onsdag 11. mai 2011

Helse- og Miljøinnsats - i verdens rikeste land

Fremstøt 141. Dokument sendt 100 adresater inkludert Regjeringen, Stortinget, statsråder og partiledere. Det ble sendt 1. og 5. Mai 2002.

Til regjeringen ved statsminister Kjell Magne Bondevik - bes vennligst kopiert til angj. statsråder

Gjennom Høyres "Medarbeideren" er vi blitt kjent med hva samarbeidsregjeringen har fått utrettet i de første seks måneder. Men her intet nevneverdig om opprettende tiltak i alt vi ligger efter av forpliktelser i helse- og miljøsammenheng efter Brundtlandrapporten, Riomøtet, Kyotoavtalen m.v. - og er vi vel nå ganske flaue foran FNs toppmøte om miljø og bærekraft i Johannesburg.

Selv om hjerte- karsykdommene viser noe nedgang, leder vi fortsatt i sykelighet og - vel verst av alt - i utviklingen av kreft. Dette samtidig med at vi forlengst er blitt verdensmestere i å bruke penger og ressurser til å bremse opp all sykeligheten. Dette i en situasjon der vold og livsstilelendighet er i ferd med å ta overhånd!

Miljømessig ser vi heller ingen tegn til at vi skal bevege oss opp fra Europa-bunnplassen i utviklingen av et forsvarlig bærekraftig integrert økologisk landbruk som nå EU, med Tyskland i front, gjennom bl.a. økomat, sterk nedtrapping av kjøttproduksjonen og prioritering av støtte, er kommet så meget lenger - i fremme av både helse og miljø. En bebudet forenkling av jordbruksforhandlingene er ikke nok!

At søkkrike, selvgode, sportsgale, freds- og uhjelpstøttende foregangslandet Norge skulle råke ut i slikt bare økende misforhold mellom folkets helse og pengebruk hertil. Det hjelper ikke hva vi enn satser - og nesten enda verre, at nå også stadig flere må ty til sosialen, vel mest på grunn av høye boutgifter. Vi, som ennå er fastboende i dette fantastisk fine landet vårt, kan ikke lenger være bekjent av å ha det slik - kjære Bondevik.

Lyspunkter sees jo - det jobbes hardt med gode folk på alle felter. At vi har fått en miljøvernminister, endog fra Høyre, som vil noe er flott. Håper at han ser sammenhengen og klarer å gjøre noe på alle miljøfelter - utover eget magert partiprogram!

Et annet lyspunkt er at vi har fått tilbake den tidligere helseminister fra Krf som, efter all nølen fra skolemedisinsk hold, nå tar skjeen i egen hånd med å få integrert alternativ medisin/terapi i vårt offisielle helsevesen - som vel siste vestlige land! Godt at han også er i gang med å samle sine underliggende forebyggende etater og råd i ett eget direktorat - for best mulig rasjonell og effektiv innsats. Han må bare presse på slik at det nå utvidete nye mattilsynet - som vel den aller viktigste forebyggende etat vi har - også kommer med! Det vil si blir flyttet bort fra "havresekken" henholdsvis Landbruksdepartementet og Fiskeridepartementet (sjømat) - hvor tilsynene har hørt til antagelig i all tid. På bakgrunn av all forskning omkring ernæring - helse og dagens krav til renhet, egnethet og alt det tvilsomme vi gafler i oss - går det ikke lenger an at produsentene gjennom egne tilsyn skal kunne påvirke kvalitets-og egnethetsvurderingen og i tvilstilfeller endog si skitt la gå. Når vi ennå ikke har funnet ut av årsaken til kreft er det livsfarlig å fortsette i samme lempelige dur. Dette gjelder særlig landbruksvarer og alle godterivarer! Denne sammenkoblingen mellem produsent og tilsyn/kvalitetskontroll under samme tak/dep. er i sterke ordelag blitt kritisert av både ESA (EØS-tilsynet), mat-kontrollørene selv (gjennom sin leder) og vel aller viktigst av landets egne forbrukere - Forbrukerrådet! Som helt nøytralt, gjennom sin ekspertise, forlengst har slått i bordet og endog krevet å få et eget departement for alt det forebyggende - med egen fagkyndig statsråd! Men ennå ikke blitt hørt. Vi er dog ett stykke på veg i det forebyggende direktorat. Forbrukerrådet må bare ikke gi seg! I dagens situasjon er vel det enkleste å legge mattilsynet inn under helseministeren i det nye direktorat. Her i tett samarbeide med Statens råd for ernæring. Kanskje kunne økomaten bli å anse som noe mere høyverdig enn bare som kostbare nisjeprodukter i dagligvarehandelens hav av tradisjonelt produserte - ofte betegnet som "Godt Norsk"!? I EU er økomat forlengst oppfattet som fineste helsekost!

Ikke underlig at omleggingen i jordbruket bare har nådd snaue 2% mens EU nå sterkt nærmer seg 10%. En fremgang vår målsetting tar sikte på nå i år 2010! Med en hittil lite aktiv landbruksminister her, endog fra Venstre og vi utenfor vel bare har SV med litt helse- miljøforståelse, spørs det nå bare om vi ikke alle ender opp som Harry's på grensehandel også for økomat. Over helside i VG 25.ds går generalsekretæren i WWF Norge voldsomt ut mot alle våre unnlatelser og regjeringens forberedelse til Verdenstoppmøtet. Bl.a. om at utenforlandet Norge "bidrar til å undergrave nordisk samarbeide ved ikke å følge opp den vedtatte strategi." Hva gjelder mat - i klartekst: "Skal fremtidige generasjoner ha noen som helst mulighet til å få dekket sine daglige behov for trygg mat, drikkevann, husly og et velfungerende miljø, så kreves en radikal forandring i produksjons- og forbruksmønster i den rike del av verden. Vi må redusere vårt økologisk fotavtrykk."!

Her må nå hele regjeringen ta grep og erkjenne nødvendigheten av å redde den lille livsnødvendige dyrkbare jordflekken vi har - med bl.a. skikkelig prioritering i støtten til øko-landbruket og økomat-produksjonen til akseptabelt prisnivå, få trappet ned den ressursødende store kjøttproduksjonen og drive folkeopplysning så det monner! Helst før økomaten blir borte igjen i butikkene! Gjerne medvirke litt i kampen for en best oppnåelig matkvalitet (økologisk dyrket) som Helsekostbransjen, med efterhvert støtte fra andelslaget Helios, produsenter i øko-lag og nå det nye landsomfattende Norsk økologisk landbrukslag Oikos, har drevet - uten noen offentlig støtte eller anerkjennelse - vel mest bare hemmet av restrektive lovbestemmelser. Helt fra pionerselskapet Bios ble etablert i 1950 - på non proffit basis av 350 entusiaster fra hele landet som ville ha noe bedre! Av de store dagligvare-leverandører er det hittil bare forbrukereide Coop som har fulgt litt opp i økomat-produksjonen - ja, endog internasjonalt! Alt det meste av økomat og nødvendige tilskudd til dagens "skrinne" tradisjonelle E-tilsatte m.m. mattilbud, har helsekostbransjen måttet importere.

En annen like viktig sak for å rette opp dagens noe miserable folkehelse, med stadig mindre fysisk aktivitet og vektøkning langt over den normale, er hva dagens så toppfokuserte idrettsutøving fører til av folkehelse. Vi er vel nå kommet så langt i galskapen - helt på kanten av det lovlige, der alle kraftidrettene har nådd grensen av det menneskelig tilforlatelige, som med medaljer og penger i sikte har gjort meget av toppidretten helt profesjonell. Det er ikke lenger tvil om at store deler av denne toppidretten hemmer den frivillige amatøridrettens muligheter til innsats for bredde- og mosjonsidrett. I hvertfall at all fokus på toppprestasjonene skaper inaktivitet. Når nå idretten får så meget mere av tippemidlene og regjeringen heller "ikke har planer om å endre dagens ordning med kulturministeren som ansvarlig for idretten (i brev 9/4 -02 til oss) og således avviser opposisjonens krav om en egen idrettsminister som ny ansvarlig. Spørs bare om ikke tiden er moden for en mere formålstjenlig styring av idretten - i dette nye forebyggende direktorat - i samarbeid med rådet for ernæring og fysisk aktivitet. Det vil si under helseministeren - for en mere bevisst støtte / styring til gavn for folkehelsen - som jo var formålet i sin tid !

Med all respekt for vår landbruksminister som mener det så vel med alt han gjør. Ja, selv med litt på-kanten-reklame for mere variasjon i mattilbudet og ønsker om mat med særpreg og smak fra alle våre bygder. Ikke minst er vi imponert over hans fysiske styrke. For en topp idrettslig bragd han utførte da han i glede over å bli valgt inn på Stortinget gikk tilfots helt fra sitt hjem på Vestlandet til jobben i hovedstaden - dagen før han begynte!

Siden slike lange turer er vanskelig å få til i den jobben han har -og statsråden sikkert ønsker å holde sin ungdoms vekt, innviteres han herved med på en topp fin og for ham meget kort tur på ski over fjellet fra Rena til Lillehammer - i den nye trimklassen i Birkebeineren, lørdag 22. mars 2003. Vi er lommekjent i terrenget og har samme fysiske ønskemål for turen. Med over femti års bakgrunn i jobb for å fremme forståelsen av det beste i helsekost - økomaten, kunne vi kanskje utveksle litt kunnskaper og erfaringer. Det er flere fine rasteplasser undervegs med topp bevertning, bl.a litervis av forskjellig livgivende drikke. Om ønskes også treffe glade likesinnede som alle støtter opp - med riktig smøring bl.a. (da ofte skiftende føre). Uansett vær er vi sikret buss til Mål fra hele tre steder, om vi må bryte. Dette ønsker vi oppriktig å få til (skyss og overnatting inkl.)- for et lengst mulig fremtidig oppegående liv i det fine landet vårt! Gjerne også på tilbaketuren dagen efter? For å være helt sikret sendes en kopi til styreformannen i "Birken", tidl. Statsråd nå trofast deltager Sigmund Johnsen.(SU).

For å være sikret suksess - må vi bare håpe at hele regjeringen ser alvoret i situasjonen og ønsker å gjennopprette vårt gode renommé som foregangsland og selv vil gjøre noe formålstjenlig godt og effektivt for saken. F.eks. invitere alle ansvarlige impliserte og berettigede som gjester - vårt Kongehus bl.a. til en storfin økologisk festmiddag, gjerne med dans - på et nærliggende neutralt egnet sted. Regjeringen ville sikkert kunne få holde middagen i den nyrestaurete festsalen på Slottet - som ett ordentlig Slotts-ball med øko-middag for hele Kongerikets fremtidige ve og vel! Økomenyen måtte jo vertskapet selv bestemme, men råd her om egnete mattyper, antall retter, tilberedelse, viner etc. bør kunne betroes til ekspertisen. Med årelang erfaring i å arrangere "årets ball" i hovedstaden kan vi med støtte av sikre ekspertvenner hjelpe til med et gjennomprøvet opplegg for en festpolonaise. Ekspertise måtte jo få anleding til å si noe om økomat og hvorfor. Når det gjelder gjester og bordplassering vil vi bare sterkt anbefale at landbruksministeren får ha SV-dronningen til bords og at Frp-lederen får en passende plassering så han vedvarende vil støtte.

Vi er overbevist om at hele gildet vil bli gitt som en hyggelig formålstjenlig støtte til en god sak fra noen av våre nå så mange gavelystne milliardærer, helst bør de spleise. Bare de blir bedt til øko-festen og kan få høre hvordan leve lenge oppegående og bli enda lykkeligere ved bl.a. å yte en skjerv! Vi hjelper gjerne med en henvendelse.

Vårt sekreteriat drives på hobbybasis(fra 85). Vi fortviler selvsagt over situasjonen, men holder humøret oppe i troen på å kunne leve lenge lykkelig på mest mulig fullverdig plantekost (deltatt 58 ganger i "Birken" på dette) - og i håpet om at det nå vil bli fortgang i produksjonen og omsetningen av økomat også i vårt eget land. Noe som, med tanke på våre etterkommere, er livsnødvendig å få skikkelig i gang. Vi er også glade for at vi så smått enda kan dyrke vår ungdoms festlige idrettslige hobbies som roing, ski og dans. Vi er ikke så lite kry av å ha medvirket til å få dans anerkjent som idrett også i Norge - her kallet sportsdans - som er fineste og vel festligste trim gutt og pike sammen helt fra barnsben av!

Med alle gode ønsker for hele samarbeids-regjeringen!

Beste hilsen - også fra vår egen trofaste samarbeidende Lill Dagmar som har holdt ut i dansen og alt gjennom hele 67 år, formelt bare i 60! (9.ds.) - og som takk for all jobben er blitt minstepensjonist!

Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen (tidl. a/s Bios 1950-85)

Lucas Fredrik Lütken - daglig leder

Avsnittet om idretten støttes også av undertegnede som leder av "Oscar" komiteen for fremme av breddeidrett og friluftsliv.