onsdag 11. mai 2011

Har han funnet ungdomskilden ?

Fremstøt 172. Jannike Østervold i samtale med Fredrik Lütken i Pengevirke Februar 2004.

Lucas Fredrik Lütken ser mye yngre ut enn fødselsdatoen skulle tilsi. Han er 88 år og har 60 Birkebeinerrenn bak seg. Mennesket kan bli 100 - 125 år, sier han, og ser selv ut som et levende bevis på påstanden. Hemmeligheten bak denne vitaliteten er et sunt kosthold, allsidig idrett og friluftsliv og et brennende engasjement for helse og sunnhet.

Siden 20-årsalderen har han vært opptatt av ernæring, og i 1950 var han med på å starte helsekosthandelen i Norge gjennom A/S Bios, der han var daglig leder og styremedlem inntil han som pensjonist i 1986 etablerte Bios stiftelse for fremme av folkehelsen, der han nå etter 18 år fremdeles er daglig leder på hobbybasis, I 1986 var han også med på å etablere Fellesrådet for Helse, Helhet og Miljø. Hans hjertesak er forebyggende helse- og miljøpolitikk.

"Mennesket er det pattedyret som lever kortest i forhold til sitt potensiale", sier han. "Dette har mye med kosthold og livsstil å gjøre, vi spiser oss mest ihjel."

Selv er han talsmann for å spise mest mulig økologisk produsert mat, unngå kjøtt, fint mel og hvitt sukker, te, kaffe, alkohol og røyk. Litt tran, E-vitamin og en multivitamintablett hører også med. Det er ikke noe problem for vegetarianere å få nok protein - spiser du korn + bønner, frø eller nøtter + grønnsaker og frukt i løpet av en dag, får du høyverdig protein.

I forbindelse med årets jordbruksoppgjør engasjerte han seg gjennom brev til aviser og politikere for å øke støtten til økologisk landbruk: "Bare 3,7°/o av jordbruksarealet i Norge dyrkes idag økologisk. Ifølge Stortingsvedtak i 1999 skal vi nå 10% i år 2010. Norge har påtatt seg leder- og pådriverrollen (etter Johannesburg 2002) for å få FNs over 180 medlemsland med på å halvere sult og fattigdom innen 2015 gjennom bærekraftig matproduksjon, og da ligger det i dagen at vi må prioritere støtten til øko-landbruket så det monner. Pengene må brukes til folkeopplysning om økomatens helse- og miljømessige betydning og til å redusere dagens høye øko-matpriser, slik at økomaten ikke lenger bare blir ansett som kostbare nisjeprodukter."

Han er en levende illustrasjon av det gamle ordet om en sunn sjel i et sunt legeme. Kostholdet er en viktig faktor for helsen, men det er også viktig å holde seg i fysisk form - helst ved å komme seg ut i naturen. "I Norge har vi verdens beste muligheter til å ha et aktivt friluftsliv", sier Lütken,"men jeg er skeptisk til mye av toppidretten, som presser deltakerne utilbørlig hardt med pengepremier og dopingskandaler. Det har lite med "sunn sjel i sunt legeme" å gjøre.

Selv har han vært med på 60 Birkebeinerrenn (et renn som går over 5,4 mil) siden starten i 1937, siste gang nå i 2004, og han går under mottoet "På plantekost for norsk økolandbruk". Han har også vært meget aktiv i rosporten og har vært norgesmester i roing i alle klasser. Sammen med sin kone Dagmar har han deltatt i dansekonkurranser fra 18 års alder opp til begge var over 70 år, og han har vært pådriver for å få dansen godkjent som idrett. Dagmar har støttet opp i alt hans arbeid, blant annet som sekretær.