fredag 6. mai 2011

Prosjektet alternativ framtid

Fremstøt 26. Kommentarer til Prosjektet alternativ framtid, datert 1. februar 1984. Dette brevet er svar på høring av en rapport fra Gruppen for ressursstudier, og ble sendt til denne gruppen.

Som interessert takker jeg meget for siste rapportutkast - mottatt i sirkulærbrev av 20. f.m.

Med frist til 3. februar er det umulig å komme med noen velbegrunnede kommentarer til alle de fine fremtidsvyer som her er satt ned på papiret av de forskjellige gruppemedarbeidere.

Men bare for å holde meg til såkalt eget fagområde ernæring - helse problematikken. Ved gjennomlesing av kapitlene 1.3, 1.4, 1.6, 2.5.1, 3.6 hvor nøkkelord som ressursknapphet, uhelse, levestandard, livskvalitet, helhet og økologi er nevnt i innholdsoversikten, leter man forgjeves etter noen betraktninger omkring helseforfallet generelt og hvordan en alternativ framtid kan tenkes å rette på de åpenbare skjevheter/svakheter vi kan registrere i dagens situasjon. På hele omstillingen til en bedre livskvalitet eller levestandard på det fysisk helsemessige plan som ernæringsforskningen skimter muligheten til å kunne realisere - og alle følgevirkninger på hele visjonen om en friskere og lykkeligere alternativ framtid for hele menneskeheten. Dette fundamentale må da være med i en utredning der bl.a. miljø- og ressursansvar fremheves som hovedingredienser i mandatet.

Jeg tenker her på det faktum at ernæringsforskningen bare såvidt er kommet igang - dvs. etter århundreskiftet - at forskningen mer og mer kommer til at det er noe fundamentalt galt med hele vårt livsgrunnlag, selve ernæringen og som mer og mer kommer i fokus som hovedårsak til de fleste av sivilisasjonssykdommene våre - ja, endog kreft - ifølge Carter-komitéen nylig.

Man kan faktisk ikke lenger se bort fra eller unnlate å ta i betraktning at hele vårt levegrunnlag mere og mere vil gå over til å være planteføde - istedetfor dagens komibinasjon med overveiende animalsk føde. Forskningen sier stadig tydeligere ifra at animalsk føde er uheldig og mere og mere får skylden for meget av sykdomsforfallet. Det er ikke lenger bare overdriften av fett, raffinert sukker, salt, fiberfattig kost, inaktivitet, røyk, alkohol osv. som får skylden, men like meget det animalske kjøttet - der dessverre heller ikke fisken går fri.

Tenk for en omstilling det må bli bare i utgangspunktet for en utredning når selve levegrunnlaget slik vi har vært vant til - antagelig fra vi fant opp ild og varme for bare noen titusen år siden - etter hvert nå ved forskningens avsløringer går over til å bli ren planteføde (alle de livsnødvendige næringsverdier finnes faktisk der og kommer derfra, viser det seg). Ja, tenk for en forandring i selve utgangspunktet. Det skjer selvsagt ikke over nattten. Men før eller siden vil antagelig vår moder jord på den måten kunne brødfø ca. 7 ganger flere mennesker enn den gjør idag - og ganske sikkert på en langt bedre måte enn vi nærmest har misoppfattet vårt levegrunnlag idag. Jfr. her bare den katastrofale utvikling som er igang på helse- sosialsektoren idag - koster ca. 70 milliarder - og som bare øker med ca. 10 milliarder årlig uten at det forebyggende alternative livsgrunnlaget kommer nevneverdig i fokus.

En alternativ lykkelig framtid kan da ikke utredes forsvarlig uten at dette fundamentale aspekt tas med. Det skulle så absolutt være faglige kapasiteter innen ernæringsforskningen å få med her med dokumentasjonsgrunnlag godt nok til en seriøs fremstilling av både fremtidsperspektivene her - og følgevirkningene ressursmessig økologisk, etisk, sosialt osv.

Med stadig interessert hilsen

Fredrik Lütken
daglig leder for Bios