onsdag 11. mai 2011

Forbrukerpanel - vårt nye matråd ?

Fremstøt 151 Denne artikelen ble trykket i Aftenposten 11. mars 2003.

Av Fredrik Lütken, daglig leder, Bios Stiftelese

Som verdens rikeste utenforland har vi klart det utrolige - å bli det sykeste land i Vest-Europa. Vi leder fremdeles i hjerte- karsykdommer og verst av alt i utviklingen av kreft. Dette samtidig som vi ligger på topp i bruk av penger og ressurser til å demme opp for all elendigheten! Vi har ennå de lengste køene for behandling i vårt skolemedisinske helsevesen - som fremdeles har monopol på trygdestøttet sykebehandling. Dertil er vi vedvarende sinke i omleggingen av vårt landbruk i økologisk bærekraftig retning. Bare 2,5 prosent omlagt hittil av forpliktet 100 prosent ifølge FNs handlingsplan mot sult i verden! I all forvirring omkring alt vi gafler i oss av mat og drikke, ser Regjeringen det nå formålstjenlig å få matråd fra 63 interesserte forbrukere (matsynsere) fra alle kanter av landet gjennom i alt syv forbrukerpaneler. Som om ikke Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, Forbrukerrådet, Landsforeningen for kosthold og helse og ikke minst vårt nye utvidede næringsmiddeltilsyn skulle være betryggende nok for en helsetjenlig matpolitikk. Ganske særlig når helseministeren nå blir øverste faglige sjef for dette nye Statens mattilsyn!

Når våre folkevalgte ikke har forstått sitt ansvar her bedre enn at vi skal nå 10 prosent av vårt jordbruksareal omlagt til bærekraftig drift i 2010, og at vi først om “hundre år” vil kunne oppfylle vår nasjonale plikt som medvirkende i FNs handlingsplan mot sult - er det mulig å forstå Regjeringens rop om hjelp fra forbrukere flest om en bedre matpolitikk enn dagens så utvilsomt ganske sykdomsfremmende!

Skal forbruker- matrådpanelene ha en mening, må de i det minste vekke regjering og folkevalgte til handling her - slik at der blir drevet skikkelig folkeopplysning om den økologiske bærekraftige matproduksjonens varige betydning for både helse og miljø (omfatter bl.a. reduksjon av ressursødende og helse- miljøskadelig kjøttproduksjon!) - og dessuten slik at økomatproduksjonen blir prioritert i støtteoverføringene til vårt landbruk. Vel å merke må økomaten bli overkommelig i pris for enhver husholdning!

Forbrukerpanelene utfordres herved!