fredag 6. mai 2011

Hälsoguide 85

Fremstøt 41 Mai -85. Bios-info om "Hälsoguide 85" sett med norske øyne ved Fredrik Lütken. Guiden er utgitt av Hälsokostrådet i Sverige. Guiden distribueres meget vidt i Norge av Bios.

Hermed følger den nye svenske Hälsoguide for 1985 - som sammen med de to tidligere for 83 og 84 - inneholder alt man måtte ønske å vite omkring helsekost i Sverige.

Hvor står vi så i Norge idag?  Hva gjelder omsetningen av helsekostprodukter og kosttilskudd, er det nå snart to år siden Helsedirektoratet - gjennom noen midlertidige bestemmelser - omsider innså nødvendigheten av en revisjon av vårt foreldede regelverk - eller manglende sådanne - og Sosialministeren endog stillet helsekostbransjen i utsikt å få et felles nordisk regelverk på dette område. Det er å håpe at denne årlige påminnelse fra det så langt fremskredne helsekost-Sverige med naturmiddellov bl.a., kan medvirke til en snarlig realisering av dette bebudede nye regelverk. Et regelverk som kan danne grunnlag for fri omsetning av høyverdige næringsmidler, kosttilskudd og naturmidler med nødvendige deklarasjoner av verdier og indikasjoner ellers også her i landet og endog fritt over landegrensene i Norden! I påvente herav må helsekostbransjen kunne forvente at våre myndigheter med helserådene i front viser den nødvendige forståelse frem til det nye regelverk trer i kraft - med bl. a. håndhevelse av særnorske midlertidige bestemmelser. Tenk bare hva det ellers koster ekstra!

Med bakgrunn i de enorme summer som nå går med på helse - sosialsektoren (hele 74 milliarder dette år) og ernæringsforskningens klare konklusjoner om at det meste av vår sykelighet skyldes feil og mangelfull kost - er det også positivt at Sosialdepartementet skal anvende over 200 millioner kroner i år (tidl. ca. l mill.) til forebyggende helsearbeid - og at denne sektor nå vil bli prioritert! I det hele tatt at det nå omsider begynner å skje noe i offentlig regi i forebyggende retning på kosthold - helsesiden ved tilrettelegging av et helsetjenlig regelverk og etablering av et rådgivende senter for helseopplysning og forebyggende helsearbeid, er begivenheter som vil glede alle helse-interesserte. Men det haster - om man skal få stanset den nå forferdende kostnadsutvikling som er på gang i helse - sosialsektoren. Det er ganske ubegripelig at ingen av våre politiske partier hittil har lansert et skikkelig handlingsprogram her - for å få rettet opp også vårt indre miljø - vår helse - ikke bare vårt ytre miljø. Trim og idrett alene er ikke nok !

Med de kunnskaper man nå har om forebyggelsesmuligheter på alle områder - enten det gjelder kosthold (og dyrking), røyking, alkohol, narkotika, er det en helhetlig forebyggelse det må legges opp til. Og den begynner faktisk etter morsmelken - med kostholdet som det primære grunnleggende gjennom hele livet - på det fysiske plan. Om man dertil også fikk vår skolemedisinske ekspertise til å se nødvendigheten av også å ta kostterapi og andre anerkjente terapier med i sykebehandlingen, skulle det være gode muligheter til både å få stanset den utfor stupet kostnadsutviklingen vi nå ser - og dertil få midlene langt bedre utnyttet til både trygder og alt ved at sykeligheten vil gå ned.

Med hilsen
Bios, 35 år for fremme av helsen på anerkjent forskergrunnlag

Hälsoguide 85 distribueres gjennom helsekosthandelen (kr. 5.- ut) og sendes som tidlige år til Sosialkomiteen, de politiske partier, Sosialdepartementet, Helsedirektoratet med apoteker- og næringsmiddelseksjonen, Helserådene, Statens ernæringsråd, Forbrukerombud, Forbrukerrådet, Institutt for ernæringsforskning, Statens institutt for folkehelse, Forbruker- Miljø- og Landbruksdepartementene, Helse- og sykeforeninger, helsetidsskrifter oq media ellers.