tirsdag 10. mai 2011

Et friskere liv i år 2000

Fremstøt 129. Innlegget ble trykket i lesernes mening i Aftenposten 11. mai 1999.
Innlegget i avisen er litt avkortet ved at avslutningen i innkastet fra Fredrik Lütken ble fjernet. Avslutningen inneholdt en del detaljer på siden av hovedbudskapet. Det som ble fjernet er godt dekket i tidligere fremstøt og derfor ikke tatt med her.


Hatten av for helseminister Dagfinn Høybråten og det nye Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. Med hele 22 fagfolk og topp ekspertise i ledelsen og et budsjett på 26,5 millioner i 1999 satser Regjeringen stort på å få oss til å spise sunnere og trimme mer - helt fra barnsben av! For å stanse den helt skremmende utvikling av kreft og all sykdom og elendighet generelt. Eksempelvis nå ved å søke om 45 millioner over jordbruksavtalen til frukt og grønt i skolene - flott! Tusenvis kan reddes, hevder daglig leder i rådet direktør Gunn Elin Åa. Bjørneboe.

Når idrettsbevegelsen gjennom sin ensidige satsing på eliten har sviktet sin vel viktigste oppgave - en sunn sjel i et sunt legeme - for det brede lag av sine medlemmer, og hverken vårt tidligere ernæringsråd , Nasjonalforeningen, Instituttet for folkehelsen, våre helseråd eller vårt digre helsevesen har kunnet demme opp i det forebyggende, er det å håpe at vårt nye ekspertråd kan vise vei og bli en spore til en mer effektiv forebyggende/opprettende innsats i samtlige av våre organisasjoner, institusjoner, råd og vesener. Ja, i det hele tatt tenne håp om et friskere liv for oss alle i år 2000!

Hva gjelder ernæringen, er det å håpe at det nye råd vil følge opp trenden ute i helse-Europa i dag og slå et slag for økologisk dyrket mat og drikke - uten tilsetninger etc. (øko-mat) - som beste grunnlag for god helse.

Fredrik Lütken, Oslo