onsdag 11. mai 2011

Økologisk/bærekraftig landbruk og produksjon av øko-mat i Norge

Fremstøt 163  Brev til til Senter for økologisk landbruk på Tingvoll datert 26. august 2003.

Vi viser til telefonsamtale forleden med informasjonskonsulent Anita Marlene Land og takker så meget for tilsendte argumentliste for økologisk landbruk og årsmeldingen for 2002 som ga oss mange nyttige informasjoner om NORSØKs virksomhet - og trygghet for at vi fortsatt er på rett veg i egen virksomhet.

Som det ble ytret ønske om følger vedlagt: Definition of Health Products som ble vedtatt av the European Health Product Manufacturers årsmøte i Brighton 18. April 1986 som gjeldende prinsipper/retningslinjer for produksjon og frembud av produkter i helsekostbransjen i Europa. Til nærmere orientering startet faktisk komitearbeidet for en felles definisjon opp efter forslag fra Norge i EHPMs årsmøte i 1978 ved undertegnede som første formann i den da nyetblerte Helsekostbransjens Leverandørforening. Forslaget (utfordringen) var den under stiftelsesmøtet i 78 vedtatte norske definisjonen av helsekost som var utarbeidet meget som et svar på Statens Ernæringsråds krav om en redegjørelse/begrunnelse for betegnelsen "helsekost" i relasjon til den tradisjonelle norske maten som Ernæringsrådet hittil hadde gått god for helsemessig sett! Såvel den norske som den internasjonale definisjonen innbefatter alt av kosttilskudd, naturmidler og det som idag går under betegnelsen økomat - uten at Ernæringsrådet eller Nærinsmiddeltilsynet hittil har erkjent denne produktgruppen som noe helsemessig bedre enn den tradisjonelle ikke bærekraftige! Det gjelder jo også å sikre grunnvannet og alt drikkevann! I bærekraftbegrepet ligger det også en kraftig reduksjon av den nåværende store ressursødende oppaling av dyr til slakt!

Hva gjelder våre anstrengelser for en fortgang i omleggingen til bærekraftig landbruk her til-lands vedlegger vi kopi av vårt siste fremstøt til Aftenposten debattredaksjon datert 21.08.03 med utfordring til FNs nye leder for bærekraftig utvikling i Verden, miljøvernminister Børge Brende - og hører vi gjerne NORSØKs syn/holdning i saken?

Vi hører også gjerne fra NORSØK om Norsk Hydros for oss noe uforståelige og vedvarende oppfatning av bærekraftig landbruk - når de både gjennom en miljørapport fra 2001 og en ajourført nyutkommet bok-utgave av Hydroforskerne O.C.Bøckman, M. Lægreid og O.Kaarstad førsteutgave fra 1990: Agriculture Fertilizers & the Environment - fastholder at Hydros mineralgjødsel riktig brukt bevarer jordens fruktbarhet på sikt! Se Miljørapporten 2001-Agri-Bærekraftig landbruk på web-siden (Eksisterer ikke i 2011) http://www.hydro.com/no/about/qlobal_commitment/environment/reports/sustainable.html

Av hensyn til bl.a. vår egen omlegging av landbruket til bærekraftig drift er det viktig å få full klarhet i dette.

Med vennlig hilsen fra Bios Stiftelse

Fredrik Lütken, daglig leder

Vedl:
  • Kopi av brev til Aftenposten 21.08.03 utfordr.til Børge Brende med alle vedlegg.
  • Litt Bios-historie med bl.a. definisjon av Helsekost.
  • Defination of Health Products (vedt.1986)
  • Fremlegg om kunst-/mineralgjødsel v/Hydros årsmøte 1991, senest i 03