fredag 6. mai 2011

Hva er Reformhaus ?

Dette er et av vedleggene til fremstøt 27 i 1983, For og imot kjøtt

"Neuform"-reformhuset - en moderne fagforretning bygget på en aktuell idé og med et almennyttig formål.

16.5.1983

Reformhusets vareutvalg utgjør omlag 3000 produkter. Allikevel kunne man - noe overdrevet uttrykt - si: reformhusene selger ikke først og fremst varer, men virkeliggjør i egentlig forstand en idé, ideen om en omfattende livsreform.

Alt man tilstreber på det økologiske, sosiale, pedagogiske, kunstneriske, kulturelle og mange flere områder, har som mål å rette på en gal utvikling og å lede mennesket tilbake til de sporene som samsvarer med den naturens helhet som gjelder hele menneskelivet.

Naturlige ordninger som har gått tapt skal gjenopprettes for å gjøre en ny, naturtiIpasset utvikling mulig.

Denne livsreform omfatter alle tilværelsens områder. Den oppfatter virkeligheten som et mangesidig sammensatt system der det kommer mindre an på enkeltheter enn på gjensidige forhold og avhengighet mellom enkelthetene som utgjør systemet.

Vi er vitne til at man i vår tid på kunstig vis skiller naturlige sammenhenger og vekselvirkninger fra hverandre, man ser utelukkende på enkeltmekanismer og enkeltstrukturer - slik det fremdeles skjer i nesten alle vitenskapsgrener - og avviser derved livsreformen som noe virkelighetsfremmed, fordi man ikke lenger lærer noe om helhetens virkelighet, men bare om delvirkeligheter.

Summen av delvirkelighetene tilsvarer imidlertid, når det gjelder livsprosessene, ikke helhetens virkelighet.

Livsreformens helhetstanke fører til at problemer og problemkomplekser som vedrører mennesket og dets omverden, ikke forsøkes løst enkeltvis men som et hele.

Helt fra først av har reformhusenes arbeid for en livsreform og selve reformbevegelsen gått hånd i hånd og gitt seg selv det oppdrag å forsyne den opplyste forbruker med produkter som fremmer sunne livs- og ernæringsprinsipper som ligger nærmest mulig opp til naturen selv. Dette oppdraget er fremdeles det samme.

Også dagens vareutvalg i reformhusene er sammensatt av fullverdige næringsmidler, naturlige kropps- og skjønnhetspleiemidler og naturlige lege- og kurmidler som kan selges fritt, alt sammen strengt etter livsreformens helhetsnormer, for å tjene og forbedre det forebyggende helsearbeid.

I lange tider spottet av de fleste for sine synspunkter og sitt strev, har de fleste av reformhusets erkjennelser og slutninger med hensyn til livsreformens idé etterhvert fått sterkere gjennomslagskraft. På forbausende kort tid har en bred offentlighet forandret syn og kommet til en ny bevissthet. Tidligere motstandere ble nesten over natten tildels begeistrede tilhengere av livsreformens idé.

Begrep som "fullverdi", "ubehandlet" o.l. er etterhvert blitt alminnelige. Miljøvernforkjemperne og andre vitenskapsmenn som forsker på økologiens mange områder, står idag helt på livsreformens helhetlige grunn og stiller de samme spørsmålene og benytter seg stort sett av hele spekteret av helhetsløsninger - uten dog å henvise til livsreformens åndelige fedre. Derfor er det nå på tide å gjøre oppmerksom på noe av den pionerinnsatsen reformhusene har gjort, som vitterlig har vært de første til å ta opp mange sunne produkter i sitt vareutvalg som idag er blitt vanlig handelsvare.

Andre gode varer som ellers hadde blitt borte i vår kjemisk-teknisk orienterte tid, har reformhusene ufortrødent fortsatt å forhandle, nettop på grunn av livsreformidéen. Dette med varenes naturlige verdi har igjen funnet gjenklang hos den bevisste forbruker. Kvalitetskjennetegn som idag er alment godtatt, ble i sin tid utviklet av reformhusene i samarbeid med reformvarenes produsenter.

På klesområdet var det reformhusene som innførte sunt skotøy, sandaler, undertøy som slipper luft igjennom og suger opp svette og klær av naturfiber som svarer til menneskets biologiske funksjoner.

Blant matvarene nevnes frukt- og grønnsaksafter, søtmoster, tørrede frukter, fullkornbrød, plantemargarin og hjemmedyrkede krydderurter.

På sektoren kroppspleiemidler har reformhusene f.eks. markedsført hudfunksjonsoljene og naturkosmetikk generelt.

Når det gjelder legemidler minnes det om at det var reformhusene som erkjente og fremholdt legeplantenes betydning overfor de kjemiskterapeutiske midlene, og sørget for ulike sammensetninger og uttrekk som kan kjøpes fritt over disk. Idag kan man faktisk snakke om en fytoterapiens renessanse.

Hvor vidttrekkende reformhusenes innflytelse har vært også på det rettslige området (i Vest-Tyskland) viser f.eks. loven om næringsmidler og livsnødvendige gjenstander, med tilhørende forskrifter, der mange gamle krav fra reformhusene er blitt fulgt som alment forpliktende.

Ved siden av dette banebrytende arbeid fra reformhusenes side - som det alminnelige marked villig har overtatt og hvis opphavsmenn derfor er blitt glemt - utmerker denne handelsgren seg dessuten ved en spesiell egenskap som springer ut fra kombinasjonen "livsreform pluss reformvarer" Reformhusene er riktignok fagforretninger som alle andre. De tilfredsstiller behov slik ethvert handelsforetagende gjør. Lønnsomhetshensynet må også her ligge til grunn som i alt privat næringsliv. Men reformhusene skiller seg ut på den måten at helseinteressene går foran den økonomiske målsettingen.

Det er en ubestridelig kjensgjerning at reformhusene har sin vesentlige andel i den skrittvise nytenkningsprosessen som foregår i vårt land m.h.t. menneskets helse og hvordan denne skal tas vare på. Tanken om helhet og naturnærhet, som er livsreformens hovedtanke, spiller nå faktisk en tungtveiende rolle.

Reformhusenes bidrag til denne prosessen består i et intensivt arbeid med å gå ut til offentligheten og slå til lyd for sunnhetstanken. Ved møysomt, kostbart arbeid i det små gjennom opplysning og individuell rådgivning overfor forbrukerne.

For å kunne ivareta denne viktige rådgivningsoppgaven er det nødvendig at innehaver og ansatte i reformhuset rår over en velfundert og bred viten både m.h.t. livsreformen i alminnelighet og m.h.t. dens ernærings-, legemiddel- og kroppspleielære samt det store utvalg av reformvarer som selges.

Først kombinasjonen livsreform - reformvarer produsert utfra dens idé og god rådgivning gjør en forretning for helseprodukter til en fagforretning, et neuform-reformhus med betydning for folkehelsens opprettholdelse og forbedring innenfor en sunn, uskadet omverden.

Derfor får kun slike personer lede et neuform-reformhus som har gjennomgått en bred og dyptgående utdannelse som fagkjøpmann i reformhus. Utdannelsen gis ved Reformhaus-Fach-Akademie, 6370 Oberursel-Oberstedten (Vest-Tyskland). Men ikke bare innehaveren og de ledende medarbeiderne ved neuform-reformhusene må kunne dokumentere denne utdannelsen. Størstedelen av butikkpersonalet har tilegnet seg de spesifikke reformhus-kvalifikasjonene. Utover dette har mange innehavere og ansatte den høyere kvalifikasjon som refo- ernærings- og diettrådgiver, som refo-rådgiver i naturlegemidler og refo-fagkosmetiker. Regelmessige sentrale og desentrale videreutdanningskurs sørger for at deres fagkunnskaper til enhver tid holdes på den nyeste forsknings stand.

Reformhus-fagakademiet - en stiftelse innen privatretten - har årlig omtrent 2500 deltakere fra inn- og utland. Det tilbys både fag- og lekmannsseminarer.

Akademiet er således i vesentlig grad en garanti for at reformhusets målsetting blir satt ut i livet. Mange mennesker stiller idag de riktige spørsmålene, men bare få har de riktige svarene. Neuform-reformhusene hører til disse.