tirsdag 10. mai 2011

Sykehuskøene og kriminaliteten

Fremstøt 99. Innlegget ble sendt til Aftenposten 14. juli 1995.  Sendt til alle media efter at det ble refusert av Aftenposten.

Ved valget denne gang er det vel de lange sykehuskøene og den bare tiltagende kriminalitet som bekymrer folk flest aller mest. Arbeidsløshet og miljøødeleggelser er ille nok, men at man nå for alvor skal måtte begynne å frykte for eget liv og alt man har er skremmende. For uansett hva som settes inn av ressurser, og hvordan man enn forsøker å demme opp og prioriterer, blir jo situasjonen bare verre og verre ifølge våre media. Noen hver må kunne stille spørsmål om årsak og hva som gjøres galt eller utilstrekkelig når ikke en gang vårt største ansvarlige parti, med korrektiv fra de øvrige, klarer å se løsninger som kan demme opp og snu denne forferdende utviklingen.

Man snakker om holdningsendringer og utbygging av flere anstalter for rehabilitering og rekonvalesering. Ja, endog om å forebygge. Og her er vi vel ved sakens kjerne. Gjøres det egentlig noe effektivt i forebyggende retning så det monner - før det er for sent? Forstår vi eller lærer vi egentlig noe særlig om følgene av alt det gale vi gjør eller utsettes for helt fra morslivet av. Lærer vi i det hele tatt i oppvekstårene tilstrekkelig om å leve og tilpasse oss vårt samfunn i år 2000 - slik at vi ikke havner i den ene eller andre køen, eller i begge!

Med foreldre som mest er opptatt i jobb idag, og som oftest selv heller ikke har noe særlig å lære fra seg, er det da ganske klart at det meste forebyggende og holdningsskapende må læres i barne- og ungdomsskolen i tillegg til de vanlige fagene. For eksempel tidligst mulig lære å styrke immunforsvaret for å forebygge sykdom generelt. Og så efter modenhetsgrad få inn med skjeer alt som kan bidra til et sunt, meningsfylt og samfunnsgavnlig liv. Uten å gå i detaljer kan det bare vises til forskningen på alle felter i de seneste ti-årene: Om helsetjenlig mat og drikke, om all skade og sykdom ved røyking, alkohol, narkotika, doping m.v., om skolemedisin, alternativ medisin, økologi, høyverdig produksjon i jordbruket, natur- og ressursforvaltning, om øding av ikke fornybare ressurser, miljøansvar, miljøavgifter. I samfunnsfag om våre adferdslover og regler, om alt som fører til kriminalitet og vold, våre drifter, vårt seksualliv, om livstruende og kroniske sykdommer og deres årsak. Under kulturfag ikke å forglemme alle former for livsutfoldelse for "en sunn sjel i et sunt legeme". Et motto som vel ikke særpreger toppidretten idag som for utøverne nærmest er blitt et levebrød. Men som utvilsomt er fin drahjelp for det langt viktigere - mosjons- og breddeidretten - der det viktigste bare er å delta!

God hjelp til en bedre livsstil hadde det vel også vært om religionsundervisningen kunne bli noe mere tilpasset vår tid. Ta bare det viktige bud: Du skal ikke slå ihjel. Når forskningen forlengst har slått fast at ressursødende tungfordøyelig kjøtt og flesk ikke lenger gavner helsen, kunne dette kanskje føre til en holdningsendring over for våre husdyr og et langt mere formålstjenlig jordbruk! Vi bør vel helst ikke ta liv annet enn i ytterste nød i selvforsvar. At vi, efter å ha avlivet våre rovdyr, må regulere viltbestanden ved jakttillatelse er vel dette ikke til å komme forbi.

Av forebyggende innsats idag er det illevarslende at regjeringen for en tid siden ville kutte ned på det lille som er av undervisning i skolene om kosthold. Det er heller ikke lenge siden at regjeringen i en melding nærmest ville forby alternativ medisin/terapi. Noe som langt på vei er sidestillet skolemedisinen ute i Europa idag!

Man må i det hele tatt kunne spørre om der finnes politisk vilje og et ansvarlig parti som ser alvoret i situasjonen. At det må gjøres noe langt mere effektivt enn bare å bruke ressurser til vårt rettsapparat og helsevesen, til mere politi og helsepersonell. Og komme med forbud mot alt det gale vi gjør som vi er flasket opp med fra barnsben av - og aller mest har tatt efter våre foreldre! La oss velgere i hvert fall få vite om vi har et fremtidsrettet parti som i sin barne-, ungdomsskole- og mediapolitikk har programfestet noe helhetlig forebyggende og holdningsendrende så det monner - til beste også for våre nye landsmenn. Noe som helt sikkert vil lønne seg på litt sikt! Vi må ikke bli likegyldige og føle at vi gir vår stemme til bare noe halvgodt!


Signert Fredrik Lütken
Pensjonist, leder i Bios Stiftelse, styremedlem i Forum for Helse og Miljø
Tidligere: Daglig leder i a/s Bios, formann i Helsekostbransjens Leverandørforening og sekretær i Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø.