onsdag 11. mai 2011

Ny matlov - og ny matkontroll

Fremstøt 135. Brev til Sosial-og helsedepartementet 28. august 2001.

Det vises til telefonsamtale forleden og følger som avtalt definisjon og retningslinjer/kriterier for produksjon av helseprodukter og økomat - vedtatt i 1986 av de den gang 14 samarbeidende europeiske helsekost produsent-organisasjoner (på initiativ av den norske organisasjonen HL efter etablering i 1978). Med den vekt nå EU med Tyskland i front legger på det økologiske landbruk og økomat - av både helse- og miljøgrunner - må vi håpe at disse internasjonale forskerbaserte "principles" kan anvendes / være til nytte ved utformingen av en norsk matlov - hva bl.a. gjelder kvalitetskriterier, dyrkingen og den industrielle behandling, tilsetningsstoffer etc. - til beste for folkehelsen!

Ut fra næringsmiddeltilsynets holdning til økomat idag (ingen helsemessige fortrinn!) - og reaksjoner på den nye matkontrollens tilhørighet til h.v. landbruks- og fiskeridepartementet fra såvel Statskonsult som forbrukerrådet og nå også fra lederen av landets 900 matkontrollører - sier det seg vel meget selv at håndhevelsen av en ny matlov (fra jord/sjø til bordet) må tillegges et næringsnøytralt departement og omfatte all mat. Et dep. som kan verne om / ivareta forbrukernes helsemessige behov i matveien maksimalt og som kan gi betryggende opplysning herom.

Med den svake innsats og oppfølging sosial- og helsedepartementet med tilliggende etater hittil har lagt for dagen når det gjelder forebyggelse generelt og anerkjennelse av alternative terapiformer - ja nå også det økologiske mataltemativ (ernæringsrådet!?) Og hva unlatelse/forsømmelse her koster samfunnet i endeløse sykekøer og budsjettoverskridelser - er det meget som taler for at vi må få et eget departement for vern av forbrukerne, primært deres helse, styrt av en ernærings-helse fagkyndig statsråd - om noen slik finnes i vårt politiske miljø - ja, om noen slik forståelse overhodet finnes i vårt politiske miljø!? Slik som nå i Tyskland - og som vårt eget forbrukerråd nå ser behov for og sterkt ser frem til å få her i landet! Det haster med å gjøre noe helhetlig forebyggende/opprettende - før vi synker enda mere ned i elendighet og ustoppelig pengeforbruk!

Efter nå over femti års innsats gjennom Bios (idag som en stiftelse) for å fremme forståelsen av den fullverdige plantekostens suverene betydning for folkehelsen - betegnet øko-plantekost - med samtidig nedtrapping av den store ressursødende, helse- miljømessig og etisk sett høyst tvilsomme kjøttproduksjonen - som den internasjonale helsekosthandelen nå har slått til lyd for i snart hundre år - og som nå realiseres i Tyskland - ser vi med forventninger frem til både en formålstjenlig norsk matlov og et tilsyn og en matkontroll med en dep. tilhørighet som kan ivareta forbrukemes helse maksimalt! Kopi av dette brev sendes samtidig de berørte dep.er og etater med vedlegg.

Med vennlig hilsen

Bios Stiftelse

Fredrik Lütken, daglig leder

Vedlegg:
- Principles of the European Health Product Manufacturers / Definition of Health Products.
- Debattinnlegg i Aftenposten 24/2 -01 "Helse- og MiljøNorge - sinke i Europa"
-              ---- " ---                     6/8 - 01 "Matkontroll og tilsyn"
- Helsekostinfo - utgitt av Bios Stiftele i 1986