onsdag 11. mai 2011

Brev til de Rød-Grønne forhandlere på Soria Moria

Fremstøt 181. Brev til de Rød-Grønne forhandlere på Soria Moria 20. september 2005. Levert likelydende til hver av de tre forhandlerene. Fått takk for innspillet fra Jens Stoltenberg 11/10-05!

Kjære forventningsfulle forhandlere!

I følge FNs enstemmige beslutning i Johannesburg 2002 om en fremtidig bærekraftig utvikling generelt - og matproduksjonen spesielt - skulle all mat fremtidig produseres bærekraftig - og slik at sult og fattigdom i verden blir halvert frem til 2015! Alt noe samtlige 191 FNs medlemsland har forpliktet seg til å medvirke til og gjennomføre - lokalt i eget land og globalt - i Afrika bl.a.

Hva gjelder den norske oppfølgingen av bærekraftig matproduksjon står den nærmest i stampe ved at vi siden vedtak i 1999 bare har nådd ca 4 % omlagt til bærekraftig produksjon hittil - og vi ligger langt efter våre naboland og øvrige vestlige land! Denne innsats må styrkes langt bedre enn hittil - ved bl.a. prioritering i landbruks-støtten, for å nå ca 50% omlagt frem til 2015! Jfr. fremgangen i EU og særlig i Tyskland.

Med bakgrunn i helse- og miljøsituasjonen i landet og de bare akselererende enorme kostnader innen vårt helsevesen og den hittil bare haltende forebyggende innsats - foreslåes en utvidelse av det nåværende Helse og Sosialdirektorat til et heltomfattende forebyggende Helse- og Omsorgsdepartement - med egen statsråd. Med alt det forebyggende opprettende - innbefattet matproduksjonen! Tidligere også fremmet av Forbrukerrådet! Med den bare tiltagende sykelighet, bl.a. kreftutviklingen og all forvirring i mat- og slankerådgivningen er det nødvendig med nytenkning og handling her!

Like nødvendig er det nå at alternative terapier blir integrert i behandlingstilbudet for trygdestøttet sykebehandling i vårt offentlige helsevesen. Noe vi også ligger efter blandt vestlige land - og som våre politikere må kunne få fortgang i!?

Som forslag og forhåpentlig til nytte for forhandlerne følger vedlagt en folder med et helhetlig forebyggende opprettende bærekraftig helse- miljøprogram utarbeidet av Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø. Et program som alt i aug-sept 04 ble oversendt program-komiteene og ledelsen i samtlige partier.

Med forhåpninger og ønsker om enighet i forhandlingene - til beste for land og folk - lokalt og globalt!

Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen
Fredrik Lütken daglig leder

Vedlegg:
Fellesrådets program for en helhetlig bærekraftig helse- miljøpolitikk
Kopier av følgeskriv/debattinnlegg til media i august sept, nov 04 og 16 aug 05.