vitalkost, Helhetsterapi .
  5. Vedtekter for Bios Stiftelse og Bios Venner - vedtatt 1988.

    Videre debatt-innlegg v/Stiftelsen fra senere tid:
  6. 16/10 -96 i VG på Verdens matvaredag: "Naturbestemt føde ?".
  7. 6/10 -97 i Aftenposten om "Økologisk landbruk" - som oppfølgende til Sissel Hansens innlegg i Aftenp. 28/7-97. (Hun er forsker ved Norsk senter for økologisk landbruk, Tingvoll.)
  8. 22/ 10 -97 - brev fra Helsekostbransjens Detaljistforbund. til vår nye Regjering og nye Storting m.fl. om "overføringene til landbruket og folkehelsen" med referanse til undertegnedes innlegg i debatten 6/10 -97 bl.a.
  9. 15/12 -97 til media (NTB bl.a.) om "Økomat - Norge vedvarende sinke?"
  10. 10/1 -98 til media /NTB om "Verdikommisjonens oppgave! "
  11. 12/1 -'98 - svarbrev fra Statsministerens kontor til Helsekostbransjens Detaljist forbund. Obs: Henvendelser til regjering og storting efter 1950 fra bransjehold er alltid blitt høflig besvart, men aldri blitt fulgt opp!
  12. 28/8 -97 Brev fra SVs stortingsgruppe med dok. nr. 8:19 om SVs forslag til økt satsing på økologisk landbruk - ble nedstemt i stortingsmøte 6/3 -97 !
Vi håper at Verdikommisjonen vil følge opp. I alle fall, tvi-tvi med jobben !

Beste hilsen Bios Stiftelse

Fredrik Lütken