fredag 6. mai 2011

Hvordan gjøre det bedre i helse- sosialsektoren

Fremstøt 43. Åpent brev til Regjering, Storting og alle media 12. september 1985.
Det ble trykket i Aftenposten 23. september under overskriften “Hvordan kan vi bedre helsen ?”


Oslo 12/9 1985

Til Regjering og Storting

I kravet om øket innsats på helse- sosialsektoren, kom det under valgkampen lite frem om hva man aktet å satse på det forebyggende plan - for å få stanset det nåværende pengeskred. Fra en 1/4-part av statsbudsjettet i 1981 og en 1/3-part i 1985 - hele 77 milliarder - må man kunne spørre om hvor man havner om fire nye år, dersom man nå ikke snart gjør noe skikkelig også på det forebyggende plan.

Det er idag ganske på det rene at det meste av vår sykelighet skyldes feil/mangelfull kost. Man snakker om bedre livsstil og miljø. Og gjennom eget miljøverndepartement har vi såvidt begynt å ta vare på vårt ytre miljø - naturen, drikkevannet, luften, jordsmonnet osv. Men hva med vårt indre miljø. Hva er der gjort for å rette opp vår skralle helse og få slutt på endeløse køer ved våre sykehus og øvrige institusjoner.

Som det første land i verden med en ernæringsmelding i 1976 og en oppfølgingsmelding i 1981, burde vi jo egentlig ligge godt an. Men svært lite har skjedd. Noen skarve millioner til helseopplysning i de senere år er bare som dråper i havet. Og nå to millioner til trimaksjon er vel ment, men vil neppe hjelpe særlig - i relasjon til hva ernæringsforskningen klart sier oss det idag - at vi mest spiser oss ihjel !

Signaler fra statsråd Heløe om nå å prioritere det forebyggende - er oppmuntrende (med bl.a. rådgivende ekspertise og forhåpentlig snart nordisk regelverk for helseprodukter). Men hva akter Regjering og Storting med sosialkomite å satse i fortsettelsen når det gjelder utdannelse på området ernæring- helse, og folkeopplysning her så det monner - i TV bl.a. Selvsagt må innsatsen på det forebyggende plan ellers (alkohol, tobakk, narkotika) gå hånd i hånd. Men det hittil mest forsømte, våre spisevaner og selve kosten som det helt grunnleggende for både vår helse og livsstil forøvrig - hva akter Regjeringen å gjøre her. Man må engang forstå at der også må satses på det forebyggende om vi ikke skal havne helt utfor stupet. Hva f.eks. med å satse bare en av de 77 milliarder ?


Fredrik Lütken
helsetrimmer !