fredag 6. mai 2011

Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø Vedtekter

Du kan lese om Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø under fanen Helse Helhet Miljø.

Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø Vedtekter
FHHM's vedtekter ble vedtatt 25. januar 1986

§ l: Formål

Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø (heretter kalt Rådet) er et samordnende, ideelt organ for helse- og miljøpolitiske organisasjoner i Norge. Rådet er fritt og uavhengige av religiøse, partipolitiske, økonomiske eller andre særinteresser og arbeider for å bedre folkehelsen, bl .a. gjennom et sunt og fullverdig kosthold, basert på fullverdige produkter fra plante- og dyreriket. Rådet anser at helse ikke bare har fysiske, men også psykiske og sosiale aspekter og ser mennesket som en helhet, hvor ernæring, miljø, livsførsel og samfunnet som helhet er med å bestemme hver enkelt persons helse.

Rådet ønsker å påvirke samfunnsstrukturene, slik at en mer helsefremmende livsstil blir mulig for alle. Blant annet ønsker Rådet at norsk landbruk i hovedsak skal baseres på økologisk forsvarlige prinsipper, istedenfor bruk av giftige kjemikalier og kunstgjødsel. Regelverk og produktkontroll må tilpasses folks ønske om mest mulig giftfrie og høyverdige varer. For folk som allerede er syke, må et bredere spektrum av behandlingstilbud stå til rådighet. Rådet vil særlig legge vekt på terapier og forebyggende tiltak, som tar sikte på å styrke organismens egen evne til å motstå og overvinne sykdom og skader, slik at disse blir en integrert del av behandlingstilbudet i vårt helsevesen.

For å nå målene vil Rådet drive opplysningsvirksomhet, påvirke lovgivende myndigheter, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, organisasjoner, grupper og enkeltpersoner som arbeider bl.a. innen ernæring, jordbruk, industri, medisin og terapeutisk virksomhet.

§ 2: Medlemskap

Alle grupper og foreninger som ønsker å arbeide etter disse formål, kan bli medlem. Privatpersoner og firmaer som ønsker å støtte Rådets arbeid, kan knyttes til organisasjonen som støttemedlemmer uten stemmerett. Medlemsorganisasjonene kan oppnevne en representant med personlig vararepresentant til Rådet. Medlemskap skal godkjennes av Arbeidsutvalget.

§ 3: Kontingent

Medlemsorganisasjonene betaler en årskontingent beregnet i forhold til medlemstall og økonomisk evne, etter retningslinjer fastsatt av Rådsmøtet.

§ 4: Rådsmøtet

Rådsmøte avholdes ordinært innen utgangen av mai hvert år. Ekstraordinært Rådsmøte kan kreves avholdt dersom minst 1/3 av medlems-organisasjonene krever det. Rådsmøtet innkalles av Sekretariatet med minst 4 ukers varsel. Rådsmøtet skal behandle:
  1. Arbeidsutvalgets årsmelding
  2. Regnskap og kontingent
  3. Retningslinjer for virksomheten og prioritering av arbeidsoppgaver
  4. Innkomne forslag til Rådsmøtet, etter innstilling fra Arbeidsutvalget
  5. Valg av Rådets leder og øvrige medlemmer av Arbeidsutvalget, valgkomite på 3-5 medlemmer og statsautorisert revisor for perioden til neste Rådsmøte.
Årsmelding, regnskap og saker ellers til behandling, må være utsendt til medlemsorganisasjonene senest 2 uker før Rådsmøtet.

§ 5: Arbeidsutvalg og Sekretariat

Arbeidsutvalget består av inntil 7 medlemmer med personlige vararepresentanter. Disse fungerer som Rådets styre. Arbeidsutvalget er ansvarlig for Rådets virksomhet mellom rådsmøtene og opprettelse av et sekretariat, foretar ansettelser til dette og oppnevner nødvendige underutvalg som skal arbeide for Rådets formål.

Sekretariatet forestår den daglige drift, regnskapsførsel og formidler forespørsler fra medlemsorganisasjonene. Sekretariatet forbereder og tilrettelegger rådsmøter og møter i Arbeidsutvalget, når disse trer sammen.

Arbeidsutvalget og valgkomiteen skal forsøkes sammensatt av en tilnærmet likevekt mellom kvinner og menn, og mest mulig gi en rimelig geografisk fordeling. Det føres protokoll over saker og vedtak som behandles i Arbeidsutvalget. Protokollen undertegnes av Rådets leder og minst tre andre av medlemmene som er tilstede på de enkelte møter.

§ 6: Beslutninger

Alle avgjørelser i Arbeidsutvalget søkes foretatt ved konsensus (enstemmig), men kan foretas med minimum 2/3 flertall, dersom votering kreves. På Rådsmøtene tas avgjørelser med alminnelig flertall. Bare medlemmer som har betalt kontingent siste år, har stemmerett. Saker som medlemsorganisasjonene ønsker behandlet på Rådsmøtet, må være Sekretariatet i hende senest 5 uker før den fastsatte datoen for Rådsmøtet.

§ 7: Vedtektsendringer

Endringer i disse vedtektene kan foretas av landsmøtet med minst 3/5 flertall, dersom minst 2/3 av de stemmeberettigede medlemmer er tilstede. Forslag om slike endringer må være innsendt til Sekretariatet senest 6 uker før den fastsatte dato for landsmøtet.

§ 8: Oppløsning

Oppløsning av Rådet kan kun fattes på ekstraordinært landsmøte, som må være kunngjort minst 8 uker i forveien. Oppløsning er bare gyldig dersom minst 3/4 av utsendingene deltar og minst 2/3 av dem stemmer for dette. Dersom landsmøtet ikke blir beslutningsdyktig, kan Arbeidsutvalget nedlegge foreningen ved enstemmig beslutning tidligst 4 uker senere.

Rådets aktiva og midler skal eventuelt tilfalle foreninger, organisasjoner eller institusjoner med formål i samsvar med Rådets intensjoner.