mandag 9. mai 2011

Konstituerende møte i "Bios Venner" og "Bios Stiftelse"

Fremstøt 68. Referat fra stiftelsesmøte 31. mai 1988 for "Bios Venner" og "Bios Stiftelse", og vedtektene for begge. Fredrik Lütken ble valgt som daglig leder og Dagmar Lütken som sekretær.

Referat fra konstituerende møte "Bios Venner" og "Bios Stiftelse" 31 mai 1988

Møtet fant sted på "Ringiåsen" i Vestmarkveien 131, Sandvika, efter innkalling i brev 11. mai fra interimsstyret til de 30 av Bios' ca. 80 igjenværende gamle aksjonærer (opprinnelig ca 350) som efter eget ønske og/eller ved transport av sine aksjer til Bios Stiftelse er registrert som livsvarige medlemmer av Bios Venner.

Efter presentasjon av de ialt 12 møtende medlemmer og representantene fra Bios - den nye eier Magne Indahl, direktør Oddvar Utgårdsløkken og økonomisjef Odd Holmen, ønsket Fredrik Lütken på interimsstyrets vegne velkommen og erklærte møtet for satt.

Til punkt l på dagsorden orienterte Lütken om hvordan ideen med dannelse av en Venneforening og en Stiftelse i 1985 ble presentert for og anbefalt av Bios styre efter aksjeutvidelsen da de gamle aksjonærene, selv efter en kraftig oppskriving (x6.5) av aksjene, reelt sett bare utgjorde en liten minoritet i relasjon til de nye aksjonærene. En ide som vel ble enda mere aktualisert ved at Magne Indahl (Sanovita) i desember 1986 tråtte inn på arenaen og kjøpte opp 91 % av aksjene i Bios til en for aksjonærene gunstig pris kr. 30.-, (idet hele aksjekapitalen da var tapt) - for å satse på nytt med ny kapital og med erklæring overfor Bios styre å vi ville drive Bios efter de samme retningslinjer som tidligere.

En venneforening og stiftelse kunne både avlaste og samtidig bakke opp ved å drive Bios ideelle virksomhet videre - fremme folkehelsen - uavhengig av handelsvirksomheten (som i alle år har været et problem å kombinere). Med hyggelig tilsagn fra Indahl om støtte til kontor, telefon, rekvisita, porto etc. i fortsettelsen - og endog en støtte på kr.10.000 til Stiftelsen efter å ha erhvervet resterende Bios-aksjer - vil Stiftelsen kunne realisere en grunnkapital på inntil ca. kr. 30.000.- Dette i fall Indahl vil innløse de 702 stk. aksjer (av i alt 37.100) som Stiftelsen sitter med pr. idag til kurs kr. 30, noe han med eiersits over 98% har full anledning til.

Som meddelt fra interimsstyret har Lütken som pensjonist og litt konsulentvirksomhet i Bios erklært seg for sammen med sin hustru Dagmar å ville påta seg arbeidet med Venneforeningen og Stiftelsen på hobbybasis. Dette har i interimsperioden gitt seg utslag i utgivelse av Bios helsekalender 1988 (11. utgave), overtatt fra Bios - i opplag 500 og betalt av Bios og Eckbos Legater på 50-50 basis. Eckbos Legater har støttet med kr. 5.000.- nå i flere år! Kalenderen med et spesielt følgebrev med ønske for det nye år går hvert år ut til helsekosthandlerne og ellers til samtlige som kan tenkes å ha innflytelse/ansvar omkring kosthold - helse i vårt land. Dessuten har Stiftelsen overtatt utgivelsen av Bios gule folder "Riktig kost - Bedre helse". Siste opplag i 20.000 eksemplarer er betalt av Bios v/annonse.

Videre har Lütken, på vegne av interimsstyret, været engasjert i dannelsen av Fellesrådet for Helse Helhet og Miljø og vært sekretær i styret der fra starten av i 1986. Denne takorganisasjon har idag et 20 talls medlemsorganisasjoner, bl.a. helseforeninger, alternative dyrkerforeninger/ringer, alternative sykebehandlerforeninger, Norges Naturværnforbund, sist også Norges Husmorforbund (med observatørstatus). Et oppset til presentasjonsbrosjyre ble delt ut. Ferdigtrykket sådan sendes medlemmene med dette referat. Helsekost må idag ubetinget sees i sammenheng med vårt miljø og vårt jordsmonn - helhetlig!

Efter denne orientering gikk man igjennom de utsendte utkast til vedtekter - som begge to ble vedtatt efter endel endringer. Bl.a. måtte det være et felles styre for begge organisasjoner og inntil 5 styremedlemmer.

I en påfølgende pause bød vertskapet på en særdeles hyggelig og velsmakende helselunsj - der samtalen gikk livlig. Vår nestor og vel nærmest æresmedlem Harald Børresen holdt en anslående takketale.

Neste post var valg.
  • Til formann ble enstemmig valgt Olav Krosby
  • Til styremedlemmer: Peder Alhaug og Odd Holmen
  • Til kasserer og forretningsfører: Fredrik Lütken
  • Til sekretær: Dagmar Lütken
  • Til revisor: Statsautorisert revisor Kjartan Eide-Fredriksen (må forespørres!)
Under posten eventuelt gav dir. Utgårdsløkken en redegjørelse om Bios fremtidsplaner - efter konsolidering i 1987. Om nå satsing kun på import og markedsføring av helseprodukter. Videre om nyansettelser på salgs- og markedsføringssiden, om Info-data hjelpemidler i all oppfølgingen bl.a. Og nå efter ervervelse av alle Bios-aksjer om Magne Indahls store satsing på Bios Import i fortsettelsen. Omsetningen i 1988 lå pr. dato godt over det budsjetterte. På spørsmål om Bios ville miste flere representasjoner - Eden hadde jo sagt opp - og det var vel av betydning å ta vare på de gode produkter Bios hadde innarbeidet helt fra 1950 av - så Utgårdsløkken ingen særlig fare i dette. Bare nå salgs-og markedsavdelingen ble godt utbygget. Nye gode produkter var det eventuelt nok av, iflg ham.

En forestående styrkelse av Leverandørforbundet i Landet (stiftet på Bios initiativ for 10 år siden) og ditto den store tilgang og oppslutning på detaljsiden (nå over 150 spesialforretninger) måtte sees som en fordel for helsekostbransjen og helsesaken totalt sett. Venneforeningen og Stiftelsen så både Utgårdsløkken og Indahl som en fin støtte for Bios i fortsettelsen.

Lita Heiding gav vel meget uttrykk for hva de øvrige vennene også mente - at hun i all tid hadde sett på Bios som den seriøse og ledende i helsekostbransjen - ikke bare pioneren - og uttalte håpet om at Bios, efter en periode med uheldig satsing, igjen ville reise seg som den ledende i bransjen. Og alle ønsket Indahl og Utgårdsløkken hell og lykke i dette.

I avslutningen takket den nyvalgte formannen Olav Krosby for tilliten og rettet også en takk til Lütken og frue for innsatsen i interimsperioden og forberedelsene så langt.

Lütken på sin side takket for den hyggelige oppslutningen om venneforeningen og stiftelsen, at han og Dagmar ville gjøre sitt beste i fortsettelsen. Han rettet også en særlig takk for all støtte og medvirkning fra Magne Indahl og hans personale, for gjestfriheten og den fine serveringen - og uttrykte håpet om å få avvikle neste års vennemøte på samme hyggelige måten i tilknytning til Bios årsmøte.

Fredrik Lütken, referent


VEDTEKTER
BIOS STIFTELSE - FOR FREMME AV FOLKEHELSEN

- vedtatt 31. mai 1988

§ l.

Stiftelsens navn skal være "Bios Stiftelse - for fremme av folkehelsen"

§ 2.

Stiftelsens formål er på fritt og selvstendig grunnlag å drive opplysningsvirksomhet om den fullverdige plantekostens betydning og fordeler for vår helse - og fremme forståelsen for sunne spisevaner som hovedgrunnlag for en bedre helse og livsstil.

Stiftelsen skal videre fremme forståelsen for at all dyrking av jorden skjer efter økologisk forsvarlige prinsipper - og at næringsmidlene mest mulig bevarer sin næringsverdi frem til forbruker. I formålet inngår også utdeling av stipendier til forskning innenfor formålet.

§ 3.

Stiftelsen ledes av et styre på 5 medlemmer som velges av medlemmene i foreningen "Bios Venner". Styret består av formann, kasserer, sekretær og 2 styremedlemmer. Styremedlemmenes funksjonstid er 2 år, slik at minimum 2 er på valg hvert år. Styret beslutter anvendelse av stiftelsens midler innenfor de rammer som følger av vedtektene. Styret er beslutningsdyktig når minst 3 er tilstede. Styret avgir årsmelding til årsmøtet. Styreverv skal være ulønnet. I den grad det er påkrevet kan imidlertid styret ansette og lønne hjelp.

§ 4.

I den grad det finnes formålstjenlig, utnevner styret en særskilt forretningsfører.

§ 5.

Forretningsføreren skal hvert år fremlegge regnskap som tillegg til styrets årsmelding. Regnskapet skal være revidert og godkjent av en statsautorisert revisor.

§ 6.

Endring av disse vedtekter krever 3/4 flertall av de fremmøtte på årsmøte. Ekstraordinært årsmøte kan innkalles når 2 av styremedlemmene, eller minst 10 av medlemmene i "Bios Venner", krever det.

§ 7.

Oppløsning av stiftelsen krever minst 4/5 dels tilslutning av samtlige medlemmer av "Bios Venner". Eventuelle midler skal gå til helse- og miljøfremmende tiltak.


VEDTEKTER FORENINGEN BIOS VENNER

§1

Foreningens navn skal være "Bios' Venner".

§2

Rett til medlemsskap har alle bidragsytere til "Stiftelsen Bios - for fremme av folkehelsen" hvis bidrag er over kr. 1.000.

§3

Foreningen skal hvert år innen 30. juni avholde årsmøte. På årsmøte har alle medlemmer lik stemmerett. Årsmøtet velger styre i "Stiftelsen Bios - for fremme av folkehelsen". Årsmøtet har ingen instruksjonsmyndighet over stiftelsens styre, men har rett til å uttale seg om stiftelsens forvaltning.

§4

Foreningen ledes av et styre på 5 medlemmer. Styret innkaller til årsmøte på den måte det finner det hensiktsmessig og utpeker møteleder for årsmøte. Styret sørger også for at medlemmene gjøres kjent med årsberetningen fra "Stiftelsen Bios - for fremme av folkehelsen".

§ 5.

Endring av disse vedtekter krever 3/4 flertall av de fremmøtte på årsmøte. Ekstraordinært årsmøte kan innkalles når 2 av styremedlemmene, eller minst 10 av medlemmene, krever det.

§ 6.

Oppløsning av foreningen krever minst 4/5 dels tilslutning av samtlige medlemmer. Eventuelle midler skal gå til helse- og miljøfremmende tiltak.

EA/ÅPL
3.3.86