onsdag 11. mai 2011

Svarbrev til Forbrukerrådet ved seksjonsleder Stine Sem

Brevet er sendt av Fredrik Lütken 5. juli 2002

Bærekreaftiq produsert mat (økomat) - m.m.

Vi viser til vårt brev av 26/12 -02, telefonsamtaler, hyggelig lunsjmøte og rådets omfangsrike svarbrev datert 2/6 -03.

Efter gjennomlesing av de i alt 38 siders redegjørelse om rådets engasjement i bærekraftig utvikling generelt og bærekraftig matproduksjon spesielt - er vi imponert over hvor langt rådet har nådd i arbeidet for forståelsen av alt dette nå så livsviktige for alt liv på vår klode i fremtiden - ut fra bl.a. styrevedtak i mars 2002. Bl.a.om overkommelig pris for forbrukerne, langtransport av mat og informasjon til forbrukere om sammenhengen mat - helse - miljø, om genteknologi m.m. Ja, også om de nyetablerte 7 forbrukerpanelene - med inderlig håp om at de vil kunne hjelpe til med å få forbrukere flest til å forstå sammenhengen og efterspørre økomat i butikkene - særlig plantemat! Vi ber hilse om dette fra "Birkebeiner-kongen"!

Som forlengst "utgått på dato" (begge 87) er vi overmåte glade for at vi efter 53 års jobb for saken gjennom a/s Bios fra 1950 og Bios Stiftelse (fra 1985 som hobby), stiftere av helsekostbransjen i 1978 (var første leder her - idag æresmedlem) - nå kan se at det videre arbeide for fremme av norsk økolandbruk og økomat er i helt trygge hender gjennom fagseksjonen i Forbrukerrådet!

Vi er også glade for å få honnør for å ha "gjort et viktig og utrettelig pionerarbeid for betydningen av helsekost og økologisk matproduksjon" fra det nye helsemagasinet Mat&Helse v/fagansvarlig redaktør Dag Viljen Poleszynski - som også er ernæringsprofessor! I magasinets brev (6/5 -03) sier han endog at vår innsats "er helt i tråd med Mat&Helses grunnprinsipper"!

Hva gjelder Forbrukerrådets satsingsområde følger vedlagt også vedtekter/retningslinjer/info om Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø, etablert i 1986 for å fremme en mere helhetlig helse-miljø-politikk i vårt land (bl.a. økomat!) - til varig gavn for oss forbrukere! Noe vi har engasjert oss i (som sekretær og styremedlem), men som nå lenge har ligget i dødvanne (i 1989: 39 medlemmer!). Vi hører svært gjerne synspunkter og om dette også er noe rådet er engasjert i? På jakt efter muligheter til å komme videre i alt - følger våre brev av 11/4 og 25/6 d.år til Olav Thons stiftelse for samfunnsnyttige formål (etablert ved hans 80 års dag) til orientering.

I anledning EUs nylig vedtatte landbruksreform følger kopi av vårt brev til Aftenposten 3/7-03 om "EUs landbruksreform - en utfordring til norsk landbrukspolitikk!" (for fortgangi økolandbruket.)

I håp om at vi ikke i evig tid skal være sinke i vest-Europa i omleggingen til et bærekraftig landbruk - ønsker vi alt det beste for Forbrukerrådets viktige arbeide for vår helse og vårt livsmiljø!

Beste hilsen fra Bios Stiftelse v/

Dagmar (sekr) / Fredrik Lütken(daglig leder)