tirsdag 10. mai 2011

Debatt om å ta dyreliv

Fremstøt 106. Brev til NRK TV programsjef Eva Bratholm om et oppfølgingsprogram til et Anne Grosvold "Redaksjon 21" debatprogram om det forsvarlige ved å ta dyreliv.
Brevet ble sendt 3. februar 1997.


Det vises til telefonsamtale forleden om dette tankevekkende program - der undertegnede - med henvisning til vedlagte debattinnlegg om "Naturbestemt føde?" i VG på Verdens matvaredag 16/10 1996 - foreslo et oppfølgende og noe mere omfattende debattprogram:"Vår helse og våre næringsmidler" o.l.

Av de tre deltagende i Anne Grosvolds program holdt den ene urokkelig fast på det etisk forkastelige i å ta dyrs liv. Den andre, forskeren, så det forsvarlig å risikere dyrs liv i sitt arbeide, ved utprøving av medisiner og ved overføring av organer til syke mennesker bl.a.. Den tredje, en kjent småbruker og naturverner, så det som en klar menneskerett å fore opp dyr til både melkeproduksjon og slakt. Likeledes, under artsbevarende kontroll og godkjennelse av ferdigheter, å kunne få jakte på alt vilt. For bonden har det å ha husdyr i all tid været sett på som nødvendig og viktig del av matproduksjonen, som alt også får støtte av det offentlige gjennom milliardoverføringene til landbruket.

Men som nevnt var ingen av partene inne på de helse- og ressursmessige aspekter og konsekvenser av all kjøttproduksjonen. Og dette i en Verden med vedvarende befolkningsvekst og mange som sulter. I en Verden der samtidig over halvparten av dyrket mark idag går til ressursødende oppaling av slaktedyr! Med litt forebyggende helseopplysning ville vi trolig kunnet ha en langt bedre folkehelse med animalsks føde bare gjennom en nødvendig regulering av vilt-og fiskebestanden!?

Slik helsetilstanden har forverret seg i landet - med endeløse sykekøer og fengselkøer (mest som følge av alkohol- og narkotikaforbrytelser) - og nå stillet overfor det helt skremmende fra Kreftregisteret om at nå ca hver tredje av oss - mot tidligere i 1950 ca hver femte - vil bli rammet av kreft, er det vel på tide å sette søkelyset på hele vår livststil - og i særdeleshet på hvordan og hva vi livnærer oss med. Hva gjør vi galt ? Det sies fra forskerhold, og nå også fra vårt ernæringsråd, at mere frukt og grønnsaker, fisk og ellers magert vil kunne motvirke utvikling av kreft. Med den unfallenhet og likegyldighet våre ernærings- helse- og landbruksansvarlige myndigheter og politikere hittil har vist - både hva gjelder forebyggende innsats, kvaliteten på våre næringsmidler i handelen idag - alle kunstige tilsetningsstoffer, all skreing av korn, finsiktingen av alt mel, all finraffinering av sukker og av salt. Videre at alle overføringene til vårt landbruk hittil kun har gått til støtte for produsert mengde, kvantum og rasjonalisering, ikke på helsemessig kvalitet. Derfor vel også det store kjøttforbruk! Miljøvennlig økologisk matproduksjon begynte først siste år å få litt støtte- og vi er helt tilbakestående i forhold til andre land som har satt bestemte frister for total omlegging og helt opphør av støtte til det nåværende tradisjonelle jordbruk! (på sikt utarmende)

Det skulle være nok av galskaper å sette søkelyset på - ved siden av vårt gigantiske helsevesen - som ikke forebygger og heller ikke ønsker assistanse i å reparere oss av alternative internasjonalt anerkjente terapiformer! Helsekostbransjen er fra starten av internasjonalt samarbeidende på anerkjent forskergrunnlag. Vi gir gjerne ytterligere informasjon og dokumentasjoner.

I beste forhåpninger.

Vennlig hilsen Stiftelsen Bios

Signert Fredrik Lütken