mandag 9. mai 2011

Mat mot kreft

Fremstøt 94 Innlegget ble sendt til media 1. februar 1993. Vet ikke om det ble antatt.

Endelig står det da der svart på hvitt over hele tre sider i en herværende søndagsavis (VG 31/1) fra selveste overlegen ved Kreftregisteret - riktignok som gjengivelse av en anbefaling fra American Cancer Society - men i klartekst at et sundt og variert kosthold med mye grønnsaker og fiber beskytter mot kreft. Ja, også mot hjerte- kar-sykdommer og sukkersyke! I ett nøtteskall alt det som helsekostbransjen har slått til lyd for i snart 50 år - internasjonalt i snart 100 år! Mere til hevder bransjen, at ved særlig vekt på kostholdet og å styrke imunforsvaret generelt, kan man beskytte seg mot alle kjente folkesykdommer, inklusive nå også aids. En kamp som nå bransjen forhåpentlig får solid støtte i av alle våre media? Ikke bare gjennom lunkne gourmetbetonete matprogrammer i TV og i ukepressen som gjør at helsekostbutikkene enda mest bare selger kosttilskudd og preparater. Noe som aldri kan erstatte fullverdige næringsmidler! Således derfor litt skuffende at det over tre sider ikke fremkommer et eneste ord om kvalitet og at anbefalingene bare omhandler fire verdier som fett, fiber, vitaminene A og C - av de nesten hundre erkjente livsviktige!

Når det gjelder kvalitet er det jo særlig i USA enorme krefter og økonomiske interesser knyttet til vedvarende bruk av kunstgjødning og sprøytemidler i produksjonen. Med Brundtlandrapportens klare formulering om en bærekraftig utvikling, bevaring av jordsmonnet og en omlegging til et mere økologisk forsvarlig jordbruk, burde vi ihvertfall her i landet gå inn for så fullverdig og giftfri mat som overhodet mulig. Det sier vel seg selv. Noe vi virkelig må håpe på at våre politikere kan få gjort noe med når de først er i gang med å revidere vårt landbruk! Gjerne fortsatt en støtteordning, men som også bl.a. krever kvalitet! Man må også kunne spørre seg om hvordan det skal gå med norsk landbruk om man ikke i tide legger om til høyverdig produksjon gjennom et økologisk jordbruk som forskningen tilsier og som kan stå imot all lavprisimport fra EF-land uten noen kvalitetsgaranti? I det lange løp hjelper det lite selv med store støtteordninger til vårt “arktiske" jordbruk når folk flest ikke bare vil legge om sitt kosthold litt, men også efterhvert vil kreve kvalitet! Noe som er vel så viktig for å bevare helsen!

Fredrik Lütken
æresmedlem i Helsekostbransjens Detaljistforbund og tidligere daglig leder av A/S Bios

- i håp om spalteplass på egnet side.